Rise of the Planet of the Apes

Автор: ThunderWolf

Поредна година поредно продъл. . . . Oh, fuck this shit. Честно казано въобще не съм наясно какво е Rise of the Planet of the Apes (възможните отговори са prequel, reboot, preboot, premake и prerebootmake), но се надявам да е ново начало на по-добри филми с маймуни, защото както всички знаят предния беше full of monkey shit и никой не иска да си спомня за него. Тази нова абоминация обаче определено е най-доброто произведение с Planet of the Apes в заглавието след оригинала разбира се, но той вече е старичък и малко хора ще се отнесът с него както трябва.

Основните причини за доброто качество на маймуните са две. Доста добрия сценарий и специалните ефекти, които за 93те си милиона са си направо перфектни. Би трябвало да спомена и режисьора Rupert Wyatt, който досега не е правил нищо, което да заслужава внимание, но тук се спрява изключително добре и определено си личи, че има какво да покаже в бъдещите си творчески планове. Филмът въобще не си губи времето и започва с няколко динамични сцени съдържащи примати. А към края нещата загрубяват особено много с няколко епични битки с горили, орангутани, полиции, автомобили, хеликоптери, полиции на коне и един негър с хеликоптер. Като цяло почти няма сцени без маймуни, което е kinda profit. И по-важното няма хора в костюми на маймуни. Самият сюжет е взаимстван от Conquest of the Planet of the Apes, но е модернизиран и няма никакво пътуване във времето и алтернативни реалности (засега) каквито се срещат в оригиналната поредица. Също така има много добри препратки към предните части. (Единствените) Две от класическите реплики в първия филм ги има и тук са поднесени изненадващо добре от Tom Felton (Драко Малфой от Хари Потър демек). Има и няколко easter eggs, които нямат никаква роля в сюжета и явно са предпоставка за бъдещите продължения, които според надеждите на сценаристите ще са поне две.

Специалните ефекти както казах са на едно много високо ниво и са правени от Weta Digital, която е компанията на Питър Джаксън, правила ефектите на Аватар и Властелинът на пръстените. Естествено където има motion capture (маймуни) има и Анди Съркис. Тук той е в главната роля на маймуната Цезар. Ролята наистина е главна, защото го има в поне 90% сцените. Има още няколко примати герои и всеки един от тях си има нужната роля и са се постарали всеки да има свой собствен външен вид и дизайн, за да може лесно да се различават. Главните надписи помагат на публиката да разбере кои са важните герои във филма като слага маймуните преди хората. Не че хората не са важни, но техните роли са типично клиширани и който и да е актьор може да ги изиграе. Джеймс Франко играе ученчето, което иска да направи добро, но заради него всичко отива по дяволите или в случая по маймуните. Мацката от Беднякът милионер е любовния му интерес. John Lithgow е болния му баща, а David Hewlett а.к.а. Dr. McKay oт Stargate Atlantis е досадния му съсед, който има малка, но изключително важна роля. След като почнат надписите не бързайте да си ходите, защото има кратка сцена между тях, която е доста ключова.

Еми това е положението. Противно на очакванията на Тапата и много други хора (те знаят кои са) един от добрите филми това лято е изпълнен с маймуни.

Прилича на:  Честно казано не мога да се сетя някакъв друг филм, който да прилича на този

За щастие не прилича на: Planet of the Apes

Оценка: 8/10

Advertisements

~ от Blog of Idiots на август 13, 2011.

2 Коментари to “Rise of the Planet of the Apes”

  1. Също така Цезар е Кубрат.

  2. Филма е супер добър!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: