Super 8

Автор: ThunderWolf

Тази статийка ще е малко кратичка, защото в момента пиша дипломна работа и нямам много време за хвалби по адрес на Ейбрамс и Спилбърг. (Вкрайна сметка не се оказа толкова кратичка колкото си мислех, но аз все още имам да пиша дипломна работа)

Също така THERE WILL BE TERRIBLE, TERRIBLE AMOUNTS OF SPOILERS. SO BEWARE!!!! (Тука също вкрайна сметка нямаше толкова много спойлери, но все пак има така че BEWARE!!!)

Eдинствения начин да започна е като кажа, че Super 8 e ултимативния трибют филм. Ако не знаете какво значи това е редно да ви кажа предисторията по продукцията. Тя започва ето така. Джей Джей Ейбрамс (създател на ALIAS, LOST и Fringe и режисьор на новия (супер добър) Star Trek) e голям фен на Спилбърг (трябва ли да изброявам какво е правил) и най-вече на Close Encounters of the Third Kind и E. T. the Extra-Terrestrial. Един прекрасен ден Ейбрамс е казал на Спилбърг, че иска да направи лента в стила на горнитe двe и Спилбърг е казал No problem, ma homey или предполагам, че това е казал (aко беше от гетото), защото Super 8 e факт и още по-голям факт, че наистина прилича на нещо, което брадатия еврейн би режисирал през 80те години (даже в един сайт бяха забелязали, че плаката на филма е смеска между плакатите на Извънземното и Близки срещи).

Ейбрамс определено си го бива за режисьор и винаги подхожда доста прилежно към снимането. Винаги има синаметография от странни ъгли, плавно приближаване към лицата на актьорите когато става нещо важно, ала бала и други подобни неща. Единствената критики, която имам към него като режисьор е прекаленото му използване на lens flares. В Star Trek се траеше, но тук просто на някой е места е супер дразнещо. Има сцени, в които изглежда все едно има паркирани летящи чинии с пуснати фарове върху къщите из градчето или такива, които закриват лицата на героите. Също така имаше прекалено малко easter eggs, което мен като виден гийк ме разочарова. Никъде не забелязах Слушо и Грег Грюнберг, които уж участва във всички филми на Ейбрамс. Явно тази традиция е дотук. Поне 47 го имаше накрая. Ще е добре да останете по време на финалните надписи тъй като там е зомби филмът, който децата снимат по време на Super 8 със Super 8 камерите и той определено си заслужава.

Сценария и сюжета са познати на всички, които са гледали Close Encounters of the Third Kind и E. T. the Extra-Terrestrial. 80те + деца + извънземни + драма + яка музика = awesomeness. Яката музика не е част от сюжета, но винаги помага. Тук не е толкова запомняща се както в другите произведения на Майкъл Джиачино (всички неща на Ейбрамс и няколко филма на Pixar), но oпределено придава нужната атмосфера на Super 8. Maлко се отплеснах, но няма значение. Сценария както казах е познат и това прави произведението малко предвидимо. Диалогът също не е от най-добрите на Ейбрамс, но пък слаб диалог на Джей Джей е в пъти по-добре от повече сценаристчета на Холивуд. Актьотите са предимно неизвестни хлапенца дебютанти, но пък се спряват. Единствените познати лица на Кайл Чандлър (сериала Сутрешен вестник) и Ел Фанинг (по-малката сестра на Дакота Фанинг).

Основната разлика с извънземните на Спилбърг е, че тук чудовището трепе хора на поразия и дори на финала, когато няколко от уж мъртвите се появат живи и си казваш: „Е все пак не е някво зло,” то ги убива отново. Всичко без много кръв и карантия, защото това е children friendly филм, а на Aliens. Чудовището обаче много приличаше на това от Cloverfield (само, че 100тина пъти по-малко) и все още не съм убеден, че Super 8 не е таен prequel. Ако е така ще е супер яко, ако не е искам някой Ейбрамс да ми каже в прави текст, че не е за да не повярвам отново. LOST made THAT paranoid. Thank you, JJ. Now go direct the Star Trek sequel.

За финал още малко хвалебствия. Oпределено с първия си тотално оригинален (макар че заимстван от Спилбърг) Ейбрамс доказва, че не напразно успя да изгради такава огромна кариера за по-малко от 10 години и че все още има какво да покажe (освен lens flares).

Прилича на: Cloverfield

Дава почит към: Close Encounters of the Third Kind, E. T. the Extra-Terrestrial

Оценка: 8/10

Advertisements

~ от Blog of Idiots на юни 13, 2011.

Един коментар to “Super 8”

  1. Първи!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: