Shogun #7

shogun-issue-07С умерено удоволствие за седми пореден месец ти съобщавам, че на свободния български пазар можеш вече да намериш последния брой на Shogun. По принцип бих бил щастлив най-подробно да споделя с теб що за мат’риали предлага този път изданието, но понеже ми се спи (пак), мързи ме (пак), не съм пил кафе (пак) и съм рожденник (за първи път тази година), ще бъда сравнително кратък.

Overall, Shogun #7 не е това, което всички редовни читатели очаквахме. Още преди 2-3 месеца, когато стана ясно кои манги ще намерят място на страниците му, вълната на екзалтираност поля всички ни. Четирите най-добри манги на изданието (B.B. Project, Vairocana, Omega Complex и All In) щяха да ни разкрият следващия си чаптър, оформяйки броя като неповторим. Без емо-лигавото Каири, без съшития от фейл Пен Драгон. Но този път заровете не се търкулиха на правилната комбинация.

ВСИЧКО с изключение на Omega Complex фейлва грандиозно. B.B. Project е скучен и ни представя 40-тина страници от скука и омръзващите ни вече ученически вълнения на Франк; вметките на автора бяха малко, екшънът отсъстваше и за стотен сигурно вече път ни се показа поредния нов герой. То сега от време на време е трудно да ги следиш и помниш без да препрочиташ миналите чаптъри, а какво остава, когато в мангата започне дефакто да се случва нещо? All In е пълен хаос и ако не се допитваш до предните чаптъри и не следиш със зорък орлов поглед всяка възможна карта, която се появява през панел няма никакъв шанс да разбереш ВТФ СТАНА ТУК! Оня действал като банка на оная, оня блъфирал за да може другия да качи, а третия и четвъртата да оберат баш-най-големия-блинд, путки майни, а-у… Аз манга ли чета или гайд за Тексас покер? Vairocana-та стремително лети надолу и като нищо може да се сгромоляса на нивото на Пен Драгон и думите, които най-точно описват последния му чаптър са „едно такова никво“.

Единствено Omega Complex-a отсрамва броя като отново ни предлага и доразвива зарибения пост-апокалиптичен фолаутски сетинг и комай ще е единствената сериозна манга в Шогун, която да очаквам с наистина голямо нетърпени. Това в случай, че не решат да го издадат в отделни томове, разбира се.

Статията за Япония, която този път е посветена на чаената церемония, също не се е получила този месец. Тонът на писане е суховат, много уикипедичен, с многото японски имена на владетели и други рандоми и пропуска малките зъбни колелца, които правят една статия увлекателна. В следващия брой ще четем и втората й част и дано прочетем нещо за чая, което да е поне малко интересно и извън сферата на сухите факти.

Та така седят нещата, драги читателю, но това, разбира се, не трябва да те спре да подкрепиш цялостната идея на Shogun. Само защото този месец ни са се паднали скучни чаптъри не значи, че трябва да заклеймим изданието, нали?

Предишни броеве:

shogun-issue-01shogun-issue-02shogun-issue-03shogun-issue-04

shogun-issue-05shogun-issue-06

Advertisements

~ от Blog of Idiots на октомври 16, 2009.

4 Коментари to “Shogun #7”

  1. ЧРД Тапа, за бъдещаат година ще ти пожелая да си няамш работа нито с лекари нито с адвокати/прокурори (което е рецепта за щастлив живот), а за подарък… ще го измислим, малко ли непотебни неща се въргалят захвърлени по улицата или в мазето. Ако не си се досетил вече да те светна – честитя ти така, щот по всяка вероятност няма да се поява утре. Колкото до мангата – тъкмо се зарадвах на първото издание в което изненадващо няма крапави заглавия, а сега ми казваш че било фейл… ФАК.

  2. КАК НЯМА ДА ДОЙДЕШ ВЕЕЕЕЕ :( ДЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЙМН утре 18.30 се събираме на поща и после Бай Иван… YOU HAVE TO COME!

  3. Вервай ми, ще ми се, но нцъ. Isch hasthe painz in der ars.

  4. Тапичка, направи ми услуга – купи ми 1 брой от книжарницата в мола и ми го носи като идвам на бири следващия път, че в Хеликона няма(шгеба, половин час съм кретал до там и да няманиц, копилета…), а не се сещам де другаде да търся и не мога твърде да обикалям.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: