Law Abiding Citizen

Law_abiding_citizen_ver5Автор: ThunderWolf

Като видях за сефте трейлъра на Law Abiding Citizen първата ми мисъл беше: „DAMN! Punisher 4 с Леонайдъс!“ В крайна сметка като гледах и филма се оказа, че съм бил абсолютно прав, защото сюжетът си беше същия, само че изпъленението беше малко по- различно. Имаме си отново „Family killed. Wants Revenge. Kills People“ като единствената разлика в случая е, че Леонайдъс не трепе гангстерска паплач, аадвокатска такава.Явно някой е светнал хората кой е виновен за бедите по света и защо гъза на Драгни се скапа. Самият Франк Касъл уонаби не използва същите методи като комиксовия герой, а си пада изобретател. Демек прилича малко на Toyman (злодей на Superman aко се чудите).

След като изяснихме приликите с комиксите можем да започнем с критикуването на самиия филм. Law Abiding Citizen е ставащ. Всмисъл не е особено як. Актьорската игра просто липсва. С изключение на една сцена, в която Леонайдъс прилича на малко детенце, което си е оставило колелото на колче и после не си го е намерило, във всички останали изкарва една и съща физиономия. Общо взето всички актьори не си напрягат лицевите мускули особено много. Явно не практикуват лицева йога като майката на Тапата. А Колм Мийни прилича на ирландски пияница, която не е близвала алкохол от времето на Уилям Уолас. Очевидно десетилетието прекарено из Star Trek сериалите не му се е отразило добре. Самите персонажи бяха доста клиширани и не особено оригинални.Ф илмът се опитваше да представи героите на Леонайдъс и Джейми Фокс едновременно като злодеи и герои с цел те да се получат като някакви реални персонажи, ама нъцки. Получило се е точно обратното. Никой от участниците не прилича нито на герой, нито на злодей, а по скоро на нескопосано издялкани Буратиновци.

3246_11665853344

Жанрът на филма може да се определи като трилър, но в него няма нищо thrilling. Тука ще почна да критикувам отделни сцени и части от сюжета и тъй като не обичам да спойлервам може да не ви стане много ясно или просто да звучи тъпо. Имаше една единстена сцена, която можеше да е яка, ако не беше представена като скеч от тъпа комедия. Всичко останало беше редица от предсказуеми сцени, в които чакаш второстепенните герои да бъдат отстреляни и да се надяваш последната конфронтация между Леонайдъс и негърчето да си заслужава. С всяко разкриване на пъкления план на иначе въобще незачитащия закона гражданин ти става ясно, че пичът си разбира от работата. Това, обаче, е до последното разкритие, след което разбираш, че този план би работил само в свят, в който всички хора са слепи мишки без телевизори (защото Леонайдъс прокопа ШИБАН тунел към затвора майна!!! – бел. Тапата). И като стигнеш до гореспоменатия финален сблъсък между героите знаеш, че Леонайдъс е супер хитър и чакаш да видиш дали ще бъде победен и нищо. Поради някаква странна причина, може би за да се запази съспенса или нещо такова, е станало така, че начинът по който „добрите” действат не в във финалната версия на филма. С една дума финалът си е чиста Deus Ex Machina. От всичко това си правилм заключенията, че режисьорчето Ф. Гари Грей има доста да учи и е по-добре да си дигне задника и да направи The Brazilian Job, aко въобще някой смята да го прави.

5092_8736684523

Други неща, които могат да се споменат са: На един пич телефона му звъни с Bloodline на Slayer и има камео на спорк. Това не е синът на Спок, а е комбинация между вилица и лъжица (подобно на Jate, Skate, Jacket, Huddy и други). Общо взето не си губете времето с Law Abiding Citizen, освен ако не сте като мен и имате прекалено много излишно време.

Oценка: 6.5/10

Advertisements

~ от Blog of Idiots на ноември 12, 2009.

7 Коментари to “Law Abiding Citizen”

  1. Мотивацията наистина беше доста клиширана, факт, обаче да сте виждали до ся филм в който се избиват ПРОКУРОРИ, вместо гангстери, да му се не знае? Мен ме накефи, отчасти защото се засяга една доста реална и болезнена тема – съдебните системи в момента наистина са доста тромави и корумпирани и се допускат такива истории кажи-речи ежедневно. Сюжета, макар и предсказуем, беше як, а плоттуиста с затвора направо зитрепа рибата. Незнам, на мен лично ми напомни на Saw с всичките загадки, машинарии и уроци които даваше типа. Вълчо, сори майна, обаче си предубеден – въпреки че не е марвъл-мейд или сай-фай с много святкане на бластери и извънземни филма беше доста впечатляващ. А актьорската игра далеч не беше лоша.

  2. оr not.

  3. Аз бих му сложил една единичка от горе към оценката, щото се кефя на Леонайдъс, но и той както Крисчън Бейл си има 2 физиономии и си ги менка, та за актьорска игра на високо ниво трудно може да се говори. Ако имаше повече изобретения и long-distance murders и по-извъртяно обяснение от това, че Леонайдъс може да копае тунел към шибания затвор, щеше да е още по-зарибен!

  4. Seckonded. Освен тва, ква беше тая сила дето от свише им сипа инфо за да могат да го хванат? Тва можеха да го завъртят по-добре, щото се получи много в стил „новака извади ксъмет и събори про-то“.

  5. Защо сте спойлвали така злостно бе?!

  6. Because of Тапата.

  7. Phear me

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: