Captain America: The First Avenger

Автор: ThunderWolf

Ще има спойлери. Ето ви няколко: Хитлер губи войната. Капитан Америка не умира накрая. Но някой наистина умира. Затова BEWARE. Също така има спойлери за евентуалното продължение.

Captain America: The First Avenger е поредната комиксова адаптация тази година и поредния, който е част от инициативата на Марвъл да запознаят хората с членовете на Avengers преди те да се появат заедно през 2012. Преди да кажа каквото и да е за качеството трябва да спомена, че подзаглавието все още ми седи супер ненужно, но има хора по света, които не биха гледали лента, който има Америка в името и затова в някой страни Капитан Америка е известен просто като The First Avenger. Хитро, а?. So филмът е добър, но не е много добър. Качеството определено е под тазгодишните Thor и X-Men First Class, но е доста по-добре от Fantastic Four, Ghost Rider и другите адаптации на комикси със супер герои, които имат лоша слава. Трудно е да се каже на какво точно се дължи по-слабото представяне на първия отмъстител, но предполагам, че режисьора Джо Джонсън е главния виновник.“ />

Макар че технически си разбира от работата Джонсън все още не е успял да режисира филм, който да се е харесал на нещо повече от рандом гийкове. На неговите произведения все нещо не им достига да бъдат повече от добри или ставащи и бързо биват забравени от публиката и критика. Сценарият е на едно доволно добро ниво (освен една забележка, която ще спомена после). Темпото е плавно. Има хумор и драма. Патриотичните послания, които са неизбежни при каквото и да е произведение свързано с Капитан Америка не са тежки и натрапчиви и няма да пречат, освен на тези, които получават спазми само при чуването на думата Америка. За разлика от Thor краят доста добре се вписва с дефакто продължението му Avengers. Както всички комиксови адаптации има няколко доста яки easter eggs. А те са: костюма на оригиналния Human Torch (няма нищо общо с този от Fantastic Four, освен, че имат същите сили), прототип на летящите коли на SHIELD, кадър, който предвещава бъдещата форма на един от злодейте, почти постоянно споменаване на асгардски неща и бащата на Тони Старк, който имаше доста по-голяма роля отколкото очаквах.

Най-добрата част на Captain America определено е каста. Крис Еванс на времето беше перфектния Human Torch (от Fantastic Four и продължението му), а тук е много добрия Стийв Роджърс. Томи Лий Джоунс играе дърт генерал и няма особена роля освен да разправя смешки и от време на време да е сериозен, но предимно е по смешките. Най-добрия приятел на на Капитан Америка, Бъки Барнс за жалост има доста малка роля. Също така с него е свързана единствена основна забележка, която имам. Тук идва големия спойлер. Бъки УМИРА! Но смърта му, която е доста ключова в комиксите и в историята на Капитан Америка, е супер претупана и е някъде по средата, за да има време за любовните драма на главния герой към края SPOILERS за неизбежното продължение!!! Надявам се ролята му в продължението да я има и да е доста по-голяма. END OF SPOILERS за неизбежното продължение!!! Съответната драма е свързана с любовния интерес Пеги Картър изиграна прилично от напълно неизвестната Hayley Atwell. Хюго Уийвинг за пореден път играе злодей и то добре, но ми се стори, че когато е с нормалното лице изглеждаше доста по-заплашителен отколкото, когато е The Red Skull. Тоби Джоунс е Арним Зола, който е другия злодей и се надявам във вече споменатото неизбежно продължение също да има роля и там да е в класическата си форма. За сметка на Хоуърд Старк обаче The Howling Commandos дори не им споменаха имената и само феновоте на комиксите ще разберат кои са и за какво се борят (освен да спечелят войната и да са все още живи след това).

Сцената след надписите не е нищо, което вече не сме виждали в няколко други филми на Marvel и не е толкова надъхваща колкото тази след Thor , но след нея има тийзър на Avengers, който беше SOOOOOOOO GOOOOD!!!!Не, сериозно. Тийзърите на Dark Knight Rises и Amazing Spider-man могат да си ядат прилепските уши и паяшките там квото имат паяците за уши. Joss Whedon за президент на мултивселената.

В заключение ако приемем, че игралната вселена на Марвъл е нещо като сериал Captain America не е най-добрия епизод, но e достатъчен, за да задържи интереса на феновете докато стане време за Avengers и най-вероятно ще спечели достатъчно пари, което е kinda profit.

Прилича на: Iron Man, Iron Man 2, Thor и други подобни произведения

Не прилича на: Captain America (1990)

Оценка: 7/10

Advertisements

~ от Blog of Idiots на юли 23, 2011.

2 Коментари to “Captain America: The First Avenger”

  1. Първи!

  2. Интересна история. Разкажи я пак.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: