Whiteout

автор: Tyrael

Не, не, не, не! Не! Цък, нъц, не ща! Пък!!! Ако се чудиш на какво се дължи този утринен изблик на крайни възмущения любезно ще ти поясня: Тъй като ние сме медия от световна класа сме задължени един вид да ви представяме кажи-речи всичко ново, което излиза на малък и голям екран, монитор, диск или за какъвто друг носител се сетиш. В конкретния случай става въпрос за второто и понеже бай ви Вълчо си изми ръцете с ревюто за 2012 и това за Saw VI (което ще прочетеш доста скоро, вероятно още довечера), сега аз съм нагърбен с бремето да ти представя поредния кино провал.

Whiteout, драги читателю, е толкова потресаващо скучен, тъп, плосък и очевиден филм, че дори няма да мога да ти го оспойля подобаващо, просто защото сюжетът и действието са толкова мудни, че все едно гледаш филър на Дързост и Красота и всичко ти е ясно от 15-тата минута нататък. Защото, нека си го кажем честно, подобен сетинг и идея просто никога няма да успеят да ни покажат каквато и да е динамика, да не говорим за екшън или, не дай си Боже, смислен плот. Последният, апропо, се върти около Кейт Бекинсейл, която влиза в ролята на Кари Стетко – кука-шериф, самозаточила се на южния полюс, защото партньорът й я е предал (опс, спойлер) и го е застреляла в мутрата. Шоцкинг! Въпросната мадама Стетко е на път да си пренесе циците на по-топло, когато все пак решава да направи малка огледна експедицийка с цел намирането на нередности, заровено съкровище или мътво тяло, изхвърлено от самолет и наръгано с пикел в гърба. Така на целия този фон се появява мъртво тяло, изхвърлено от самолет и наръгано с пикел в гърба. Шоцкинг!!!

Оттук нататък започва стоминутният borefest, при който Кейт Бекинсейл, тук захвърлила вамприските зъби, кожените дрехи и високите обувки и навлекла фешънска шуба с пухчета, търчи из първа, втора, трета станция, заровен под снега самолет и междустанцийни пространства докато вали сняг и всичко е много студено… уж. Проблемът, както вече разбра, е че всичко това се случва със скоростта на ледник, изкачващ баир, и е придружено с едни такива вяяяли разговори и реплики, че ти иде да се застреляш, заспиш или да си пуснеш нещо с повече темпо като документален филм за дърветата на National Geographic. Сцените са заснети ужасно и режисирани още по-гламаво и няма никаква разлика дали Кейт ще си взима душ или ще я преследват с катерачески пикел из руска станция. За сценарните недоумения и малоумщини пък не ми стигат думите да ги опиша. В смисъл американската станция на пръв поглед е като къща от роман за Хари Потър – уж средна по размери, но веднъж влезеш ли вътре нещата изглеждат по съвсем друг начин. Лабораториите са по-големи от университетски такива, а стаята на нашата мадама е по-просторна от фоайе на банка. За сметка на това руската станция със същите размери от вътре е разнебитено-картонена като барачката за инструменти до лозето на дядо в Шумен и очевидно построена с единствената цел да е мизерна и да вони на водка. И срсли – стени от гипс-картон? На шибания Южен Полюс?? Русия отдавна не е толкова бедна държава, ебаси!

По някое време филмът ще те отведе то т.нар. екшън сцени, които, подобно на всичко останало, са правени през пръсти и без грам въображение. Dominic Cena, който по принцип не е чак толкова отчайващо бездарен режисьор и направил сравнително приятните Gone in 60 Seconds и Swordfish, тук имаш чувството, че просто е казал „Момчета, аз отивам за кафе, а вие си снимайте както ви дойде!“, а екипът в отговор свойски е решил да пръска изкуствен сняг там, където нещата не са се получили. А сняг не е като да няма. Така гореспоменатият „екшън“ се изразява в гоненици покрай опънати въженца, докато се опитваш да различиш кой кой е изпод всичкото виелица, сняг и скука, която вилнее на екрана. Най-ефектното нещо, забележи, е суркането на лошия тип по снега и удрянето му из подпорните колони на базата.

На другия полюс (филмов, не географски) пък са изключително фейспалмващите откъси, които са смукани не от пръсти, ами от паница свински ректуми и чифт конски ташаци, и са просмукани с толкова много глупости, че ще откажеш да повярваш, че може да има толкова прост сценарии. Говорим си за неща като всичките минути на нашите пичове в заровения самолет, където с 2 погледа успяха да пресъздадат 1:1 въвеждащата сцена и да сътворят план за бягство изпод 6 метра сняга и лед. И това са същите герои, чиято изконна гениалност ги е подтикнала да влязат ВСИЧКИТЕ до един в дълбока снежна дупка и да оставят въжето ОТВЪН, докато наоколо няма НИКОЙ, който да ги спаси, ако ги затрупа сняг. Светкавично развитие на персонажа, няма спор. Джос Уидън да се засрами! В паузата между тези два типа сцени не се случва нищо различно от това Кари Стетко да се разкарва наляво-надясно и да си говори с тоя и оня като герой от роман на Робин Хоб

Подобни простотии и некохерентни събития валят през две минути и наистина могат да те изкарат извън нерви. Ако не си заспал, разбира се, защото увисналата ми по мъртвешки ръка в кутията с пуканки определено ме караше да се съмнявам в жизнените си телесни процеси. „По дяволите, няма ли това чудо край?“ е въпросът, който със сигурност ще си зададеш няколко десетки пъти, докато накрая не ти се прииска да си прегризеш гърлото, за да не повъщаш в устата си от досада. „Плот“ „туистът“ идва като малко спасение, въпреки, че е по-очевиден от трол в детски басейн и по-малоумен от филм на Невелдайн и Тейлър. Кой би предположил, че лошите ще са двама от всичките 5 героя с реплики? В смисъл няма да е Кейт Бекинсейл (дох), нито негъра (‘щото ще е расистко) или пък агентчето (защото трябва поне още един добър герой, пък и пичът не се е климатизирал дори), така че внимавай много О.О!!! И естествено ще ми простиш този лек спойлер, защото съм длъжен да ти го кажа поради огромната вероятност да го проспиш или да изпаднеш в тежка кататония много преди да дойде.

В заключение – не гледай филма. Наистина! Ако ти се занимава с наистина малоумно кино, тази година ни предостави чудесни екземпляри и то в огромни количества, за да не се спреш точно на този.

Оценка: 2/10 (3/10, ако си заспал по средата)

Advertisements

~ от Blog of Idiots на ноември 18, 2009.

Един коментар to “Whiteout”

  1. Мда, тъп е като всички на Кейт Бекинсейл без вампири.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: