Saw VI

автор: ThunderWolf!!!

Спокойно, не сте за очен лекар. В заглавието наистина пише VI демек 6, а не Ви Ай. Kaто всяка себеуважаваща се хорър поредица и тази ще има дундурнайсет хиляди продължения, които ще стават все по-тъпи с всяко следващо докато накрая не се стигне до задължителния reboot. Като повечето предни убийствени пъзели и този започва с типичната сцена на рандом хора, които трябва да се спасят от рандом механизми. В тази част хората са отговорните за световната финансова криза. Не, не са Джордж Буш и Дик Чейни, но са близко. Като заговорихме за кризата няма как да не отбележим, че голям част от сюжета дискутираше здравеопазването на САЩ, което сигурно прави Saw VI първия хорър, който се занимава с актуални социални теми.

Сюжетът вече е all over the place. В случая Костас Мандилор наследява Jigsaw и започва той да залага капаните, докато се опитва да се крие от колегите си ченгета. Всичко щеше да е много хубаво, ако тоя гръцки левент имаше някакъв актьорски талант и вкарваше повече от 2 физиономий през целия филм. Дори и Jacques Clouseau (детективът от Розовата Пантера) би се усетил веднага, че нашия човек е лош още след първите сцени на филма. Самия Jigsaw Killer, който беше убит още в третата част, тук е даунгрейднат дo ролята на Призрака от миналата Коледа и се появява само като привидение, във флашбеци и на видеокасети.

Kолкото до хорър елементите те не са особено интересни. Освен началната сцена, която е сравнително гнусна, и последната, която е една от малкото кефещи, няма нищо кой знае какво. Плотуистът, който винаги е важен елемент в Saw, тук беше доста предсказуем и даже се повтаряше с една от предните части. При положение, че през по-голямата част от филма се надявах да дадат повече кадри в близък план на ботушите на една от героините си правете сметка, колко е бил интересен филмът. Тук бай Вълчо забравя да спомене – защото не се е сетил по принцип или по друга причина – но аз,като съвестен редактор съм длъжен да спомена основния момент, който прави Saw VI толкова разочароващ, а именно, че сюжетната линия на жертвите е почти 1:1 с тази от тройката. Малко им е рано да се повтарят на толкова много нива.

Според Уикипедия тази част би трябвало да слага края на втората трилогия на Saw. Aз такова нещо не забелязах. На същото място пише, че седмата част, която ще излезе евентуално догодина по Хелоуин, ще е част от нова трилогия и ще е 3D. Явно ще ни чакат още няколко години, на които да се наслаждаваме (или не ) на Jigsaw и неговите пъзели.

Оценка: 4/10

Advertisements

~ от Blog of Idiots на ноември 19, 2009.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: