District 9

автор: ThunderWolf!!!

DIST9_TSR_1SHT_3Based on true story. Така трябва да започва филмът. И след това трябва да има „Всяко съвпадение с реални цигани или негри е напълно умишлено“. Ако досега не сте разбрали за к’ъв хуй става дума, сюжетът на филма е следния: Космически кораб с много извънземни скариди, наподобяващи маанета, акостира над Йохансбург (това е в Африка, не в Холандия) и извънземните започват да живееят в африканския „Изгрев“. Историята на филмът е интересна, да, но още по-любопитно е неговото създаване. Ако досега не си чувал много за филма то е защото единствения начин, по който го рекламират е, че Питър Джаксън му е продуцент. Та хобитът наел белия африканец Нийл Блокамп да режисира филм по Halo, но проектът пропаднал като Гандалф в мините на Мория. След това Джаксън му казал: ”На ти тия 30 милиона и прай квот’ искаш”. И така се получил District 9. Aко името Нийл Блокамп ви звучи непознато то е защото това е първият му пълнометражен филм или сте хора, на които не им пука кой какво режисира. За това е редно да кажем, че след като предният добър африкански режисьор Гавин Хууд почна да снима бози под формата на Rendition и X-Men Origins Wolverine, то този на District 9 му зае мястото от първия опит.

Филмът определено може да се нарече най-оригиналния за тази година. Макар самият сюжет да е комбинация от много клишета, документалният начин на представяне създава изключително интересна атмосфера. Такъв тип мокументарни са правени и преди, но никога толкова сполучливо. Като споменах за атмосфера, сетингът е толкова богато изразен, че дори вселени като STAR WARS изглеждат бедни като карнобатски студенти. Създателите дори са успяли да вкарат един Transformer с гравити гън (ще затретя – „Трансформера“ прилича пвоече на онези машини, с които зионци трепеха медузи в третата Матрица – бел. Tyrael), който прилича на онова нещо, с което Рипли трепеше пришълци във втория филм, но в District 9 екшънът is quite better и даже Майкъл Бей трябва да се засрами и да се скрие в ауспуха на Optimus Prime. За филм с бюджет от 30 милиона долара специалните ефекти са на доста високо ниво. Всичките извънземни са яко CGI, но никога не изглеждат лепнати на фона като татуировка от кроасан. Единственият недостатък е, че най-често ползваните извънземни оръжия просто дезинтегрират жертвите и получения ефект изглежда rather B-rated.

“Аве, бате, тука жица нема ли ве? Дай някой лев за леб, ве, бате.”

“Аве, бате, тука жица нема ли ве? Дай някой лев за леб, ве, бате.”

Както при всички велики sci fi, сюжетът на филма разглежда текущи житейски проблеми. В случая те са ксенофобия, насилствено изселване, липса на доверие, бюрокрация and stuff like that. На всичкото отгоре въпросните са представени с голяма доза реализъм и двете страни на конфликта са изтипосани с всичките си добри и лоши страни. Даже може да ти стане жал за главните герои извънземни, единият от които се казва Кристофър Джонсън, което все ми напомняше на Кристофър Робин и се чудех кога ще се появи Мечо Пух. Друг голям плюс на филма е напълно неизвестния каст, повечето актьори от който нямат даже снимки в imdb. Много респект (не, рестекп) трябва да се отдаде на главния „актьор” Sharlto Copley, който наистина не е актьор, но успява да пресъздаде образа перфектно като комбинация от Стив Карел и отенъци на младия Хитлер. А и е импровизирал всичките си реплики, за което още по-голям респект.

Естествено такъв богат на ресурси филм няма да остане без продължение и, както филмът загатва, след около 3 години можем да очакваме District 10.

Advertisements

~ от Blog of Idiots на септември 11, 2009.

10 Коментари to “District 9”

 1. Трябваше в момента да го гледам. Уви…

 2. Абе филмът забавлява, в това спор няма, сюжетът не знам защо ти се вижда клиширан, освен може би с неуспешния романс, обаче като цяло беше доста разчупен дори за sci-fi. Дано не правят продължение, така някак си завърши с отворен край – нито хепи енд, нито вече по-модерното кофти завършване. A това като за първи филм на режисьора – евала. Колкото до актьорския състав и льохмана в главната роля – това до колкото схващам е похват, за да се затвърди достоверността на филма, идеята е точно да изглежда като документален филм.

 3. На въпроса ти защо е клиширан – http://thatguywiththeglasses.com/videolinks/thatguywiththeglasses/bum-reviews/11374-d9

 4. Aве чак сега забелязах, че не си постнал оценката ми за филма.ВТФ!?

 5. Ем, пропуснал съм. кажи кви бяха и ше ги сложа

 6. Субективна оценка:9/10
  Обективна оценка: 8.9/10
  ДОХ!

 7. Видеото с тоя пич с шапката никак не убеди, че филмът е клише. Аз все още си го смятам за най-разчупеното нещо в този жанр, излезнало от известно време насам. Мога да пиша с какво точно не съм много съгласен, но то е като да спориш с телевизора – няма много смисъл.

 8. Мене филмчето ми хареса. Имаше си каквото трябваше, без да изисква някаква кой знае каква съпричастност. Е не бих му дал чак такива оценки, но на фона на всичката пумия на последък си е готин.

 9. филма си е страхотен, по супер оригинален начин е показано всичко и леко е намекнато за онези времена, когато в Африка са били премествани цели маси с хора от едно място на друго, лек sci-fi, и с нетърпение очаквам District 10!!!

 10. […] District 9 определено е изненадата на годината. Не само защото е правен за стотинки в Африка от бял африканец, а защото успява да хване няколко клиширани сюжетни идеи и да ги събере по много оригинален начин. Ще позволя да се цитирам и ще кажа за пореден път, че “както при всички велики sci fi, сюжетът на филма разглежда текущи житейски проблеми. В случая те са ксенофобия, насилствено изселване, липса на доверие, бюрокрация and stuff like that.” Безспорно най-добрия филм на годината заедно със Star Trek. Дори само с 30 милиона, извънземните изглеждат толкова реални на фона на гетото колкото и смърфовете в Аватар. Ревю може да прочетете тук. […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: