Epica – Design Your Universe

автор: Tyrael

В днешно време е много трудно да намериш качествена female-fronted метъл банда. След като After Forever сдадоха багажа, Leaves’ Eyes скочиха дълбоко в комерса, Nightwish изгониха Таря, а Lacuna Coil продължават да се заравят в лайна с издънката Shallow Life, на човек не му остават много възможности. Ако си фен на агресивните вокали поне те очакват групи като Arch Enemy и Holy Moses. От другата страна на бариерата, обаче, ситуацията е пуста както разбра от по-горе.

Затова първоначално гледах леко уплашен към предстоящия по онова време нов албум на любимите ми Epica. Не че съм имал повод да се съмнявам в творческия гений на Марк Янсен, напротив – пичът ми е показвал и с After Forever и с последните 2 албума на Epicа, че подобни размахове му отиват и определено знае как да борави с тях. И както всеки от трите предишни албума на холандците, предвождани от чаровната Симон Симонс, носеше свое, уникално звучене напук на всички стилови етикети, които критиците смело лепяха, то и Design Your Universe не бяга от традицията.<

Ако обобщим гореспоменатите етикети, стилът, в който попада четвъртият пореден албум на Epica, е прогресивно-симфоничен готик метъл с пауър и траш заемки. „Huh, whut?“ е логичният въпрос, който следва. Истината е, че въпросният е прекалено дълбок, сложен и разнообразен, за да се поставя в прости рамки и този път наистина трябва да го чуеш, защото тук си говорим за разнообразие и стил, какъвто не сме виждали от предишни такива на Epica.

На първо място, траковете в Design Your Universe са умилително разнообразни и със подчертано собствен облик. Нещо, което липсва в последните албуми на любимите ми банди (особено тази година, когато множеството от тях се дъни жестоко и то по необясними причини). Актуалният запис на холандците идва в доста ключов момент от тяхното развитие, което бележим със смяната на соло китариста им, като мястото вече е заето от Isaac Delahaye от God Dethroned. А неговото присъствие, повярвай ми, се усеща from minute one. Цялостното звучене си е останало на пръв поглед непроменено – познатия Epica/After Forever стил на композиране на Янсен със всичките му симфонични мотиви, водещи клавирни партии, хорови чантове и интересните диалози между богогласната Симон и growl-овете на вокалния й партньор. Но върху всичко това са насложени характерни траш-щрихи, повлияни от, както споменахме, Isaac Delahayer и колегата му от God Dethroned Arien van Weesenbeek. Насечените готик рифове тук са миксирани с бързи, френетични траш такива, китарата е чувствително утежнена, има дори СОЛА, за Бога. It’s so cool!

Скъпоценните камъни в албума се забелязват бързо и на мен ми станаха любими на часа. Resign to Surrender, Unleashed и Burn to a Cinder са правилните динамични тракове в един такъв албум – едновременно мелодични и тежки, Kingdom of Heaven е величествена със своята епичност и продължителност (носят се слухове, че дължината от 13:37 е търсена нарочно, като реверанс към Rime of the Ancient Mariner на Iron Maiden; also it’s very leet), а Tides of Time е една от най-красивите балади, които съм чувал в метъл музиката изобщо. Последната се препоръчва горещо, ако се налага да плениш сърцето на невинно псевдо-метъл създание от женски пол, проходило наскоро в музиката с последните албуми на Таря. Дори Tony Kakko от Sonata Arctica си е намерил мястото в White Waters и като че ли му е по-комфортно тук отколкото в последния албум на финладската си банда.

Абе накратко иди преслушай албума, дори и да не си фен на предишните Epica. Наистина е учудващо, как всеки може да намери музиката, която харесва в едно или друго парче. Добави липсата на качествени продукти в този стил напоследък и ще разбереш защо ми се присира от кеф. Буквално.

Tracklist:

 1. „Samadhi (A New Age Dawns, Interlude)“ – 1:27
 2. „Resign to Surrender (A New Age Dawns, Part IV)“ – 6:19
 3. Unleashed“ – 5:48
 4. „Martyr of the Free Word“ – 5:03
 5. „Our Destiny“ – 6:00
 6. „Kingdom of Heaven (A New Age Dawns, Part V)“ – 13:37
  1. Hold in Derision
  2. Children of the Light
  3. Bardo Thödol
  4. Paragons of Perfection
  5. The Harsh Return
 7. „The Price of Freedom (Interlude)“ – 1:14
 8. „Burn to a Cinder“ – 5:41
 9. „Tides of Time“ – 5:34
 10. „Deconstruct“ – 4:14
 11. „Semblance of Liberty“ – 5:42
 12. „White Waters“ (feat. Tony Kakko of Sonata Arctica) – 4:44
 13. „Design Your Universe (A New Age Dawns, Part VI)“ – 9:29

Задължително чуй: Resign to Surrender, Kingdom of Heaven, Design Your Universe

Оценка: 16/10

Advertisements

~ от Blog of Idiots на ноември 5, 2009.

4 Коментари to “Epica – Design Your Universe”

 1. Струва ли сид а свалям дискографията на групата? При условие че Вексо слуша Канибал корпс, Лилето хейти Бодъм, Тапата… няма да го коментирам… едва ли тук е най-доброто място да питам, ама все пак – бива ли ги?

 2. „Kingdom of Heaven (A New Age Dawns, Part V)“ – 13:37

  брао, оцелили са тайминга :Д

 3. Ми бива ги, Драгни. Нещо като доста по-твърда Xandria… И е по-яко

 4. Саундс найс.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: