[PSP] LittleBigPlanet

автор: Tyrael

Sup, драги читателю. Тук ще си позволя кратко лирично въведение, за да ти обясня защо толкоз време бездействахме (или поне повечето от нас, тъй като бай ви Вълчо си е мърда и така или иначе има свободно време да пише). Втората голяма пауза в забележителното ни творчество този път се дължи на комплексна съвкупност от фактори – то не бяха курсови проекти, не бяха заверки, не бяха дълги работни седмици без капка почивка (това лично при мен де). Случи се и WoW patch 3.3.,  който изяде и малкото ни (моето и на мекичката) свободни минути в малките часове на деня… Но тъй като дойде време за почивка (иронично – след празниците) и истерията покрай гореспоменатия 3.3. леееко понамаля, вече сме отново във форма и можеш да си сигурен, че по-голяма от всякога част от гилдията са впрегнати да пишат новогодишното ни grand master weekly, което подобно на предното ще е четворно (но този път ще ти го тропнем наведнъж, за да видим как ще го преглътнеш) и ще обхваща най-интригуващите събития от музикалния, филмовия, игралния и аниме сегмент на 2009. Трябва да се работи, няма как… За да се покажа и аз като творец, ще ти предоставя и по-долния пресен пресен мат’риал за вероятно най-голямото PSP събитие на годината. Малко по-късно днес ще прочетеш и две ревюта за вероятно най-обсъжданите филми на 2009, а утре, ако е дал господ, обещаното преди бая време от мен ревю на олдскул РПГ завръщането. Но да се захващаме по темата.

LittleBigPlanet, или ГолемияФънЗаМалкатаМашинка, е наистина най-оригиналното, добро и увлекателно заглавие за джобното Сони, пръквало се тази година. След голямото разочарование, наречено Tekken 6, грозноватостта на Bloodlines и очаквано-добрия-но-нищо-повече Chinatown Wars, огромното приключение на Сакбой пристига с амбицията да те накара да пръскаш лиги от възторг в доста прилично АоЕ. Защото, приятелю, LBP е наистина най-добрия и пълнокръвен платформър на всички времена, издухващ от челните места всякакви Мариота, Соници, Крашове, ПуткиМайни и Батето от фрийрънърския му период.

Самата игра се прие повече от добре с излизането си за Р3, но като че ли 40 инчовите плазми бяха твърде претенциозни за скромната игра, която се оказа безкрайна. В този ред на мисли, трансфера към PSP бе повече от логичен и слава богу, че се е осъществил, защото с намаляването на резолюцията безкрайната игра, колкото и да е невероятно, се е разгрънала в още по-голяма степен, измествайки платформените ми фаворити Patapon и N+ от върха на личната ми класация.

Самата игричка на пръв поглед не е кой знае какво и трудно ще те впечатли, ако си от онея графични курви или търсачи на „нещо-дето-има-стреляници-копеле“. Лично съм демонстрирал на клиент магията на LBP, докато с грейнала от кеф усмивка превеждах чисто белия ми, нарамил ятаган сакбой през езера от лава и падащи снежни топки, но някак си не успях да го зарибя и ми отговори, че е „прекалено детско и елементарно“.

Истината е, че LBP не претендира за нищо друго освен за по-горе споменатото – че е безкрайна. Дъртата като света side-scrolling платформена концепция e подплатена с неограничени възможности за обогатяване и на практика може да видите всичко. Story нивата са само частица от какво може да бъде създадено с инструментите на LBP. Всичко от което се нуждаеш е малко въображение и запознаване с левъл едитора и изведнъж стрелянето с коркови тапи по дракон и карането на сноуборд ще ти се стори плоско като пасианс. Възможностите за кустомизация и на Сакбой и на нивата, които евентуално ще решиш да си правиш, са необхватни – цветове и плетки на „кожата“ на малкия кретен, различни дрешки и аксесоари за него (ако ти е кеф може да си го направиш и на Снейк от MGS ако щеш), а нивата ще можеш да ги пъстриш с буквално всичко и наистина трябва да го видиш, за да се увериш.

За тези, на които не им се занимава да творят, защото у тях ги чакат Хероик Дънджъни и фармене на емблеми, играта си предоставя доста обширен и колоритен стори моуд, разделен на тематично обособени sidescrolling нивца, като всяко си е абсолютно уникално и със собствена идея и ако в едното ще трябва да управлявате летящо килимче, с което да минавате нивото за време, в следващото ще пускате бомби върху двуизмерен извънземен мозък. Кефът е безспирен, както е и въображението на Sony Europe, които са се постарали да ти предоставят наистина оригинално забавление. Из самите нива пък ще попадаш на различни части (различни платове, облекла, аксесоари за ръце, крака и глава и прочие дебилщини), които да кичиш по Сакбой, променяйки коренно облика му. Балончетата с въпросните понякога са право на пътя ти, но а други ще трябва да се разкарваш/катериш/спускаш през на майна си Райна, за да ги събереш. Това, разбира се, трудно става от преиграване първо, така че връщането към минатите вече нива отново и отново е гарантирано, ако не исткате колекцията ви да седи полу-празна.

Отделно е налице възможността да споделяш онлайн твоите левъл изгъзици и да си сваляш чужди такива, осигурявайки си буквално безкрайно приключение, като креативността далеч не е ограничена в сайд-скролинг платформинга. Ентусиасти успяха да създадат дори морски шах като ниво на LBP, тъй че не се съмнявам, че ако искаш да си направиш ниво, в което Сакбой язди фригидни овци, пазейки се от капещи радиационни круши ще успееш да го получиш.

В крайна сметка, като теглим чертата, излиза, че LBP е тотален крайъгълен камък в PSP гейминга. Но от тия малките, скрити камъчета, които масовия потребител ще прескочи, примамен от шарената обложка на новия Текен или синята муцуна на Джейк Съли, и ще изпусне нещо невероятно, което не мисля да слезе от PSP-то ми в близките месеци. Щото, нали, не е като да няма кво да правя…

Advertisements

~ от Blog of Idiots на декември 30, 2009.

Един коментар to “[PSP] LittleBigPlanet”

  1. yo yo yo yo Afro,ЛБП изкърти,но беше кратка,а за да си я рашириш,като хората ти трябваше ъпдейт на фв=то ии случайно да чакаш някой от заядливите дебили от пспбг,да намери нещо,затова мога ти кажа,ако си фен Jak n Daxter ayeah

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: