Animania #2

Ако не бях такъв мързел можех още вчера да ви информирам за впечатленята си от втори брой на Аниманиа. Но тъй като жегата и ДотА-та могат да попречат на осъществяването на всяко едно начинание, то предпочетох да оставя това си задължение за домашния уют, където в компанията на климатик и юфка се чувствам по-сигурен.

animania02Това, което ще забележите, ако изобщо решите да цакате 8лв на лелката от бутката долу, е подобрения дизайн на списанието. Корицата вече си е корица per se, а не бегло подобие на такава с неуспешни опити за придаване на вид. Украсената този път с лицата от фийчъра на броя, лицето на Аниманиа #2 е готино, свежо, наистина качествено, но с все същия бял фон, който откровено ме дразнеше в предния брой, но сега някак си не ми пречи. Дори смятам, че могат да го превърнат в нещо като trademark. Ала въпреки всичко считам, че колкото по-шаренко толкова по забавно.

С разгръщането на страниците ще забележиш отново редакциона на Роланд, който е доста общ и с един monthly summary привкус (искрено се надявам да не си остане и занапред такова, а да си се превърне в нормален такъв, с конкретна тематика/проблем/казус), приятните 2 странички за новини, последвани от „Какво гледа Япония“ (в този брой ще прочетеш за Basquash! и доста по-интересния Eden of the East). До тук няма да си изненадан с нищо, но то пък и целта не е да си шашнат, а по-информиран.

Следва фийчъра на FMA, аниме, което е доста напред в личната ми класация. Все пак е на Bones, god damn it! Не знам какво точно мнение да ви изложа за да звуча обективно, но истина е, че както и предния фийчър за Naruto, и този е доста сухичък – данни за историята (с лека неточност – Ал и Ед практикуват алхимия още преди майка им да обърне венеца), излагане на персонажите, запознаване със света… Накратко, ако не си гледал ФМА, то тази статия вероятно няма да е причината да го почнеш. Да, признавам че има опити за предаване на лични впечатления и становища защо сагата за братята алхимици не е поредния шибан и клиширан шонен, но всичко това иде след сухините преди тях и на мен лично ми вече ми беше все едно към края на въпросния фийчър.

Малко преди средата на списанието ще минеш и през ревюто на Gurren Lagann, което, откровено да си призная, ме зариби да го изгледам въпреки непоносимостта ми към меки (и към огромни роботи, които се бият и съединяват).

В „Welcome to Japan“ Моридин продължава да ни развежда из Токио. Приятният стил на писане отново е запазен, фотосите са на досто високо ниво (за разлика от шотовете на аниметата, които пак са с куцо качество) и прочие. За тази част от списанието аз забележки немАм. Точно след „Профил“ рубриката, посветена този път на студио „Ghibli“ (създателите на гениалната Насуика), ще се сблъскаш с поредните колонки за anime related stuff. Наречена по простичко „Отаку култура“, това, наред с другите 2 рубрики, които ще спомена по-долу, е една от нововъведенията в Аниманиа #2. Дебютът й е фокусиран върху косплея и излага данни за неговото възникване, разпространение и специфични особености. Придружаващите пикове също са много зарибени, най-малкото за да видиш докъде стигат хората, когато са вманиечени по нещо до степен на полуразпад.

Следват другите нови странички в списанието, съответно тези, посветени на японските игри (в този брой ИКОНАТА на жанра – Final Fantasy VII и периферните й прикуъли, сикуъли и прочие) и Аниме Versus (взета легално от времето, когато се помещаваше в GW и си беше просто Versus). В конректния случай ще ти се удаде да четеш за гледните точки на Роланд и …. СНЕЙКА ОТ ФОРПЛЕЙ … за японската и западната анимация. It’s cool I must admit! В предвид, че това е шапка за статии, издържала проверката на времето, смятам че можем да очакваме доста интересни нещица на 2те й посветени странички. Time will tell.

За финал е оставена и доста противоречивата рубрика Crossover, в която ще имаш удоволствието (или не) да четеш авторските творения на Трип по посока на Coraline, Тери Пратчет и Terminator: Salvation.

За дъното на бутилката си оставям и основното си впечатление от списанието като цяло. Overall, то определено бележи крачка напред. При това голяма – увеличаването на страниците, подобряването на корицата и дори вътрешния дизайн на места бяха едно от нужните неща след първи брой. Аз лично ще продължавам да го промотирам всеки месец в блога, просто защото все още съм убеден, че подобно издание може и трябва да съществува на родния пазар.

Advertisements

~ от Blog of Idiots на юли 15, 2009.

3 Коментари to “Animania #2”

  1. Има го и Зак Ефрон като Кира.

  2. Да ни е живо и здраво.

  3. ot akde da izpratq po6ta kakto pi6e v 3 broi v http://www.artline.net/forum pls pi6ete ako znaete

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: