RED

Автор: ThunderWolf

RED идва от мястото, което напоследък бълва доста сценарии за хората от Холивуд, а именно комикс индустрията. Демек това е поредната адаптация на някъв рандон комикс. Основната разлика е, че това не е филм за супергерои. Другата основна разлика е, че RED успя да е едновременно сравнително финансов и критичен успех. Нещо, което Kick-Ass, The Losers, Jonah Hex и Scott Pilgrim vs. The World не успяха да направят.

Първото специфично нещо, което трябва да се каже е, че заглавието (специално българската версия) е изпълнено с победа, простотия, заблуда, простотия, ирония, простотия и други прости неща. RED a.k.a. Retired Extremely Dangerous се е превърнало в БСП а.к.а. Бесни Страшни Пенсии, което определено ще хвърли доста хора и пенсионери в джаза. Също така гения на българските преводачи позволява да се появат разбирачи предимно от Shadowdance (някъв рандом тип, а не “любимия” ни Роланд), които да казват как заглавието е рядко тъпо и да предлагат техните варианти, които са Опасни Пенсионирани Агенти (ОПА) или Пенсионирани Опасни Разузнавачи (ПОР). Така обаче нямаше да се запази идеята за червения цвят, което може би не е от значение, защото самата лента хич не е червена, освен постерите.

Това, че самият филм е по комикс е доста ирелевант като цяло. Дори не е нужно да споменавам, че RED e на суперкултовия и (любим) писател Warren Ellis, защото от неговия стил няма нито и следа. Или както казва самия той: „(I) Read the RED script. Not bad. Not the book, but not bad. Funny. ”От екшън трилър сюжетът се е превърнал в екшън комедия, но това не е проблем, защото комиксът не е за супергерои, което значи, че гийковете няма да се втурнат веднага в кината и после в интернет да се оплакват как са променили някъв супер ненужен детайл като бельото на таксиджията, който дори не съществува, защото няма такъв герой. А и source material-a е само 3 броя, които ако се екранизират 1:1 ще стане около 40 минутно филмче така, че променените са за добро и общо взето е използвана само най-базовата идея. Единственото друго, което се е запазило са доста стилните корици, които са се превърнали в също толкова стилните плакати.

Има една основна причина RED да си заслужава гледането демек каста и още една, която му пречи да е супер як демек темпото.
Това, което липсва е баланс между комедията и екшъна. За 111 минути екшън сцените не са повече от 3, а смешните сцени и случки са десеторно повече. Резултатът е доста муден филм, който щеше да се провалили подобно на всички други адаптации на несупергеройски комикси, ако не бяха актьорите. Може би причината е режисьорът Robert Schwentke, на който като цяло всички произведения, които съм гледал са доста скучни, но пък всеки е доста различен от предния, което му дава напълно ирелевант положителни точки.
Положителната част е каста, който се състои от великите и вече доста на възраст Bruce Willis, Morgan Freeman, John Malkovich, Helen Mirren, Richard Dreyfuss и Brian Cox. Mary-Louise Parker и Karl Urban са сложени за цвят, за да има някакъв контраст и достатъчно old man jokes. Kaто цяло се е получило нещо като The Expendables със застаряващи актьори. Най-голямата разлика обаче е, че освен Брус Уилис никой от останалите не е бил някаква екшън звезда и това ще е първия и най-вероятно последния филм, в който Хелън Мирън ще се разхожда със снайпер. Освен, ако някое алчно продуцентче не реши да направи ED: 2 RED to Retire. Oпределено трябва да се отбележи, че най-смешния и забавния от актьорите е Джон Малкович, който както винаги е най-вманиячения. Даже като бяхме в киното имаше една мацка, която се размазваше като мазилка по стена, на която пише „Ако четеш този надпис значи мазилката е паднала. ”
За заключение ще кажа, че нямам заключение. Освен да ви кажа, че RED e забавен, но не особено балансиран друго не се сещам.

Оценка: 6.5

Advertisements

~ от Blog of Idiots на ноември 1, 2010.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: