A Christmas Carol

автор: ThunderWolf

Коледа. Какво приказно време. Децата си играят на снега и търсят моркови за мъжки снежен човек. Дядо Коледа е точно зад ъгъла….оr not, защото е 20ти ноември и вънка глобалното затопляне се е погрижило да е 20 градуса и Тапата да бичи айляк с ¾ панталони през деня и да замръзва през вечерта. Тогава защо по дяволите в момента пиша ревю за 20та и някоята поредна адаптация на класическата книга на Чарлз Дикенс A Christmas Carol? Определено е прекалено рано за такъв филм, но маркетинга си е маркетинг, а целия възможен такъв през декември ще е посветен на Avatar. В такъв ранен период коледния дух се губи и чарът на лентата намалява значително. И оттук почва лавината от отрицателни снежинки за произведението. В този случай критиките са си все същите каквито са и при предните му произведения. Като един от най-захласналите се по-новите технологии кинотворци, Земекис прави трето поредно performance capture произведение и явно не си е взел поука, защото не се забелязва никакво подобрение. Героите все още изглеждат като разтопени восъчни фигури, но тук са по-скоро като восъчни фигури прегазени от Чудовището на Франкенщайн. Предполагам, че исканият ефект е да изглеждат карикатурно, но са се получили персонажи, които приличат на весели алкохолизирани кукли. 3Dто oт друга страна беше на много задоволително ниво, но естествено на Тапата му се стори плоско, защото той е много претенциозен освен, че е хейтър. Така, че съфър, Тапа. И Аvatar ще има що годе толкова ефектно 3D, a пък Алиса сигурно още по-малко, защото е преработван за 3D, a не е сниман специално.

Към сценария също има някои дребни критики. Сюжетът плътно следва книгата, която си е образователна, ако си хлапе на около 10тина години или пернишки чалгар. Предполагам повечето хора са я чели или ако не са ГТФО до най-близката книжарница. Всички места, където трябва да има драма си я има и където има страшни моменти са си там. Като се замисля, A Christmas Carol е като някой епизод на Doctor Who.П ътуване във времето, поуки, ала-бала. Ясно е откъде са се вдъхновявали създателите му. Диалогът е взет предимно от книгата. Проблемът, обаче е, че повечето сцени, в които ги няма призраците, звучат доста сухо и еднообразно. И общо взето преди тяхната появи филът е леко тегав.

Актьорите във филма са малко, но пък повечето имат по няколко роли. Джим Кери успява да се превъплъти не само във Скрудж, младия Скрудж, не чак толкова младия Скрудж, но и в трите призрака. За моя и на всички, които не се кефят на малоумната му мутра, тя е почти неразпознаваема. Типичната му лицева гимнастика и гейско маниерчене почти липсват и Скрудж си е грозен и с голям нос както трябва да е всеки стиснат старец. Призраците също са яки, освен може би този на Миналата Коледа, който като пламък с лице изглеждаше като дъвка лепната на лентата.З а сметка на това Призракъв на Настоящата Коледа, който е някаква смеска между Господ, Дионисий и подпийнал дядо Коледа след като е излязал от банята е толкова cool, че най-добрите сцени може би са с него. Гари Олдман също участва с 2 роли, но те подобни на ролята му в Hannibal не се забелязват освен, ако не знаеш, че ги играе.

Като всичко предназначено предимно за деца или цялото семейство българския дублаж присъства. В случая беше добър и по никакъв начин не ми попречи да се изкефя максимално пък и актьорите нямат чак такива специфични гласове. Само аз (Тапата) ще добавя, че въпреки последното изречение да е вярно, дублирането на призрака на отминалите Коледи е плачевдно и супер изкуствено.

В сравнение с останалите версии тази изглежда неинспирирана и обикновена може би поради липсата на Мики Маус или Жабока Кърмит и определено не вярвам да се запомни с нещо друго освен, че е поредната 3D чикия на Земекис. Ако коледния грип ви е поразил рано идете да го гледате it’s good. Aко още си мислете, че е лято изчакайте Коледа и тогава ще ви хареса повече.

На нас демек тези, които сме го гледали ни остава да чакаме Avatar за още 3D madness и Нътскракааааааааааааа, защото това ще е следващия коледен филм на режисьора.

Оценка: 7/10

P.S. Сцената със смъртта на Призрака на настоящата Коледа е убийствено яка и като че ли единствено заради си струва наистина да видиш филма на кино.

Advertisements

~ от Blog of Idiots на декември 12, 2009.

5 Коментари to “A Christmas Carol”

  1. Аз честно казано се навих да го гледам само заради третия призрак, който си беше доста епично анимиран Смърт и умопомрачаващата му Черна карета (друг любим фентъзи елемент). Сцената с монетитре наистина избива другата половина от филма.

  2. Бях забравил колко е дълга тая статия.

  3. Ем за днес ще получиш толкова, останалото утре щото в цялата тая дандания требе да си направя и проекта за Снежка…

  4. А така прави, че аз да не правя.

  5. Ти си моя ценови шпионин в Пикадили, не са прикривай…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: