Oldschool Powah #0: Editorial

автор: Tyrael

Хм, време беше да се появи и нова редовна рубрика на страниците на този блог. Просто едно пусто уийкли не може да обхване всичките теми на интерес, които искаме да споделим с теб, така че това е едно добро начало. Откровено имах колебания около какво да се върти тази хронична колонка. През главата ми минаха идеи като „Месечен калейдоскоп“, където двама или повече автори взаимно да дискутират нашумяла тема от последния месец; рубрика за инди/underground заглавия, в които да ти представим малко популярни банди, инди игри като Braid and so on; дори премислих идеята на Вълчо за flash reviews – с няколко думи (и по особено дебилен начин) да ви се представи дадено заглавие (нещо като „Оня пич от оня сериал среща другия пич от първи сезон на Angel и отиват да спасят оня, да, същия, от трети сезон на Battlestar Gallactica, който е затворен в камера като клетките на <insert-random-Babylon 5-alien-here>“. Но след всичко се спрях на подобна ретро рубрика, която по настояване на нашия Guild Master ще се именува Oldschool Powah. We must obey him or we shall suffer the full extent of his wrath!

Но хайде да си поговорим малко за гореспоменатите термини „retro“ и „oldschool“ и по-точно какво изразяват те. Не знам на колко е най-възрастният посетител на този блог, но поне за авторският колектив тази граница не надвишава 22. Та за какво ретро можем да си говорим в такъв случай, ще запиташ? Наистина е малко трудно да ти дефинирам понятието по някакъв универсален начин затова реших просто ние да си поставим собствени дефиниции за него. Може да ти се струва много надуто или непрофесионално, но се опитай да се замислиш по-надълбоко. Вероятно си доста по-млад от нас и не си спомняш култа към филми като Рамбо и игри като Delta Force; вероятно пък си по-възрастен от нас и буквално си проследил групи като Rainbow и Deep Purple от самото им съставяне; да не говорим колко бих се радвал, ако разбера че ни четат хора, по чието време Casablanca е била актуална лента (highly unlikely). Сам виждаш колко много се размиват разбиранията на различните поколения за този привидно семпличък термин.

Затова и ние от Guild of Idiots ще постъпим великодушно, както винаги, за да няма недоволни. В тази седмична рубрика ние ще ти представяме класически и култови игри, банди, филми и анимета, излезли през миналия век. Ще се съсредоточим върху периода от години между 1900-1999 и ще се опитаме лека полека да те запознаваме или припомняме нещата на които сме се покланяли като малки или с които бащите ни са отраснали. И мисля, че няма по-хубав начин да се върнем към забавленията от миналия век, да изгледаме наново Умирай Трудно и да загреем стария ДОС с Lost Vikings и Karateka. Ще разгледаме обширно какво са дали тези заглавия на т.нар. new school в съответната област, какво ги е направило емблематични, популярни ли са още и прочие и прочие.

И ако горния параграф би трябвало да ти е отговорил на въпросите „Защо?“ и „Как?“, то нека се помъча да дам разяснения по „Какво?“ като метна бърз поглед в бъдещите ревюта и обхвана секциите под прицел.

В Oldschool Movies ще бъдеш запознат с най-ключовите ленти от изминалия век – филми, сериали, западна анимация, документари, култови предавания и прочие, като главния отговорник на секцията ThunderWolf!!! ще се постарае да обхване колкото се може по-голяма база от заглавия през ВСИЧКИ периоди на киното през този период. Очаквай ревюта на черно-бели класики като 12 Angry Men и Casablanca, олд-скуул сериали като Twin Peaks, анимации като Lion King или филми от не толкова далечното минало като Pulp Fiction или Back to the Future да речем (точно така, Вълчо, няма да седиш без работа). В Oldschool Anime ще четеш за японските анимации, оформили индустрията такава. Обект на внимание ще бъдат вечни класики като Akira и Vampire Hunter D, анимета от нашето детство като Voltron или Saber Rider and the Star Sheriffs както и такива от вече края на века като Spriggan, Cowboy Beebop или Berserk. Oldschool Games също би трябвало да ти е станала ясна – ще четеш както както за ДОС класики като Pong, Alley Cat и Space Invaders, така и за основоположниците тогавашните гиганти на съвременните жанрове като WarCraft: Orcs and Humans, Doom, Heroes of Might and Magic, Delta Force, Blood, Baldur’s Gate, Diablo и прочие заглавия, които мога да ти изброявам общо взето до утре.

Последната секция закономерно се казва Oldschool Music и при нея нещата са малко по-сложнички. Както знаеш повечето от групите имат доста дълга кариера, простираща се в много случай в два века, така че как да определим кое е ретро и кое не? Oldschool ли е група като Manowar, основана през 1980, но вадеща албуми до ден днешен и радваща се на завидна популярност? Въпросът наистина е без конкретен отговор и затова ще се процедира по следния компромисен път. В тази част от Oldschool рубриката ще ти представяме банди, чиито възход е бил изцяло и невъзвратимо през миналото столетие (в тази връзка не се надявай на обширно ревю на Cannibal Corpse) като Queen, Led Zeppelin, Black Sabbath и изпълнители като Jimi Hendrix и Eric Clapton. В допълнение, за да зарадваме и феновете на все още процъфтяващи банди, ще четеш за класически, покрити с прах тави от сорта на Powerslave на Iron Maiden, For All Tid на Dimmu Borgir, The Black Album на Metallica и още много вечни култове. И за да разширим обхвата на секцията дори повече, ще ти представяме групите, дефинирали или дори основали цели стилове – Dio и Halloween, Venom, Celtic Frost, Death, Pantera… за всички тях и много повече ще намериш обширна информация из предстоящите редове. И предварително се извиняваме, ако твоите представи за ретро се разграничават от нашите такива. Обещавам, че ще има строго филтриране.

Остана да ти кажа на каква система ще се публикуват материалите. В рамките на един месец (или четири седмици) ще се разглежда по едно заглавие (или материал на по-общи теми) от съответната област с цел за това време да се извъртят всичките сфери на живота, към които е насочен този блог. Т.е. ако в едната седмица си чел моите напъни за Whitesnake, то може да си сигурен, че няма да имаш същия късмет следващия път, когато ThunderWolf!!! ще ти хортува за Babylon 5. Смятам, че се получава доста честна ротация.

Сега те оставям за известно време, за да изгледам True Blood и по-късно ще представя първия материал от чисто новата ни седмична рубрика.

Да ни е честита!

Advertisements

~ от Blog of Idiots на септември 14, 2009.

7 Коментари to “Oldschool Powah #0: Editorial”

 1. Супер идея.
  С нетърпение ги очаквам!

 2. Дано да успеем и да ги пишем освен ‘сичко. (v3x)

 3. С радост бих прегледал едно ревю на Carmagedon. :D

 4. Damn!Пак аз се оказах с най-много задачи.

 5. Ъ ти ще имаш по 1 задача на месец, докато на някой от нас ще им се струпат повечко…

 6. … ВЪ-ТЪ-ФЪ майна, сериозно се събират читатели. А колкото до статийките… освен ако не искате разработки за хардкор олдскуул алинеи и кодекси нема да ва огрея, твърде много затормозяващи предмети тоя семестър.

 7. Колко епизода на True Blood изгледа вече xD
  Ако го постнете днеска ще е супер.. Че скуката е нетърпима..

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: