Weekly 13: 13 неща, които правят сапунките еднакви, съкващи и негледаеми

автор: sk8mastR

Всички сме гледали сапунки през живота си – някои са гледали доброволно, някои са били принудени, но тези от нас, които особено рядко хващат нещо такова по телевизията все чуват едни и същи имена, едни и също проблеми, виждат едни и същи актьори (те толкова си приличат, че кой може да каже) и се питат: „Деа, тоя сериал кога свърши, че го завъртяха отново?“ Нищо чудно да се окаже, че сте попадали на един и същи всеки път, но има и огромна вероятност да сте хващали различни и да не сте усетили, защото:

1. Започваме от вън навътре или иначе казано: визията на актьорите.

Порно актриси и мачовци – всички актриси ТРЯБВА да изглеждат като персонажи от евтин порно филм – с много грим, дълги коси навити с големи ролки, дъъълги нокти, дъъълбоки деколтета (ако нямат цици за деколтетата, сигурно не ги наемат, защото до сега не съм видяла една плоска актриса да се е мернала в сапунка), къси поли, високи токове… А към актьорите не са толкова претенциозни – трябва само да имат мустаци или потенциал да пуснат такива, средно дълга къдрава коса, която да има потенциал да се гелоса и залиже или пусне, за да се развяват мазните къдрици; също така косми по гърдите, мноооого косми, черни, дълги, къдрави, гъсти!; да са мургави и да изглеждат противно с разкопчани елечета и каубойски шапки.

2. Еднообразният пейзаж

Винаги: красива къща/имение – прекално кичозно обзаведено, за да живее какъвто и да било човек там или пък смотана колиба, прекалено необзаведена, за да живее човек в нея. Също така плами, моренце, долнопробни барове, коне/коли. Всички знаем, че целогодишно ви е топло и зелено, няма какво толкова да се фукате с това постоянно!

3. Лошата актьорска игра.

Боже, какво говоря! Не ‘лоша,’ а направо ъмопомрачително лошата актьорска игра. Тези хора никога не са стъпвали в училище по актьорско майсторство, нито са гледали филми, нищо! Дори 3-годишните деца се справят по-добре, когато им кажеш: „А се направи на ядосан.“ Но последното нещо, което сапунките целят са добрите актьори – те не само са скъпи, но и са прекалено неубедителни – изглеждат есествено, все едно не играят?! Ако не си лош актьор, ако не можеш да ръкомахаш и да гримасничиш през цялото време, да подскачаш и да въртиш очи като обезумял, НЕ СТАВАШ!

4. Стигаме до същината на проблема: това, което прави една сапунка истинска – сюжета!!!

20 сюжетни линии вървят едновременно – да и дори не е нужно героите да имат нещо общо помежду си или да се срещат в целия сериал, просто наемането на друг екип за заснемането на втори, трети и пети сериал излиза по-скъпо от свързването на всички сюжети в един. Пък и така има повече матрял, дет се вика…

5. Да продължим с нещата от сюжета: ясното разграничаване между персонажите.

В сапунките противоречиви личности няма да срещнете – хора, които са добри, но имат кофти тайни, хора които са лоши, но вършат по някое добре дело от време на време, дори без да искат, или пък хора с неясно минало и светло бъдеще. Там лошите са много лоши, добрите са много тъпи – както в анимационните филмчета, отрицателните персонажи са най-лошите, подли и подмолни същества пълзяли някога по земята. Докато положителните са добродушни, скромни, но за това пък отритнати от обществото на отрицателните герои, употребени и захвърлени, наранени, излъгани и т.н. Те никога не предполагат, че някой им мисли злото, защото за тях всичко е розово. А отрицателните герои са единствено и само отрицателни – крайно десни или крайно леви, но винаги крайни – те винаги кроят пъклени планове как да откраднат нечие щастие или мъж/жена, да забогатеят чрез нечисти сделки и дела, да убият някого и подобни – никога не вършат нищо добро. Сигурно дори не си пускат водата в тоалетната…

6. Отново крайности.

Всички или се обичат, или се мразят до смърт. Или са безкрайно щастливи, или са безкрайно тъжни; или са умни, или са много тъпи; или са много добри, или са много лоши; или са много красиви, или са много противни; или са много богати, или са много бедни. Няма средна работа. Къде отиде центризмът, къде отиде балансът? И всички знаем, че накрая лошите влизат в затвора/гроба, а добрите живеят щастливо и им се разжат много на брой и много красиви умни деца. А ако не стане така, притаяваме дъх и чакаме втора част не сериала…

7. Противопоставянето на бедни и богати.

Напоследък се нароиха сериалчета, в които богатите не са изцяло отрицателни, а бедните не са изцяло положителни. Може би се дължи на смесването на хилядите сюжетни линии в един сериал, но кой знае! Иначе до скоро богатите бяха строго отрицателните герои, които третираха както намерят за добре бедните положителни герои: правеха им деца, биеха ги, продаваха ги, гонеха ги, убиваха ги… Сега нещата малко се объркаха, но все още има сапунки, които пазят старите традиции.

8. Лейм имената.

Добре де, но си признайте, че латино-американските имена са тъпи и никога не бихте кръстили дъщеря си Химена (особено вие, които знаете какво наистина е хименът) или пък сина си  Иносенсио (освен ако не искате да стане педал).

9. ЕПИЦИТЕ!

ЕПИЧНАТА МУЗИКА, ВТРЕНЧЕНИТЕ ПОГЛЕДИ И ОПЪНАТИТЕ ФИЗИОНОМИИ – ЕПИЧНО!!!

10. Изтъралите са фрази и думи.

„Сапунен сериал“ има синоним – „клише“. Всичко в една сапунка е клише, както и тя самата. Клишета са най-вече думи като: мръсник/мръсница, блудница, уличница, нещастник/нещастница, дъще, сине, кръстнице, дон/доня, Хорхе, Хосе, Мария, Мариана, Химена… А изрази: ще му/й дам да се разбере, ще види той/тя, той/тя за какъв/а се мисли?, обичам те с цялото си сърце, да се любим сега; люби ме, любими…

11. Повторенията, повторенията…

Повторенията, Хесус! Повторенията! – Ако от сценария на една сапунка се махнат всички изречения, които се повтарят, потретват и т.н., със сигурност ще се стопи с 4/5, също и ефирното й време ще се скъси значително. Това се отнася и до епик моментите с епик музиката и епик зуумовете на лицата на актьорите (обикновено, когато някой казва, че е бременен или че е намерил изгубения си брат близнак).

12. Лейм дублаж.

Нека не забравяме, че и ние имаме пръст във всичко това. Ако не бяха българските актьори, които четат дублират сърцераздирателните саги за всички недовиждащи бабички, които не могат да четат по 12 часа на ден и предпочитат да слушат, сапунките никога нямаше да постигнат завършения си съвършен вид. Изискванията тук не са високи, но пък са строги – задължително е да има поне един лош (издишал) имитатор на Джоко Росич, който да озвучава главата на фамилията, останалите трябва да могат да докарват повечето анимационни герои от ретро филмчетата за Мики Маус и Доналд Дък. При жените е по-лесно – трябва само да могат да пискат и да съскат докато говорят и няма да е зле ако тази, която озвучава отрицателната героиня може да съска, да писка и едновременно с това гласът й да е леко дрезгав.

13. Последното нещо, по което си приличат са думите, с които бихме определили всяка сапунена опера.

Еднакви за всички! Те са: блудкава, сладникава, разводнена, безкрайна, скучна, бездарна, нищо ново, цици.

Advertisements

~ от Blog of Idiots на септември 4, 2009.

11 Коментари to “Weekly 13: 13 неща, които правят сапунките еднакви, съкващи и негледаеми”

 1. Invasion of the TURKISH SOAPS has begun.Cover your televizorzzz.

 2. They is in your TVz, keednapin ya grandmas!

 3. Turkish soaps will eat u alivezzzz…. Kiuniur is watching!!!

 4. забравила си да добавиш, покъртителните сцени в болниците. Всяка сапунка ги има, и просто са уникални!

 5. Е те щото половината умират, за да се появят злите им братя близнаци :?

 6. аз не знам,как е успяла да се смести в 13 :Д те са тоооолкова много причини :Д

 7. хахах, доста са долни турските сериалчета, да ;р

 8. От неофицилен източник знам, че има още два епизода от Кенан.Надявам се, че Ламята дето гледа така все едно току що е разбрала, че Дисни са купили Марвъл да я изде Ламята.

 9. …последния път като проверих циците не бяха нещо лошо, така че какво място са намерили в статия оплюваща сапунките – не е ясно. Иначе, факт – не са само скучни до изглупяване и стимулиращи старите баби да се държат като пълен иудиот подражавайки на повърхностни персонажи, ами са си цяло престъпление срещу човешкия интелект енд стъф. И са антинационални, ама спирам до тук че ме изнбива на фашизъм. ПАК.

  • Да, май никого няма да успеят да излъжат с тия сапунки, че са годни вече за Евро съюза. Дори и да ги раздават аванта на евр(оп)ейските телевизии.

   • ае моля ти се с евросъюза, видяхме го колко струва – кихнаха американците и еврсъюза се разболя. Че и нас завлякоха в проклетата си криза… Иначе знам че няма да може да си ги върнем в турция, стига да не пречат нямам нищо против турчолята да си седят обаче НЕ ПО НАЦИОНАЛНАТА ТЕЛЕВИЗИЯ ДА МУ СЕ НЕ ЗНАЕ!!!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: