X-Men First Class

Автор: ThunderWolf

Има леки спойлери най-вече относно камеотата и финала.

FOX DID IT! След почти десет годишна пауза Fox отново успяха да създадът добър филм по комиксите за X-Men (по комиксите е силно казано, но за това по-нататък). След абоминейшъните наречени X-Men: The Last Stand и X-Men Origins: Wolverine най-после получаваме нещо, което не само става за гледане, ами е и интересно. Каква е причината ще попитате вие. Никаква идея, но предполагам, че участието на Брая Сингър (режисьор на първите две части от поредицата, който като реши да напусне третата, а да превръща Superman в Jesus опропасти и двата франчайза) като продуцент и Maтю Вон, който след Kick-Ass и Stardust определено е go to guy за екранизиране на комикси и всичко друго.

Най-тъпото нещо в цялата творба е заглавието. X-Men First Class. FIRST. CLASS. X-Meн в първи клас. X-Meн Първа класа. За сефте българското заглавие да звучи малко по-добре. Ама само малко. X-Мен Първа вълна е нашата интерпретация, ако се чудите. Също така сигурно се чудите дали това е sequel, prequel, reboot, revamp (няма нищо общо с вампири). Верния отговор е prequel, който се опитва да не противоречи на нищо от поредицата и предимно успява. Хората, които са гледали останалите части по десетина пъти като мен ще забележат няколко много леки несъответствия, но само толкова.

Матю Вон успява да предаде собствен стил на или по-точно да смеси няколко стила. Най-вече Джеймс Бонд от 60те, 60тарско софт порно, Inglorious Basterds и супергеройските филми. И затова си заслужава всичките хвалби. Също така и за няколкото стилно заснети сцени, които рядко се срещат в днешно време. Ефектите обаче бяха доста слаби. Имаше няколко изцяло CGI такива и от последния ред на на залата си личеше, че разрушенията не са истински.

Сюжетът е oригинален. В смисъл за разлика от предните части не взима никакви идеи от комиксите, а създава изцяло нова история, което ще вбеси закоравелите фенбойчета, но те заслужават мощно жигосване, защото са по-досадни и от феновете на Star Trek, които опищяха света след reboot-а през 2009. Липсват любимците Cyclops (наистина го няма, макар че няколко пича са си втъпили, че има много кратко камео, но не НЯМА ГО), Jean Grey, Storm, Wolverine, Rogue (2ма от тези 5 имат камеота, едното от които е най-смешния момент във First Class), но за тяхна сметка мутанти, които никога не съм си и помислял, че ще видя правят заслужен дебют. Магнито и Професор Х са главните герои и за тези, които с години чакат самостоятелните приключения за първия може да си отдъхнат, защото няма да го получат, но пък голяма част от началото на First Class е посветена на неговите приключения докато трепе нацисти по света и у нас. Даже направо може да се каже, че са 2 филма в едно. Един кратък за Магнито и един за X-Men. Може би затова времетраенето е 130 минути. Но не се претеснявайте темпото е изключително плавно и няма да има момент, в койтода ви е скучно, освен ако сте недоволни от света както е Тапата.

Актьорите са подбрани стряскащо (стряскащо е силно казано, но това ми дойде на ум) добре. Всеки има достатъчно екранно време и няма камеофест (има истински яки камеота каквито си требе да има) както в X-Men: The Last Stand и X-Men Origins: Wolverine с герои, които уж са главни и изведнъж се появат за 2 минути и после изчезват/умират. James McAvoy има коса, което го прави тотално различен от всички други версии на Професор Х, но пък е доста по-cool oт Патрик Стюарт. Не че Патрик Стюарт не е, ама e cool както би бил cool дядо ви, а не cool тип James Bond например. Michael Fassbender е перфектния млад Магнито и в нито един момент не прилича на злодей, което значи че си е свършил работата. Rose Byrne играе Moйра МакТагърт, която няма нищо общо с Мойра от X-Men: The Last Stand и тази от комиксите (предполагам това да е така, защото всички смятат, че третата част е мега зле и всички трябва да пробият с клечка за зъби тези сектори на мозъка, която съхранява спомените за него). January Jones също няма нищо общо с Ема Фрост от X-Men Origins: Wolverine (защото и той е мега зле), но пък има много общо с комиксите и това е много хубаво. Не чак толкова хубавото беше, че тя не играеше почти никаква роля във финала. Единствено не ми хареса, че диамантовата и форма повече ми приличаше на стъклена. Трябваше да прилича повече на междинната и форма. Jennifer Lawrence си я биваше като Мистик и се спрява като една от малкото героини, които трябваше да показват някакво израстване. Също така без 5 кила синя боя е доста яка мадама, макар че има големи бузи. С 5 кила синя боя обаче има ОГРОМНИ бузи, което определено не ми хареса, защото изглеждаше все едно Juggernaut и е забил няколко крушета. Oliver Platt играеш агент на тайна правителствена агенция. Разбирай SHIELD. Но никъде не го казват, за да са още по-потайни. Kevin Bacon му отива да играе злодей и тука се справя прекрасно като Sebastian Show, който всъщност е амалгама между Sebastian Show и Mister Sinister. Nicholas Hoult си го биваше като Beast, но след като се превърна в синя котка имах чувството, че е станал вентрилок, защото устните не му се движеха като говореше. Другите не заслужават кой знае какво споменаване. Камеота както споменах по-горе има. Те са поне 3 и няколко easter eggs към предните филми.

Музиката са съжаление можеше да е доста по-добра. Най-добре щеше да е, ако използваха темата от оригиналния, защото тя е супер зарибена.

Общо взето е това. Ако ще има продължения ще е хубаво Вон отново да е режисьор, сценарист (заедно със жена си) и FOX колкото се може по-малко да се бъркат в продукцията.

Прилича на: X-Men, X2: X-Men United

Не прилича на: който и да е комикси свързан с X-Men

За щастие не прилича на: X-Men: The Last Stand, X-Men Origins: Wolverine

Оценка: 8/10

Advertisements

~ от Blog of Idiots на юни 6, 2011.

5 Коментари to “X-Men First Class”

  1. Първи.

  2. Личи си, че автора е неграмотен и че редактора спи/ играе LOL. Като цяло – хич не ми пука за филма.

  3. Toа па.За кво?

  4. Бати неграмотните и некадърни ревюта.

  5. Мда, много са зле.Но пък са доста верни.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: