Weekly 13: 13 причини да (не) останеш в България.

Автори: Gad222 & Tyrael

След като по-миналата седмица уийкли мистеризно нямаше, редакцията на блога бе буквално затрупана с гневни писма от редовни читатели, роптаещи срещу отсъствието на любимата си седмична рубрика. Или по-скоро щеше да е затрупана, ако изобщо имахме специална редакционна поща. Както и да е, за да ти се реваншираме ти представяме това, което се очертава като най-мащабното уийкли, което сме писали изобщо.

Бай дъ уей, ако идеята за версус уийкли ви харесва давайте още предложения и току виж напишем още някое, за да си опростим някоя друга седмица, в която ще ни мързи зверската или няма да се доразберем един с друг кой трябва да пише пустото седмично изпростяване.

И така започваме с доводите на Gad222, които имат за цел да те накарат да си свиеш парцалките на калъпче и да се чупариш инерционно от България.

1. Градски транспорт.

Няма човек пътувал по света, който да не е забелязал работещата и изградена градска транспортна схема. Метро, автобус, влак, тролей или трамвай – няма значение. Където и да си знаеш, че можеш да стигнеш до всяка точна на града и до най-близките предградия/градчета, без да ползваш междуградски транспорт. И всичко това дори с 10 прекачвания и пак на цената на едно билетче. И можеш да разчиташ на транспорта след 5 часа следобед, не както в Пловдив. Държа да цитирам уважаваната интернет енциклопедия Wikipedia:

През 1979 г. започва строежът на първия метрорадиус в София- с метростанции „Вардар“ и „Люлин“.

В момента функционират 17,9км. и 14 метростанции. Също така и качеството на услугата в цял свят е по-добро. Почти навсякъде използват чудото на техниката – климатик. Странно, но в Европа и Америка градският транспорт не е на загуба…

2. Селският манталитет.

Случвало ли ти си е да отидеш в чужд град и да попиташ за улицата и да ти кажат ‘Аве ей, сельо, тук не е за теб. Ходи си.’? Или да отидеш някъде да си правите купон и да ви викнат полиция? Да ви блъскат, за да влязат в атобуса, нищо че за да се качат те първо ти трябва да слезнеш? Е, това имам предвид. Не може да се живее така. Тук всеки мрази всеки за нищо. Друг е въпросът, че като влезнеш в магазин те гледат все едно си ги събудил да мъкнат камъни. Е, после се оплакват, че им били ниски заплатите… Навсякъде, където съм бил извън България, с изключение на Гърция, на входа те посрещат с ‘Добър ден’, ‘Hi’, ‘Guten Tag’ или както е на другите езици. И постоянно се усмихват, защото знаят, че от всеки потребител им идва заплата. Поредният минус за нас.

3. Липсата на гражданско общество.

Гореспоменатите причини плюс милиони други чакат поправката си, но нали някой трябва да възрази срещу неволите? Е, точно тук идва мястото на гражданското общество. Когато нещо не ти харсва, също както и на много хора в страната, се прави бунт и да то се променя. В нормалните държави става, а тук не. За съжаление скоро няма и да го имаме. Малко са хората, които скачат срещу неволята. Ако наистина искаш да работиш за тази държава, която аз искам да напусна и се опитвам да убедя и теб в същото, то бъди част от това общество, което е изградено от проблемите си. Айде сега прочети номер 4.

4. Чалгата.

Музика!?! Да бе да. Ето и рецептата за създаване на някоя тъпа чалга: 1. Крадем популярна мелодия от близките балкански страни – Сърбия, Гърция, Турция, Румъния, Западна България.. 2. Задължително имаме и силиконова бомба с 2 огромни ЦИЦИ. 3. И нека не забравяме и за клипа. В 95% от случиите сюжетът е тип ОРГИЯ или е ‘леко’ намекнато. Е, наистина ли се гордеете, че това е MADE STOLEN IN BG?

5. Неясното бъдеще.

Приемаме, че си завършил нещо. Примерно висше образование. И какво правиш? Драпаш си ташаците. Нека се замислим колко човека в България си работят по специалноста? Дам малко са. Да факт е, че и липсата на икономика спомага да не можеш да си намериш свясна работа, но тогава защо има някакви специалности, които няма къде да практикуваш?

6. Лошото и нелогично строителство + липсата на зелени площи.

Моловете Галерия, Пловдив и Марково тепе, новият блок на бул. Руски до моста на Герджика, хидро, аква, мега пластиката на центъра по-известна, като ‘рендето’, фонтанът на пощата пред бившия партиен дом, цялата Тракия/Пловдив/ Младост и Дружба/София/ и т.н., и т.н., и т.н. Това са само малко от случаите , в които личи ‘прекрасното’ ни строителство. Грозно, непрактично, некачествено и без особен замисъл са малка част от думите, които мога да използвам.

Докато бях в Канада се очудих колко на рядко може да се строи. Може би на площ приблизително равна на бул.Руски – бул. Цар Борис 3 имаше построени 3 блока по 22 етажа и една малка бизнес сграда. И така бяха разположени, че да не можеш да виждаш съседа дали готви или сере. Всичко останало беше зелено и красиво. А тук % от площа, който по закон е задължително зелен, се изразява в 2 саксии на покрива.

7. Пътища и трафик.

Да това наистина е второкласен път в България. И масата са такива. Не че ‘многото’ магистрали са в по-добро състояние. Не може да се нуждаееш от 2-3 часа, за да стигнеш от единия край на София до другия… София->Амстердам със самолет се взима за 2 часа и 20-30 минути! Да не говорим, че по малките общини преасфалтираща техника не е стъпвала от 10-20 години. На места асфалта се губи. Иначе да, радиото сутрин започва така:

„Трафика в страната е нормален. Затворени за движение са х брой проходи в страната. Задръстванията са на обичайните места.”

До тук нищо ненормално, но това продължава с години. Никой не си мърда пръста, за да подобри положението. Въоще не смятам да намесвам магистралите, защото има голям недостиг.

8. Скъпите ментета и несъответстващите цени на стоки в Европа и Америка с тези в България.

Влизаш в магазин, по чийто витрини са натрупани думите ПРОМОЦИЯ, -70%, ХОТ, -50% и какво виждаш? Тениска на -70% – 100лева. Дънки на -80% – 250лева. Е, това нормално ли е? Не ми се мисли какви са цените им извън намаление. Странно, но факт, тези магазини се издържат и даже са на печалба. Отиваш в рандом столица в Европа, влизаш в магазин и виждаш нормалните цени на същите дрехи, които си видял в България. Тениски около 10-20-30 Евро. Дънки 50-100Евро, като говорим без намаление. С намелението са си доста на далавера. От друга страна в БГ не винаги дрехите отговарят на етикета. Пробутват ти някое евтино турско или китайско менте на гореспоменатите цени. За това се нуждаем от гражданско общество, ама за това в т.3 :Д

9. Образование.

Образованието ни не струва и за жалост на никой не му пука. Има много кусури, но има няколко по-сериозни. Това са остарелия начин на преподаване, липсата на материална база, програмите, с които е учила сигурно и баба ми, корупцията и наличието на всякакви частни колежи и университети.

Остарелият начин на преподаване не може даскалка по информатика или информационни технологии да не е виждала комп или да знае по-малко от учениците си. Отделно специално в масовото средно образование се изучава само Windows, а до колкото знам едно, че не се изчерпва с офис пакета и друго, че това не е единствената операционна система.

Липсата на материална база и остарелите програми за преподаване е също повод да напуснеш страната. Не може да учиш за едно и да ти показват модел от на баба ти времето, а да има 300 пъти по-нов, който да може да прави много повече неща от стария.

Корупцията и наличието на всякакви частни колежи и университети – в България чуеш ли за нещо частно, камо ли за университет то не е като да няма корупция. Например Вълчо (нищо лично) – не казвам, че в държавните университети няма корупция, но според мен не може човек да завърши само с преписване! Също така в средното образование върви номерът с бележките, изкарани на принтер, което е недопустимо (но е айляк).

10. Корупцията.

Искаме да жиеем в цивилизована държава с ясно определени правила, нали? Да, ама май няма да е в България. Европейският съюз ни санкционира заради нашата характерна черта на националния ни манталитет, а именно корупцията. Посочете едно място, където има държавни пари и не може да се докаже корупцията? Факт е, че при нас се продава централният плаж във Варна, нищо, че е изключителна държавна собственост и то дори за стотинки. Факт е, че преди време беше продаден и Площадът около пощата + археологията отдолу. Но след като излязоха на яве тези сделки се оказа, че никой не е взел подкуп. Но е така тук. Не казвам, че в Европа корупцията липсва, но там се краде в пъти по-малко и за разлика от България се върши работа. Има и друго. Докато всички не спрат да дават подкуп на всеки рандом катаджия, че са го хванали пиян като прасе, няма да се оправим.

11. Здравеопазване.

Поредното слабо място на нашата иначе прекрасна родина. В никой нормален свят няма бърза помощ, която идва след 2 часа. Отвратително е и да се наредиш на опашката за личен лекар и да чакаш с още 20-30 човека, кой болен от спин, кой от свински грип, кой от проказа. Да не ти се случи да си счупиш нещо и да трябва спешно да те гипсират. Най-малко 2-3 часа ще ти отнеме всичко и това е супер експреса. Да, разбирам че много хора не си плащат осигуровките, но трябва ли и другите да страдат и за тях? Друг проблем са лекарствата, които спрямо заплата/пенсия са 3 пъти по скъпи.

12. Заплати (стандарт на живот).

Ниски заплати, пенсии и възнаграждения. Никой не е доволен. В България учител взима 300-600лв. В Европа между 3-6к евро. Това може би ще мотивира всеки да напусне държавата, като знае, че с една учителска заплата там може да живее и тук и там нормално, като знае, че няма да се лиши от нищо. Общ работник тук взима 20-30 на ден, в Канада минимум 10-12$ на час. Сами преценете разликата.

13. Ти!

Наистина ли заслужаваш това? Наистина ли искаш да псуваш цял живот? Вярно е, че за повечето работи сме си виновни сами, но все пак се опитай да ги промениш, а на другите нека не им пука и да се оправдават с държавата. Държавата – това си ти! Не бъди /care! Не се оправдавай, а действай!

Gad222

_____

Не знам какво точно е изписал колегата Неделев преди мен (уийклитата минават през строг литературен контрол в пълна секретност), но съм сигурен че със своите пребогати от житейски уроци седемнадесет години просто е разбил надеждите ви за светло бъдеще в България. But I beg to disagree.

Понеже нямам особено оригинална концепция за градация на причините, нека просто се движим от дебилно към сериозните глупости, на които някои може някак си да повярва.

1. The Highway Priestesses

Ако приемем, че целия свят се върти около секса и парите, то възможността да правиш секс за малко пари си е много, ама много голям плюс. Някак си ми убягва от въображението френска дама (вероятно с благозвучното име Шарона льо Кок) би се навила да ти осмуче моркова за левче или да ти предложи ректалния си тракт за банкнота от 10лв и тава баница за децата. В този ред на мисли ти вероятно никога не си гледал как оплешивяваща къносана кратуна ти лигави половата система и ти е през въпросната за цената на това удоволствие, но помисли за стотиците тираджии, които ежедневно кръстосват магистралите на България, за да доставят кашоните с „Активия с мюсли“, които майка ти кове всеки ден.

P.S. Ако не ти се ходи на циганска жрица няколко кафенца и водки „Флирт“ би трябвало да съблазнят всяка втора 15-годишна фешънка. Go for it!

2. Spitting is allowed

Ако си излизал в чужбина си запознат със състоянието на улиците там. МНОГО Е ЧИСТО, ВЕ! Гледки как тротоарите се мият по няколко пъти на ден и как децата могат да излижат улицата без да си докарат нещо повече от афта са привидно прекрасни, но в следващия момент балканската ти душа отправя въпроса „С каква точно съвест мога да изплюя тук обелката от домат между зъбите ми?“. Да не говорим за по-страшни ситуации, когато хроничните хреми, ангини, настиники, а-у, едно-друго, путки майни, това-онова или просто вродената простащина изкристализират като носната лигавица на наркоман, друсащ течен азот. Плюя аз на така чистота – искам си пробитите, мръсни малки улички между блоковете, където храчката ми ще попадне в най-добрия случай в море от фасове.

P.S. Тъмни кътчета, където да се изпикаеш блажено също няма. Трябва ли всичко да е осветено и легитимно, ффс?

3. Рай за процъфтяване на садизма (inspired by Драгни)

Не съм 100% сигурен, но подозирам, че колегата е споменал за ежедневните абсурди, случващи се в държавата ни. Знам, че на изходно ниво това са все неприяни страни на живота в китна България, но нека го погледнем през друго стъкло, което аз условно наричам „Призма на Драгни за изкривяване на пространствено-времевия континуум с цел причиняване на болка и страдание на невинни индивиди, бременни жени и чалгари“ или за по-лесно запомняне ПДИПВКЦПБСНИБЖЧ! В никоя друга страна няма да видиш как съседът ти влиза в затвора на мястото на помилван нарко-барон сериен убиец, защото е закъснял с -2 дни за плащането на сметката за тока на човек, който дори не познава. Ако си садист по душа за теб няма друго място на тази планета, което да ти доставя душевни оргазми ежечасно, I mean it!

P.S. Мазохистите също няма да скучая. Сметката за тока иде.

4. It’s white and it’s cheesy

Всъщност, ако трябва да съм честен, има едно изречение, което с помощ от следващия параграф, изгражда нацяло тезата ми, че в България си ни е много-много добре и то гласи „В чужбина няма бяло сирене!!!“. Бил съм в доста държави, включително в рая за сирената в лицето на Холандия и Франция, но никъде, and I mean НИКЪДЕ, няма бяло сиренце от нашия тертип, което да натрошиш за макарони или настържеш върху шопската салата и буквално да се разглобиш от густо. По незнайна причина някой е счел, че едно сирене не може да е просто бяло, семпло и ВКУСНО, не! – то трябва да има мухъл, коричка, дупки, примеси с друго сирене или шибан вкус на гъби, да го еба. Ако трябва да продължавам да хлебя чуждестранните хранителни материали ще съм длъжен да спомена за доматите, най-големите от които с размер на бебешки тестиси, анорексичните краставици, пластмасовите марули, липсата на кебапчета, чеверме и шкембе чорба и факта, че дори натуралните продукти са толкова жестоко вакуумирани, че биха издържали и до второто пришествие без да потъмнеят и на йота. Вероятно ги пазят за деня, в който бащата на Джон Конър ще изчука жената на Джон Конър, която на свой ред ще роди момче, което ще е нещо като синчевнуче на Джон Конър и просто няма как горкото да се остави без салата на рожденния си ден.

P.S. Повечето дюнери на Запад са овчи. What gives?

5. Алкохолизъм фоуевъу

По този параграф няма какво толкова да ти говоря, което вече да не ти е известно. Дори да се абстрахираме от факта, че не са много местата света, където можеш да биеш бира за под евро, остава абсолютната невъзможност да оползотвориш наследения от дядо ти казан за ракия. Какъв ще го дириш в чужбина, питам аз, ако не можеш да се напиеш бързо, качествено и евтино? Остави скъпата бира по заведения – с какво ще мезиш като изделия от сорта на пържени картофи със сирене и цаца за 2лв просто не съществуват по тези географски дължини.

P.S. Няма компоти.

6. Пловдив

I mean, DOH! Правилно думат хора, че няма друго място като вкъщи и основната причина да чувствам това, е именно атмосферата на милия ни и скъп Пловдив. Предизвиквам те да ми покажеш друг град, където и да е, който да е олицетворения на айлякщината в толкова голяма степен. Няма да седна да ти изнасям лекция по туристически ресурси в България, само си спомни за всичките малки кръчмички, спокойните тепета (Пловдив е един от трите града в света, построен на тепета, заедно с Рио де Жанейро и Рим), тихите улички, малките разстояния, богатата култура която буквално е навсякъде, дори повечето да сме сляпи вече за нея и всичко останало, което изгражда в теб желанието просто да прегърнеш гръда and to never let go.

P.S. А и някак си не виждам къде другаде ще можем безнаказано да отскубнем знак STOP от земята и да го скрием в градската градина за няколко МЕСЕЦА!

7. Ах, морето

Всъщност заеби морето. Там можеш да се удавиш във фасове, торбички и частни пясъци преди изобщо да стнгнеш до него. В интерес на тази част от уийклито ще приемем, че морето всъщност е интернационално и боклуците, които акостират по плажа всъщност са отпадъци от бившия комунистически блок отвъд водната площ, довлачени до нашето черноморие чрез организирана хайка танкери с мрежи. Планините, виж, са друго нещо и са наистина една рядко красива гледка почти през цялото време на годината. Защото за разлика от много други страни ние си имаме из цялата площ четири сезона и природа, която се влияе адекватно от тях. Лично аз винаги ще си спомням милионите превъплащения на родните гори, поточетата, които текат през тях и за потенциалните барбекю партита с изстудяваща се в реката бира.

P.S. Не съм проучвал, но най-вероятно нашите дървета и храсти са най-удобните за акане.

8. Know your roots

Без да изпадам в излишен патриотизъм, в който впрочем не вярвам, бих вдигнал ръка в подкрепа на цялостната атмосфера и среда, която България носи. Да, да, знам че това може да се сметне като някакво изсмукано от пръстите обобщение на предните и предстоящите параграфи, но всъщност не е така. Всеки от нас е свързан към това малко парче земя чрез много повече от прости материално стави. Говорим за спомени, детство, първата любов (или първото напиване ако щеш), радостта от общуването с ТЕЗИ хора, хората които познаваш и са като теб, смеещи се на същите майтапи и плачейки на същите трагедии. И взимайки в предвид, че въпросните нематериални стави са в същността си unbreаkable, подобно едно обвързване само би ти тежало докато си в чужбина. Което ни води бавно и неотменно до…

P.S. …wait for it…

9. Носталгията

Ах, сладка и коварна носталгия. Чини ми се, че някои е изобретил това чувство като ултимативното наказание за всеки избягал от родината си. Всичко в един момент е толкова странно – хем изкарваш повече пари и получаваш по-добро образование, хем ти е крайно тежко за пробитите улици и нехигиеничните свински шкембеджийници. Иронията и парадокса те заливат по неповторим начин и всичко е толкова абсурдно, че се чудиш откъде ти е дошло. Затова не се пули, когато в „Другата България“ облечена в ефирна копринена рокля и окичена с платина мадама, опнала краката на мечата кожа пред камината в двадесет метровия си хол ти обяснява колко и е мъчно за България и обора на село. She probably means it.

P.S.  Again, няма компоти!

10. Принос за самия принос

Да се чете патриотизъм. Да не се чете алкохолизъм, мърдизъм, дебилизъм или „Призма на Драгни за изкривяване на пространствено-времевия континуум с цел причиняване на болка и страдание на невинни индивиди, бременни жени и чалгари“ или за по-лесно запомняне ПДИПВКЦПБСНИБЖЧ! Съзнавам, че някои от вас биха се нарекли патриоти, националисти и прочие термини, чието значение познавате само на теория, затова за едната идея и единия принос просто трябв да останете в България и да бачкате яко за нейното светло бъдеще. Аз лично не вярвам в патриотизма като такъв, още по-малко в национализма, първо защото не съм и второ – на пук на всичките надути глави, които си мислят, че разбират какъв заряд носи думата. Това, което ме е задържало тук до този момент, е простата вяра, че нещата неотменно ще се променят и тук ще стане ако не рай, то поне много добро място за живеене.

P.S. Мисля, че с малко чужда помощ бих могъл да напиша цял трактат за „Криворазбраната патриотизация“ и кухите лейки, които я изповядват. End of offtopic.

11. Любов

Точка. Всъщност трябваше да е запетайка. Исках да уточня, че любов е просто по-краткия начин да кажеш „най-близкият за теб човек“. За някой, това е половинката, за други – родителското тяло. Заеби, схващаш идеята. Дори може да се върнеш на заглавието и да смениш „любов“ с „обич“ или с някоя от другите тривиални думички, които хората неумело използват, за да изразят сложна съвкупност от чувства и емоции. Така като се замислиш можеше да се нарича не „любов“, а тъгъбъдрън или „Призма на Драгни за изкривяване на пространствено-времевия континуум с цел причиняване на болка и страдание на невинни индивиди, бременни жени и чалгари“ или за по-лесно запомняне ПДИПВКЦПБСНИБЖЧ!

P.S. (   )^^(   )

12. Приятели

Хм, забелязвам, че колкото по към края отиваме, толкова по-кратки и обикновени стават заглавията на параграфите. Ще трябва да се реванширам за това със следващия. Сега е ред на това, което седи най-отгоре в моята класация от причини, заради които да остана тук. И то се нарича именно приятели. Преди години (ха, як начин да се изкараш стар и мъдър (какъвто не си (защото си на 22, нисък и грозен))) размишлявах (и дори май бях предал есе) за смисъла на приятелството за конкретния индивид. Човъркаше ме проблема, дали човек не търси повече и повече приятели просто за задоволяване на егоизма си, за да намери още начини да бъде щастлив и спокоен. Не че съм мислел така за шепата ми истински авери, просто е преразглеждане на обратната страна на медала. Но дори да е така (което го не вярвам освен за особено изпаднали и жалки типове), близкият приятел представлява нужният отдушник (да НЕ СЕ чете удушаващия нужник), за когото се хващаме при тежки ситуации, на който споделяме своите проблеми, с когото творим общи кретении и на когото продаваме китайско за левче, с което да си купим бира. Приятелят е при теб, когато излизаш от вас, когато отиваш на кино или просто когато ти се говори с някого. А когато си далеч от него, той просто… ти липсва.

P.S. Това се получи прекалено сериозно като че ли. Бих уринирал в контакта за контраст.

13. Да го духате.

Не, не вие, дето четете това. А всички тия като гореспоменатия случай с кучката от „Другата България“, които са изфейкали от България без да се обърнат назад и да проронят сълза за това, което оставят зад себе си. И в случай, че си си харесал сега или отдавна някоя от горните причини (или пък си преоткрил друга, съвсем различна) ще ти дам като бонус тази една – възможността да покажеш средни пръсти на всички онези отвъд границите ни, отишли уж само на екскурзия/да поучат малко/да поработят едно лято и са забравили на мига това, което са имали, и да им изкрещиш в лицето „Да го духате. Аз намерих начин!“

P.S. Да го духате, ве, нямате нито компоти, нито бяло сирене.

Tyrael

Advertisements

~ от Blog of Idiots на септември 12, 2009.

31 Коментари to “Weekly 13: 13 причини да (не) останеш в България.”

 1. Още съм до 9та точка от 13те на Gad222 и се сетих за фрапиращите ни преподаватели по информатика. От 10ти клас до завършването тая година не сме учили нищо, което да ни е от полза където и да е… По английски преподавателката ни знаеше по-малко от половинита ни клас и след като се опитвахме да й напомним тя ни обясняваше, че тя била учителя и не можело ние да и правим забележки… По математиката учителката ни в 12ти клас не можеше да решава половината задачи, които ни обясняваше и четеше опътвънията в сборниците и т.н. и т.н
  ПС: вече съм на 400 водка и се извинявам, ако има грешки. Но продължавам да чета и сигурно ще има нови коментари…

 2. деба, намерихме верен фен в твое лице а дори те не знаем кой си :Д

 3. По 6-та точка на Tyrael, до сега съм живял в Кърджали и ми беше айляк :D
  Ще видим след 2 седмици като се преместим в Пловдив какво ще е…

 4. Като цяло и аз ще си карам висшето тука и макар и да имам някви планове за отиване в чужбина, като цяло бих предпочел България поне в някой отношения да се оправа и да си живея тука с някой от облагите, който бих получил в чужбина… (ебати дългото изречение..)
  И ще видим след няколко години къде ще съм, но дотогава майната им на всички измислени удобства и други подобни, предпочитам ситуацията тука и домашните лютеници, сирене, компоти, сладка и т.н…

 5. WORD! И се пак плс кажи кой си :Д

 6. О.о
  Не се познаваме :D

 7. Но се пак съм ви фен :Д

 8. Нито една от причините да не остана в българия не ми пречи.Даже някои от тях ме карат да остана в Пловдив.
  Аз може ли да напиша 13 филма,които искам да гледам във Фламинго за 4 лева вместо в Америка за 10 долара?

 9. Тука са по 3 лева филмите, но за качеството им, дори 3 лева са много :D:D

 10. Където и да е това „тука“ предполагам Кърлежи.

 11. Кърджали :Д:Д
  Верно е гадно място… ама няма смисъл да се бъзикаш. пък и не съм го избирал аз…

 12. Коментирам само гад222:

  Първото нещо, на което искам да намекна е, че автора говори предимно за живота в Пловдив. Колкото и да е зле транспортът и в Пловдив, и в София има предимства (недостатъците са доволно много, не ги коментирам). В Пловдив често рейсовете/тролеите са полу-празни или непълни, освен в някакви пикови часове, но все пак не целодневно. В София пък е почти постоянно фраш навсякъде, но транспортът е в повечето случаи е до към 12 през нощта, като даже преди време линия 94 до Студентски град беше денонощна.
  Второ, ако питаш учтиво за ориентация, една на милион е възможността някой да бъде груб с теб. „Или да отидеш някъде да си правите купон и да ви викнат полиция“ – аз бих викнал, ако е под или над мен, минава 22 часа и дори тапите ми за уши не помагат.
  Трето, „Когато нещо не ти харсва, също както и на много хора в страната, се прави бунт и да то се променя. В нормалните държави става, а тук не.“ Бунтът и размириците по принцип не са правилното разрешение на проблем, обсъждането му е.
  Като цяло има неща, за които говориш наизуст. Но, ако това са твоите „13 причини да не останеш в България“, то защо накрая пише „Наистина ли заслужаваш това? Наистина ли искаш да псуваш цял живот? Вярно е, че за повечето работи сме си виновни сами, но все пак се опитай да ги промениш, а на другите нека не им пука и да се оправдават с държавата. Държавата – това си ти! Не бъди /care! Не се оправдавай, а действай!“ Повече изглежда като „13 работи, които мразя в България“. Поне 13-та точка не е лоша, но е много рязка и нападателна. С още неща не съм съгласен, но те са дреболии, пък и ще изпиша такъв ферман, че ще направя нещо като трето мнение. :P

 13. GO SHADE!… От на тапата темата ве4е заборавих на неделев, но пък знам 4е той е виден оратор и се нещо значимо… като цяло бих казал на неделев: ОВНЕД! … ина4е там онва дулгото с драгни(схит анд стуфф) наистина е наи назадничавото в цялата дуржава(говоря като будещ бандит на дребно)… а аз като утайка от простолюдието искам да се изкажа, че без СИРИЕНИЕ И СРАНИЕ (по вупросните тъмни улички) няма да ми е никак айляк!… колкото до чалгата: Аз, като 1 музикален шопар мраза от жсе душа груцко срубско и македонско… румънски и про4ее езици които си мислят че са преди нашия и са ГОЛЕМИ … ЧАЛГАТА, БРАТ, си остава рандом музиката с уникално сукав текст която бих слушал по всяко време (след 2рото голямо твурдо…) или когато ми се изпростява(денси ДАМН)…

 14. ДРУГО : Повечето дуржави: 3 на милион жени СА ЯКИ.. 30 на 100000 стават.
  някои видни територии от топ 10-23 по красиви жени: там има ама пропорционално погледнато бил повърнал в повечето случаи…
  България… има солидно женско ! за всеки вкус!
  Пловдив… туй лято пообиколих тук-там… и требе честно да си кажа… като се вурна в пловдив напрао ми окапват очите по местното (крехко) месо… (дано елисавета не чете наоколо) …питайте мишо за велинградските кентаври…

 15. @а4о – аз дори имах параграф за женското, ама нещо не ми се получи дебилията :?

 16. … here’s an idea – следващата седмица да напишем уийкли „13 способа за прочистване на земята (вероятно с термоядрено оръжие)“. Смисълът ще е същия, и ще е забавно, in a Fallout kind of way. Иначе тъмбсъп тапа – порядъчно сте изпростяли с неделев. Пиши само като ти се занимава да качиш моето ревю.

 17. И бтв КАК ПО ДЯВОЛИТЕ ДА СИ СЛОЖА КАРТИНКА на аватаря?

 18. требе да се регнеш първо в уърдпрес. После отиваш на Профил и слагаш Граватар. Симпъл.

  Ако ревютото ти е готово прати го сега на Лили или като се прибера довечера към 21.30

 19. Факта че има толкова коментари е показателен, настоявам да го кажа, след малко ще прочета и самото уийкли :П (v3x)

 20. Ей то хубаво weekly станало. Много коментари много нещо :Д Аз, след като го прочетох още не знам какво искам. За моя радост имам още малко време да реша. Браво и на колегата :Р
  Специално БЛАГОДАРЯ на Лили, която ми редактира двете weekly-та.
  @shade Винаги съм твърдял, че София е единствения град в България, който по някои малки работи се доближава до някои нормални европейски столици. За рейсовете в Пловдив мога да кажа, че транспортната схема е много лоша. Всеки знае, че не ходи транспорт в целия град, така че да можеш да разчиташ на рейсовете в всеки един момент.
  И още веднъж добра работа Тапа! :Р

 21. GJ и на теб колега :Д

 22. „P.S. Мисля, че с малко чужда помощ бих могъл да напиша цял трактат за „Криворазбраната патриотизация“ и кухите лейки, които я изповядват. End of offtopic.“

  Би ми било интересно да го прочета това, даже бих спомогнал. ;р А 1-ва, 2-ра и 3-та точки от на Тапата ми идват като доказателство на втората точка на Неделев. (Нищо лично – то е сигурно, че заради олигофренията си ги писал де).
  Отделно трябваше да напишеш по някоя дума за българската история и култура. Малко е жалко, че интересът сред младото поколение е слаб като цяло…

  ПП: Ако имате възможност идете да видете изгрева над Камен бряг. Трудно ми е да я опиша тая гледка с думи.
  ПП2: http://www.youtube.com/watch?v=UB1c9N7Pp3c

 23. Мойта специалност. Единствения проблем е че откровено казано творбите ми с развлекателна насоченост са слаби.

 24. v arabskite magazini ima bqlo sirene.

 25. ДАМН! Поне на цако песнята е твурде арна! а за арабите… бате, гледаите ДЮНЕР!! има го ж замундата … няма по голям !

 26. Абе, коментаторите, засрали сте сериозността на темата. :Р

 27. Целта на блога май не е да е сериозен, въпреки че темата наистина бе би било да е. А колкото до това… и най-плачевните неща се описват доста успешно чрез хумор. Но си трябва и да не си бездарник. За справка – Алеко Константинов.

 28. „Благосклонният има изисквания към себе си, простият – към другите.“
  ~Конфуции
  ;рР

 29. ima viarni raboti, no i mn gluposti bez pokritie, porednata tema ot bg specialist :)

 30. Хъх.

 31. Никой не е казал, че сме специалисти. Т’ва са мнения на двама човека живеещи в България. До колкото помня, още сме шо-годе свободна държава в която всеки може да каже каквото мисли по един или друг начин.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: