Weekly 13 #5: 13 банди, които са изчезнали след един албум

автор: Fool Master

Дойде и моя ред да се разпиша в блога, подготвяйки тазседмичното weekly, така че читателите ако обичат да не псуват (много) аматьорските ми опити за музикална журналистика, хахах.

В идното weekly смятам да ви представя (в произволен ред, без да ги степенувам в класация) 13 групи, които са изчезнали само след 1 албум за съжаление (я заради кавги в групата, я заради липса на подходящ лейбъл, я по някоя друга причина), но си струва да се чуят. Определено само 13 не са достатъчни, за да представим всички “one album wonders”, които си заслужават, НО съм се постарал да напиша по нещо за тези, с които съм по-добре запознат.

1. Dream Death – ‘Journey into Mystery’ (1987)

dream death

Един от, може би, първите death албуми. Усещат се не малко Celtic Frost влияния в рифовете основно и продукцията (звученето на барабаните).

2. Control Denied – ‘The Fragile art of Existence’ (1999)

control denied

Страничният проект на покойния Chuck Schuldiner от Death (RIP). В началото ми беше малко трудно да свикна с вокалите. Не че има нещо странно в тях, просто на момента бях отвикнал да слушам  банди с чисти вокали (стилът на групата е power/ progressive). Свиренето и текстовете са на ниво.

3. Carnage – ‘Dark Recollections’ ( 1990)

carnage dark recollection

Първата група на Майк Амот (Carcass/Arch Enemy/Spiritual Beggars etc). Един от албумите спомогнал за дефинирането на шведския дет.

4. Winter – ‘Into Darkness’ (1990)

Winter - Into Darkness

Един от първите дуумдет албуми, редом с Paradise Lost’90, Asphyx и т.н. Дори има записан клип към песента ‘Servants of the Warsmen’ (http://www.youtube.com/watch?v=wvLXTfcL5jg).

5. Disincarnate – ‘Dreams of the Carrion Kind’ (1993)

disincarnate

Страничният tech death проект на големия James Murphy. Усещам Bolt Thrower влияния тук таме, а свиренето е доста технично като за 1993. Солото в началото на ‘Soul Erosion’ кърти зъби.

6. Cynic ‘Focus’ (1994)

Cynic - Focus [1993]

Доста иновативен албум не само за времето си, а и като цяло. На първо слушане не ми допадна заради “роботските” вокали тук-таме. Трябваше ми време да му осмисля концепцията. Смесени са влияния от доста стилове и се е получило нещо доста оригинално. ОБАЧЕ през 2006 се събраха отново и издадоха миналата година втори албум, който също не е лош, но е далеч от ‘Focus’ по иновативност и експериментиране.

7. Megaslaughter ‘Calls from Beyond’ (1991)

10404

Друг основополагащ албум за шведската олдскуул дет сцена. БасО реже глави.

8. Mysticum – ‘In the Streams of Inferno’ (1996)

mysticum - in the streams of inferno

Ако Euronymous не беше починал, тази група щеше да е една от водещите в норвежкия блек, по мое мнение.

I: Compared to the mainstream black metal, you guys definitely have a sound like no other.

M: Yeah, that’s what Euronymous also told us. We didn’t understand what he meant, because we try to only play cool riffs you know first, then the drum machine. The machine was the main thing. But for him, the sound of the guitar and the sound of how we play the riffs, that was the real thing. Together with the drum machine, it is very easy to make it fit very perfect with each riff, because the drums are a part of our riffs. The drums and the guitar for us is maybe the big change for the whole black metal…

http://www.fmp666.com/moonlight/mysticum2.html

9. Rottrevore ‘Iniquitous’ (1993)

rottrevore

Тях бих ги причислил към зараждащата се по онова време brutal death вълна, само че групата е от  Питсбърг, а не от Ню Йорк. Препоръчително за феновете на ултрабасовия нискочистотен дет, хахах.

10. Ripping corpse ‘Dreaming with the Dead’ (1991)

ripping corpse

Як дет/траш. Вокалистът наподобява Chuck Schuldiner отвреме навреме. На моменти някои от композициите са доста технични.

11. Storm ‘Nordavind’ (1995)

storm nordavind

Един от страничните проекти на небезизвестния Fenriz, включващ Satyr от небезизвестните Satyricon и няк’ва вокалистка пяла в не чак толкоз’ известните 3rd and the mortal. Може да се каже, че е един от крайпътните камъни на folk metЪl-a. Концепцията на албума е да се създаде tribute към Норвегия и нейния фолклор, а междувпрочем предпоследната песен (Noregsgard) включва рифа от ‘Quintessence’.

12. Repulsion ‘Horrified’ (1989)

repulsion-horrified

Тук всякакъв коментар би бил излишен. Един от албумите поставили стандартите на grindcore стила (заедно с World Downfall на Terrorizer и ранните неща на Napalm Death). Поклон пред наследството, което са оставили.

13. Demilich – ‘Nespithe’ (1993)

1037

Оригинални идеи, уникална атмосфера и странни (в добрия смисъл на думата) вокали. Това не е поредният tech death албум, в който китаристите се опитва да изсвирят повече от 23759 ноти в секунда.

P.S. (Tyrael) – И за да не седи статията като отрязана, ще бъда заключителен и доста кратък – ПУСКАМЕ ГО ИМА НЯМА 10мин ПРЕДИ 00.00 часа, копеле, и всичко това зарад’ теб го прайм инак да сме вече на 4тата ДотА…

Advertisements

~ от Blog of Idiots на юни 21, 2009.

6 Коментари to “Weekly 13 #5: 13 банди, които са изчезнали след един албум”

  1. Много кратко и не се интересувам от музика иначе не ме интересува.

  2. А, Control Denied! :D
    Новият Cynic след две-три слушания пристрастява.

  3. Control Denied са златооооо!!! За Carnage няма да говоря в предвид, че на мен Майк Амот е ИДОЛ, китарно гуру и един от най-музикалните лица в съвременния метал, доказал че може да твори и мелодични, и технични и брутални парчета

  4. Ко беше зачукал линк и към торенти щеше да си злато.

  5. ся ше ме караш да ги търся…

  6. АЕ СЛОЖЕТЕ ЛИНК КЪМ CITY!!!!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: