Blood: The Last Vampire

автор: Tyrael

btlv

Преглеждайки не особено богатия списък от филмови заглавия на базата на разни японски продукции (и по специално анимета), които съм изгледал, оставам с впечатлението, че японската анимация предлага не лоша база за създаване на игрални ленти с качество около “B-movie fanfic”. Не повече. Смея да твърдя, че Death Note и Shinobi (съответно по аниметата Death Note и Basilik) си бяха направо гледаеми с присъстващи моменти на фенски кеф. Това в предвид, че подходиш към тях без очаквания за главозамайваща актьорска игра и специални ефекти като в Transformers 2. След като незнайно как прескочих съмнителното удоволствие да изгледам Dragon Ball, пред скромната ми, сърфираща в полу-легални торент сайтове, особа попадна и японско-британско-аржентиснко-намсиквасомалийската продукция, от чийто плакат се блещеше заплашителния надпис Blood: The Last Vampire. Малкото от вас (вероятно само Драгни), гледали анимето, може би ще си спомнят за пълната липса на оригинален плот за сметка на тоновете кръв и смешно изглеждащи “вампири”. Е, и в екранизацията на въпросната анимация, нещата седят по подобен начин. Почти.

Нещото, наричано смело и безразсъдно плот, се върти около Сая, малка японска кифла с голяма японска катана. Вероятно поради прекомерното зацикляне на Blade, мацето се е превъплатило в женски вариант на прочутия килър. Само дето… сещаш се… не е черна. Подхвърляна наляво-надясно из произволни местности, Сая, под ръководството на The Counsel, трябва да трепи кофти направени CGI “вампири”, за да се докопа до архи-мамето на цялата сган изруди – Ониген. Изведнъж Сая се оказва в Токио през 70-те години и оттам започва ходенето на Тапародица по мъките.

blood_the_last_vampire_3b

Сцените, които ще минат 24-кадрово пред очите ти, ще те мятат от американска военна база (където ще се пръкне и 2рата главна героиня), училището на 2рата главна героиня (което или е в базата или в центъра на Токио, не се разбира ясно, защото в този филм ВСИЧКИ имат възможност да се озовават където ги прати сценария без видима причина и зависимост от физичните закони), в центъра на Токио, на летище в Токио, по пътя от Токио за Незнамсикъде, в Незнамсикъде и прочие причудливи местности от китна Япония. Хаосът е пълен, но с него идва и истеричният смях, който започва горе-долу от битката на Сая и Алис в центъра на Токио с най-смешно изглеждащия “вампир” (всъщност те им викат демони, но семантиката е последното нещо, за което ще ти пука), който изведнъж се озовава на гореспоменатото летище в Токио, преследвайки някъв произволен самолет(!!!), докато мацките го гонят по петите с подвърлена насред цялата тази бъркотия джипка(!!!11!!1). Сцената, когато Сая се  събужда и почва ни в клин, ни в ръкав да разяснява за миналото си чрез лепнат като с лепило “Рила” ретроспективен момент дори няма да коментирам. Просто доста преди тази точка везните на избора “Да се смея ли, да плача ли” бяха се наклонили към първото с тежестта на два сака китайско.

jg-blood-2

Бойните сцени  (а те ги има, за мое голямо съжаление) са все едно хореографирани от мен и Бракалов на седем бири и две чинии боб и всичко е по-пластмасово от пиратски кораб от LEGO. Леещата се от кажи-речи всичко кръв можеше и да пооправи нещата, ако не беше толкова очеизбодно анимационна. С извинение към аниматорите на продукцията – в игри като Blood и Heretic 1 имаше по-реални кървища, ебати. Инак баталите са си с потенциал и ако бяха докарани до класата на тези от, да речем, Hero или Crouching Tiger, Hidden Dragon щях да си затворя едното око.

За каста също не мога да ти кажа кой знае какво. Не че нямам желание, просто по-известните мутри, които евентуално си запомнил ако си краен физиономист като мен, са KoyukiThe Last Samurai – мацката, която Том Круз зарибяваше), Andrew Pleavin300 – спартанеца с козята брадичка) и Colin SalmonResident Evil – негъра, дето го раздроби лазера). Толкоз. Мисля, че е излишно да споменавам качеството на актьорската игра, но то няма и от кого точно да я чакаш. Яд ме е главно за Koyuki, която единствена, успяваше да докара малката си роля на главен злодей (да, няма парадокс) до някакво приемливо ниво, но пък е забутана в подобен Z-movie, борещ се за господар на долнопробните ленти заедно с The Hottie and the Nottie.

BLV

За край мога да те помоля да не си причиняваш гореописаното страдание, освен ако, подобно на моя милост, не страдаш от филмов мазохизъм. Поне смеха си заслужава.

2/10

P.S. Не можах да се сдържа при гледката на алтернативния постер:

937505Blood the last vampire blade3

Advertisements

~ от Blog of Idiots на юли 29, 2009.

3 Коментари to “Blood: The Last Vampire”

  1. Ц ц ц.Аз бих му дал поне 3/10.

  2. Като го глеаш тогава оценявай :Д

  3. Дъъъъъ

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: