Alice in Wonderland

автор: Tyrael

Alice in Wonderland е пресен и нагледен пример защо всички в Disney са за разстрел. Защо и Бъртън е за разстрел покрай кретените отвъд голямата вода. Защото Алиса, драги читателю, предоставя толкова бездънна яма за запълване с шантавост, фантазия, креативност и каквито други луди епитети се сетиш, която в крайна сметка прелива от леко насилени Бъртънизми, увити в сладникавия Disney целофан, насочен към по-млада (разбирай инфантилна) аудитория. Просто някъде в процеса на създаване някой някъде е забравил, че Alice in Wonderland не е детска книга и следователно филм в нейния сетинг също не трябва да е такъв.

Сюжетът трябва да ти е станал ясен още на база трейлъри – Алиса се завръща след 10 години в Wonderland, като по време на отсъствието й Хелена Бонъм Картър е завзела всичко и прави на въпреки на Ан Хатауей, която й се явява сестра. Плосковат? Безспорно. Което също пречи, защото подобно на Avatar и тук можеше да се сътвори някакъв адекватен сценарий, в който да става нещо коренно различно от книгата, но все така оригинално и странно. В конкретната ситуация имаме няколко преработени сценки от книгата плюс няколко крайно изнасилени нови такива, които стоят лепнати накриво и без абсолютна никаква кохерентност с останалите или пък помежду си.

Последното се отнася за целия куест на Алиса, която се среща с всеки от култовите персонажи от книгата, обменя си 5-6 реплики с тях и скача на следващата сцена като най-притеснителна е именно честотата, с която го прави. Всичко толкова ВОНИ на Дисни-усещане, че в един момент просто ти се приисква да отебеш и Бъртън, и Деп, и крайно изнасиленото 3D (той самият филм е само преработван за триизмерност, не е правен с тази насока, и затова половината филм можеш да го изгледаш без очила като особена разлика едва ли ще усетиш). Което можеше да пренебрегнеш с лекота, ако това не бяха ШИБАНИТЕ Бъртън и Деп, мамка му, които просто не е имало случай да се дънят толкова жестоко.

Неанимираните актьори са буквално плачевни. Миа Васиковска в ролята на Алиса може да е много подходяща като визия и прочее, но играе персонажа си без абсолютно никакъв дух. В допълнение, сценарият се е постарал да осакати образа максимално, ограбвайки го от всички онези типични за книжната Алиса въпроси и реплики като в последния момент вероятно в пристъп на милост е решил все пак да пусне една-две. Джони Деп играе малко над средното ниво, което за актьор от неговия ранг трябва да се чете като ПЛАЧЕВНО. Така Шапкарят ще се запомни много повече с грим и костюм, отколкото с играта зад тях. Ан Хатеуей е приемлива като бялата кралица, но отново имаме случая с образа на Деп – смазваща визия, брутален замисъл зад самия образ, но просто актьорската игра не може да прескочи толкова висока лента. Приятно изключение е червената кралица, чийто образ е доста точно предаден – шантав и властен, контрастен и изключително приятен за гледане.

Въпреки всичко гореописаните недъзи биха били бели кахъри, ако Alice in Wonderland не беше толков болезнено предвидим и на сценарно, и на визуално ниво. Въпреки, че не се следва дословно творбата на Л. Карол, зрителят пак ще е наясно с развиетието, посоката и завършека на сюжетната линия при положение, че е гледал поне една Дисни приказка в живота си. Визията, за която ще стане въпрос по-долу, колкото и да е пипната, си остава неизненадваща с елементите си. Бъртън си личи във всеки кадър, всеки анимиран герои, всеки слой грим и всеки оттенък на чудното CGI небе, но в случая ситуацията е „още от същото“ каквото сме виждали вече в множество други филми. А тази визуална повторяемост, при все приятна, просто писва и те кара да се запиташ толкова ли е велик Бъртън, че не може да се развихри дори в един такъв свят без граници.

Ако все пак трябва да спомена хубавите неща в това двучасово сценарно лутане, то това определено са анимираните персонажи и Страната на Чудесата като цяло. Алан Рикман, озвучаващ гъсеницата, е отново СМАЗВАЩ с гласа си. За съжаление, екранното му време от 10-15 реплики ми се струва крайно недостатъчно. Колега по култовост му правят мартенският заек и чеширският котарак и двата анимирани и озвучени без грешка. Jabberwocke, чийто глас принадлежи на огромния Кристофър Лий, също е от приятните попадения, но отново – крайно кратка поява и с точно 2 реплики, ебати.  Така че тук по-скоро се загледай в анимираното актьорство в случай, че искаш да останеш доволен от филма…

…Към което, апропо, трябва да споменем и самия сетинг на Wonderland, който в случая добавя доста бели точки към впечатленията ми. Въпреки, че както споменах по-горе, всичко е предвидимо и някак си познато като цветова гама, любимецът ни Тим отново си е свършил работата по този параграф безупречно. Синьо-лилаво-зелените гори от гъби, пепелявостта на опустошените ливади, обширните ръждиви поля пред замъка на Червената кралица, огромната шахматна дъска с руините – всичко е пир за окото (и за очилата и за 3Д очилата върху тях, нали, Сашо?) и като цяло това ме спира тотално за заплюя филма като провал. Защото той това определено не е; по му приляга епитета „умерено разочароващ“…

Като за край ми е трудно да сложа нещо конкретно, защото Alice in Wonderland ме изпрати от кино салона с много смесени чувства. От статията мисля, че става ясно защо. Може би, ако го нямаше фактора Дисни и Бъртън имаше свободата да създаде една по-тъмна/луда/хаотична атмосфера (както си се полага, ебаси! Това не е „Принцесата и Жабока“!), всичко щеше да си дойде на мястото. Сега, обаче, всичко е много условно и оценката е крайно плаваща в зависимост какво очакваш!

Оценка: 6.5/10 (ако си Бъртън фенбой), +1 ако просто си отишъл да гледаш 3Д цветна феерия с Джони Деп…

Advertisements

~ от Blog of Idiots на март 8, 2010.

26 Коментари to “Alice in Wonderland”

 1. Мен точно тва ме притесняваше – че е дисни(С МАЛКА БУКВА!!), а дисни правят ДЕТСКИ ФИЛМИ, независимо дали анимация или игрални. НЕ Е ЧЕСТНО, исках оная Алиса с ножа, нарязаните китки и черепчето на панделката за рокля, а то… В краина сметка залсуйава ли си да се ходи на кино или да чакам да си го тегля от Замунда?

 2. Аве що всичко е болд дееба мааму дееба!?

 3. Оправих ИТАЛИКА, не болд-а.

  Драгни, дори и да се абстрахираме от МакГий, Алиса и в оригинал не е толкова детска!!! Тука са се оляли направо

 4. @Драгни ъген – Искрено ми се иска да кажа, че заслужава кино ходене, но обективно май не е така. В смисъл 3д-то е доста двуизмерно. Билетът е скъп. Филмът е средняшки. На твое място бих изчакал ДВД/БЛУРЕЙ рилийз…

 5. Тапа, на теб всяко 3D ти е двуизмерно.Иначе в Алиса 3D беше едно от най-добрите досега.

 6. За тва ли половината филм можеше да мине и без очила? В смисъл тру стори, на няколко пъти свалях очилата, че ме обиваха и картината беше кристално ясна

 7. Точно за тва.

 8. Знам че книгата не е детска, чел съм я около 5 пъти, а игтрата колко пъти съм я минавал толко пръсти нямате сичките заедно на ръцете и краката. Щеше ми се тва да е втория филм, които да мога да гледам както вие властелина, уви…

 9. Само аз гледам Властелина „така“ :Д:Д Другите са некви аматьори с по 5-6 гледания. Докато стигнат моите 36 повторения на разширените ще има да хапнат доста лучец и пача :Д:Д

 10. Mда, аз съм гледал само около 50 пъти STAR WARS, X-Men, Jay and Silent Bob Strike Baclk, Remember the Titans.Good times.Good HBO. Също така около 30 пъти eпизода The Constant на LOST, последния епизод на Angel, последния епизод на Babylon 5.

 11. Мн ли си чок :Д

 12. Не знам кво е чок, ама съм много гладен.

 13. Кат чук, ама over 9000…

 14. Аве покрай тоя Старец 2 забрайх да кача на Миленски статията (ъген) и вече май ще ям бой…

 15. E поне си качил всички мои статии…

  not.

 16. Парички имаш ли?

 17. Дох.

 18. [2/28/2010 22:09:38] Sephiroth Incarnate says: само малко ще ти го поорганизирам и утре ще е качено :)

  обърнете внимание на датата :D

 19. Тва нищо не е.Пратил съм му неща от преди 3 месеца и още не ги е качил.Да не говорим за ревюто на Парнасус, което щеше да бъде качено „утре“.

 20. Добре вe, баси… оправдаваш се, че само на ра’ота можеш да ги пра’иш тея ра’оти… ми не мо’иш ли да вземеш една usb пишка, да ги качиш на нея и да се занимааш с тях докaт си на ра’ота вe ма’а му… ‘ше ми кажеш, че можеш да напишеш тако’а дълго ревю сам, пък други ра’оти, които вече са написани – не можеш…

 21. „(и за очилата и за 3Д очилата върху тях, нали, Сашо?)“, да Тапа така си е. Когато на екран са сцените, снимани пред зелен екран и запълнени с ЦГИ е красиво, но за сметка на това, нормалните сцени седят като залепени с кафяво лепило Рила, та чак дразнят.

 22. Радо, браво бе, отцепник!

 23. Са пичове и пички, Филмот си е яко Супер, имайджерито е върховно, и ми дреме на сайдера, че не отговаряло на книгата, или на игрицата, или че са го праили Дисни!!!

 24. Точно така, пич.Жалко, че филма е тъп.

 25. диварсшсн к9сксъжксащксгЮТтпрпг

 26. Интересна история.Разкажи я пак.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: