Pirates of the Caribbean On Stranger Tides

Автор: ThunderWolf

Пореднa година (две), поредни Pirates of the Caribbean (huh, déjà vu). Големите блокбъстъри това лято налазват с всяка изминала седмица и всеки втори от тях някакво продължение или prequel или някаква подобна абоминация. Четвъртия филм от най-успешната (единствена) поредица за пирати носи доста промени за франчайза. Някой от тях успешни, но повечето не чак толкова. Всъщност като е замисля повечето не са.

Първата и основна разлика е новия режисьор Роб Маршал. За жалост и първата отрицателната такава. Маршал определено трябваше да си остане със създаването на успешни и не чак толкова успешни мюзикъли и немюзикъли за гейши. Определено си личи, че Вербински го няма и всяка битка и бойна сцена е просто обикновенна. Още по-лошо. Лентата беше една от малкото това лято (заедно с Transformers 3) с обещания за истинско 3D и ествено триизмерните ефекти бяха максимум 2. Това е така, защото макар че е сниман после е рендиран в 2D и след това конвертиран в 3D. Или нещо подобно. И всичкото това за да се намали бюджета, защото Дисни нещо се стискат (или защото маса пари отиват при Джони, без който Карибски пирати няма да има)Също така подобно на предния е прекалено дълъг и едновременно е най-краткия от всички. 137 минути не са толкова много, но когато почти няма епични битки дотежават стабилно. А епични битки хич няма.

Сценаристите обаче са същите, което е едно от малкото неща, които трябваше да се сменят. След 3 поредни сценария определено беше време за малко свежа храна за зомбита, а именно мозъци да се опитат да внесят свежа глътка ром. Има няколко нови елемента като русалки/сирени (главната русалка даже се казва Сирена), зомбита, които обаче не крещят BRAINSSSSS, a просто си се разхождат. Намесват се и вуду кукли и един жив кораб, който помага да има поне една яко изглеждаща сцена.

В каста също има значителни промени. Джони Деп очевидно се е завърнал и заедно с него Geoffrey Rush и Kevin McNally, но само толкова. Леголас и Кийра Найтли ги няма. Чувам ли възторжени възгласи?Не? А трябва. Тяхната сюжетна линия в предните филми беше като Джар Джср Бинка на поредицата. За жалост в On Stranger Tides има любов, между някакъв мисионер и русалка, която е толкова в тъча колкото беше и тази на Леголас и Кийра. Pintel and Ragetti също ги няма, което свежда комичните елементи само до Джак Спароу. И това прави цялото произведние comic relief and not in a good way. Новите попълнения са Пенелопе Круз и Иън Макшейн, които са най-положителния опит за промяна и се спряват сносно с неособено развитите им персонажи. Естествено има и камеота. Те в случая са на Кийт Ричардс (по-интересната част я има в трейлърите) и на Джуди Денч, която не прави почти нищо. Още по-естествено е, че има и сцена след надписите, която напомня няма да се разминем без още няколко продължения. Те обаче най-вероятно ще са самостоятелни филми вместо продължения, макар че тя поредицата винаги е била самостоятелна, щото колкото Dead Man’s Chest и At World’s End да са свързани с Curse of the Black Pearl то толкова е свързан и новия, а именно много малко.

Музиката както винаги е на Ханс Цимер и както винаги е онази мелодийка, която много прилича на онази друга мелодийка от Гладиатор.

В заключение няма какво да се каже толкова освен, че Pirates of the Caribbean On Stranger Tides става, но доста под нивото на първия (и най-добър) и почти толкова добър колкото втория и третия. Демек не особено.

Прилича на: Pirates of the Caribbean The Curse of the Black Pearl, Pirates of the Caribbean Dead Man’s Chest, Pirates of the Caribbean At World’s End

Оценка: 6.5/10

Advertisements

~ от Blog of Idiots на юни 3, 2011.

Един коментар to “Pirates of the Caribbean On Stranger Tides”

  1. Първи!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: