Avatar

Автор: ThunderWolf

BEWARE THERE ARE RUINERS A.K.A. SPOILERS

„Insert тъпа шега свързана с незнанение какво е AVATAR и живеене в пещери”.

Хайпът около филма определено беше гигантски и доста хора се съмняваха в качеството му както се съмняват за всичко, което им е натикано в очите и казано, че ще е “НАЙ-ВЕЛИКОТО НЕЩО ЕВЪР”. Като цяло хайпът се оказа оправдан и за доста хора това наистина беше “НАЙ-ВЕЛИКИЯ ФИЛМ ЕВЪР”. Проблемът е, че за мен не беше. Беше си просто един много добър филм. Джеймс Камерън винаги е бил много умел режисьор, успяващ да преплете революционни специални ефекти и много въздействаща драма. За пример ще дам сцената от Терминотор 2, в която бате Арни се разтапя. Кой би си помислил, че драматична с сцена с толкова ограничен актьор може да е толкова емоционална?

В случая на АВАТАР баланс определено няма. Около 80 процента от усилията във филма са хвърлени в създаването на специалните ефекти и света. След повече от 2 годишно рендиране всичко изглежда so real it’s unreal. Ако случайно сте голям фен на Близард можете да намерите няколко големи сходства между машините на хората и на Терана както и някакви епик маунтове. Планетата, на която се развива действието, е изключително жива. Абсолютно всичко е изпипано до хирургическа прецизност. Всяко животно, всяко растение прилича на някое от земята и едновременно с това има нещо много различно в себе си. Извънземните същества, макар и оприличаване на индианци, елфи, дренаи и смърфове, също попадат в тази категория като най-извънземния им атрибут са косите им с RJ 47 (Power by eXtreme) портове. Като цяло сетинга е убийствен и няма друго такова произведение, което да пресъздава толкова добре цял един свят и сигурно в следващите няколко десетилетия няма и да има. Тук идва ред да споменем и 3D ефектите, които поради обясними причини са доста плоски. Ако очаквате да видите ято стрели летящи към вас или подобни неща ще бъдете разочаровани. Филмът е повече от 2 часа и половина и ако беше с типично 3D очите ви щяха да изтекат след първия половин час.Така, че спокойно можете да гледате филма на дигитална прожекция, ако 3Dто ви причинява главоболие. В Пловдив обаче няма такава.

След като избълвах необходимия брой суперлативи за ефектите и сетинга да се върнем на не чак толкова успешната част. А именно сюжетa и сценария. Историята определено е най-слабата част от AVATAR. Дори и да не си гледал трейлъра, който за по-малко от 2 минути ти разказва всичко в детайли, като почнеш да гледаш филма ти става ясно, че целия контент смърди на клише. Всичко може да се опише като sci fi версия на Покахонтас и Танцуващият с вълци. Камерън никога не е бил особено оригинален в сценариите си, но особения проблем тук е, че всичко беше по-предсказуемо от таз годишните избори в страната. Героите също са доста стереотипни и клиширани, което малко пречи да се осъществи някаква емоционална връзка с тях.E динствената сцена, която ми въздейства доста, беше тази, в която Тераните взеха надмощие над нашите хора и убиха няколко от главните герои сред които и Мишел Родригез, която я убиват поне за четвърти път в актьорската и кариера (сигурно се съзтезава с Лиам Нийсън или нещо подобно). Друга сцена, която ми направи за жалост лошо впечатление беше, когато убиха вожда на елфите и дъщеря му тръгна да пищи все едно я дерат. Изглеждаще доста преСИДЖИиграно. Екологичното послание на филма въобще не заслужава да се спомене тъй като и то пада в графата “been there, done that”. Това, което заслужава да се спомене обаче е, че цялата дандания на филма се върти около някакъв ресурс наречен unobtanium. What The FRAK, Cameron? Това звучи като нещо, което го е измислил Стан Лий през 60те по времето когато Ultimate Nullifier e звучало cool. Със същия успех можеха да го нарекат reallyhardtogetium или thisiswhywe’reherebecausethislittlegray rocksellsfortwentymillionakiloium.


Актьорите, и истинските и тези, които бяха изцяло CGI са на ниво, но определено няма Оскарови изпълнения, което ме навежда на мисълта, че това и слабия сюжет ще попречат на филма да спечили Оскара за най-добър филм. Единственият, който ми направи впечатление беше Джовани Рибизи, защото успя да придаде на ролята лек Benjamin Linus vibe, но прекалено бегъл.

Последния важен недостатък на AVATAR, който трябва да се спомене, е музиката. Тя е рядко постна. При всеки момент, когато ставаше нещо вълнуващо си наострях ушите, за да чуя мелодията, но все оставах разочарован. Това и сценария ми пречят да кажа, че това е филмът на годината (явно любимия ми филм тази година ще е Star Trek. Той поне имаше много як саундтрак освен всичко друго). А песента, която вървеше по време на финалните надписи звучеше като нещо композирано от премазаната от йети Селин Дион. Пред нея дори песента от Титаник звучи доста приятно.


Така. Да обобщим. AVATAR филмът на десетилетието ли е? Щеше да бъде, ако му бяха изпипани гореспоменатите кусури. Оправда ли очакванията? Да. Сложи ли основите на игрален филм за Смърфовете? Who the fucks cares. Moга само да пожелая успехи на Джеймс Камерън и специалните му ефекти и да не чакаме десетилетия за следващия му филм.

Оценка: 8.5/10

Отделна оценка за ефектите и сетинга: 11/10

Advertisements

~ от Blog of Idiots на декември 31, 2009.

12 Коментари to “Avatar”

 1. Пич, вътре беше набутан половината от каста на Пришълци, биваше и филма да не е як. Иначе наистина музиката и главната история бяха доста под нивото на всичко останало.

 2. Тоя каст ще да бил доста малък.

 3. Мойта любима актриса беше вътре. Режисьора същия. Кат цяло – идилия.

 4. Твърдо съгласен с ревюто. Нали трябваше да го пишете с Радо това нещо?

 5. Ъ не, не трябваше.Ние пишем заедно ревюта само когато аз нямам какво много да кажа и му го давам за дописване/пренаписване.Както ревюто за New Moon.Хъх.

 6. Май съм се объркал с Pandorum-a. сори

 7. Pandora, Pandorum, кутийна му работа.

 8. Мразя сесии, мразя, мразя, мразя!

 9. Тъй като нямам какво да правя, ще вметна че песента от финалните надписи е на Leona Lewis и наистина е много ФАИЛ.

 10. Целия саундтрак е ФЕЙЛ

 11. КОГА ЩЕ ПИЕМ БИРИ

 12. СВЪРШИ МИ СЕСИЯТА КОПЕЛЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ ^^

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: