Pandorum

pandorum-posterавтори: ThunderWolf & Tyrael

Нямах намерение да гледам Pandorum, защото хоръри рядко гледам особено на кино и фактът, че не го дават във Фламинго не ми помогна. И ако Роланд не беше казал, че филмът е „Абсолютно черен. Ужасяващо клаустрофобичен. Болезнено шизофреничен. Зверски стилен, майсторски заснет, перфектно изигран” щях да го подмина както Тапата подминава бивши съученици на улицата. Но понеже Тапата е мило другарче (нищо, че закъсня с 10 минути за филма и е тъп и грозен – бел. Tyrael), той ще ми удари едно рамо за уголемяването/пренаписването/еди-кво-си-то на статията.

Лентата ни прехвърля в не-толко-далечното-бъдеще, когато Земята е попривършила природните си ресурси от вода, нефт и курвички и хората започват да воюват за малкото останали блага. Но понеже е ясно, че дори да въртят и сучат пак са в кофите, земното население решава да построи свръхмодерен Ноев Ковчег – космическият кораб „Елисиум“ – и да го прати до другия край на вселената (неофициално дестинацията е известна като „в на майка си шундрата“), където сонди са открили планета с условия за живот почти аналогични на земните.

Самото действие започва, когато ефрейтор Бауър (не Джак, защото очевидно тук няма араби, които да трепе) и лейтенант Пейтън се събуждат от своя крио-сън и моментално са потопени в черната клаустрофобия на „Елисиум“. Въпросите защо никой не е при тях да ги събуди, от кога не е плащан тока и защо из всичките коридори се подмятат орките от The Descent, облечени във слейвърки брони от Fallout, също не закъсняват. А после идва и лудостта…

pandorum-20090914045431922

Като цяло Pandorum не никак лош и със сигурност няма да съжеляваш, ако му хвърлиш един поглед. Определено беше интересен, но можеше да е малко по-кратък, защото накрая малко ни доскуча. Просто стоминутните търчанета и гоненици из тесните коридори на космическия кораб по едно време писват, като единствено прехвърлянето на действието към другия край на кораба и втората сюжетна линия те спасява от пълна апатия. Добави към това крайната неоригиналност на сюжет и идея и с елементи, взети от други култови ленти – космическия кораб от Alien, лудостта от Event Horizon и орките от The Descent – и ще разбереш защо подхождаме малко резервирани към Pandorum. Имаше го, разбира се, и неспирния оувър-хайп от страна на Роланд, чиито думи твърдяха, че това е едва ли не новата месия в сай-фай хорърите. Which it’s not. Има няколко плоттуиста, които са приятни, макар и не особено изненадващи, и като за първи мащабен филм, режисьорът определено показва потенциал за бъдеще в Б-рейтед сай-фай хорърите.

Визуално Pandorum е по-скоро „meh”, отколкото „wow”. Не, че е грозен, просто нищо от това, което виждахме от екрана, не бе черешката на оригиналността. Всичко вече си го срещал в други филми (като гореспоменатите). Тук дори реакторът не беше fancy, като този от Event Horizon. Добро хрумване са искрящо белите сцени в лабораторията и с жената на Бауър, които си контрастират рязко, но приятно с всепоглъщащия пейзаж от тъмнина, страх и ръждив метал.

Pandorum

Кастът е малък и за това ще му отделим полагащите му се слова. Бен Фостър навсякъде, където го гледам ми прилича на някой ретард. Определено не бих му дал каквато и да е главна роля в каквото и да е. Дори и мизерна такава с 2 реплики в X-Men The Last Stand. За сметка на това пичът е единствения, който си беше на място във всяка сцена, пресъздаващ достоверно както истерия, така и аритметично повишаващо се чувство на героизъм с напредване на сюжета. Денис Куейд oт същата страна беше както в повечето си последни творби – пълна скръб. Актьорската му игра се състоеше в това да гледа все едно някой травестит го обарва по топките. Разочарованието от изпълнението му е подсилено от факта, че именно той заема основна роля в сюжетните откъси с лудостта, където той грандиозно фейлва и преебава като цяло добре замислената идея. Другата част от каста се състои от някаква неизвестна, но яка немкиня, канибалистичен негър сървайвър и някакъв индианец агросамурай, незнаещ английски. За същесътвуването на последния няма никакво обяснение или причина както и не е обяснено защо, за Бога, не говори английски и целият му образ седи като лепната накриво пощенска марка. Естествено, няма как да пропуснем и лошият вампир от Twilight. RUARHG!

Pandorum

А, да, искаме да те предупредим, че филмът не е страшен, въпреки жанровото подразделение, в което попада, затова не очаквай кой знае какво. Стряскащите моменти са малко, а плашещите изобщо отсъстват, така че това може би не е филма, на който да заведеш гаджето с надеждата да се хвърли разголена в закрилящите ти я обятия. Но като цяло ти препоръчваме да идеш да го гледаш първо защото е приятен и увлекателен и второ, защото едва ли ще видиш в скоро време филм от подобен жанр, правен с малко повечко пари.

Oценка: 7/10 (9/10, ако си Роланд/си зажаднял за сай-фай хорър/си Бракалов, на който „рядко не му харесва филм“ и 5/10 ако си замундец и никога не си гледал Alien-ите)

Advertisements

~ от Blog of Idiots на октомври 16, 2009.

7 Коментари to “Pandorum”

  1. Ne be6e tolkova losh :)

  2. Браво, Тапа.Ща черпя една клечка за зъби по случая.

  3. Имам и РД. Значи 2 клечки :Д

  4. Кой е Роуланд и защо му обръщате толкова внимание ?

  5. ЪОУ АРЕ НОТ ФРОМ ТХЕ ИНТЕРНЕТЗЗЗЗ!, краньо!

  6. Баркалов НЕ Е ГЛЕДАЛ ЕЙЛИЪНИТЕ!?!

  7. Дъ лулз! :Д

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: