Real Steel

Автор: ThunderWolf

Има спойлери относно финала, така че BEWARE VERY MUCH. I AM SERIOUS LIKE SERIOUS SAM демек много PRETTY SERIOUS.

Oтива си лятото идва есента или ако ми позволите да перефразирам „Отиват си летните блокбъстъри и идват есенно/зимните такива”. А те както знаем, или поне както ще разберем в следващите няколко месеца, са по-малко зрелищни и по-семейни. Без да увъртам ще кажа, че Real Steel е страхотен (семеен) филм. На пръв поглед нещата приличат на смеска между Transformers и Rocky, но далеч не е само това. Real Steel притежава поразително визуален CGI и едновременно с това разказва трогателна история за баща и син. Нищо изненадващо като се има предвид, че Стивън Спилбърг е изълнителен продуцент, а той обича такива захаросани сюжетчета. (Копеле, той ще прави шибан филм за шибан кон ффс… – бел. v3x)

Режисьорът Шон Леви, който досега е режисирал единствено малоумни комедийки, приятно ме изненада. Надявам се и в бъдещото да прави толкова сполучливи продукции и да не се завръща към простотийте с Ben Stiller и Стив Мартин. Дизайните на роботите са добри и разнообразни. Движенията им са реалистични, а действието е просто нокаутиращо (по-лоша игра на думи не успях да измисля). Битките също така са доста по-идейни отколкото в Transformers например. За 128те си минути филма няма излишни сцени и в нито един момент не е скучен. Действието се развива прсз 2020та година и са вкарани няколко зарибени easter eggs като XBOX 720, което си е хитра рекламна кампания, ако беше истина. Хубаво да се знае, че и след 9 години ще има реднеци, хоумита, пънкари и анорексични пачи с неразбираем акцент.

Единственото нещо, което мога да кажа, че не ми хареса е, че финалът беше почти 1:1 взет от финала на последния Роки. Но пък за сметка на това създателите са успяли да избегнат типичното клише как „лошите” се опитват да съботират добрите.

Сценаристите определено са намерили правилния тон с Real Steel, а именно, че са важни хората, а не специалните ефекти, но едновременно с това са запазили централното място на роботите, а не като в Transformers например. Реално сполучливата химия между Хю Джакман и хлапенцето правят филма. Джакман е мощен и състрадателен, а гореспоенатото хлапенце Dakota Goyo е чудесен като невинно дете, коeто просто иска да вярва в нещо и даже засенчва Джакман на места. От останалите актьори няма как да не спомена Evangeline Lilly от LOST, която за жалост като повечето женски персонажи в такива истории не прави нищо особено и Kevin Durand (отново от LOST), който пък е забавен redneck.

Oтносно музиката мога да кажа, че Дани Елфман не си е давал зор, но ако може да се вярва на саундтрака явно и през 2020 година хората ще слушат Еминем.

Вкайна сметка Real Steel е нещо повече от бокс офис хит. Той е една добра история с добра актьорска игра и ефекти. Общо взето е почти всичко, което е необходимо да се направи отличен филм. Макар че е нещо като underdog сред другите ленти през годината се надявам живота да имитира изкуството и Real Steel да бъде забелязан, ако не от критиката то поне от публиката. И естествено трябва да има продължение.

Прилича на: Rocky (1976), Rocky II (1979), Rocky III (1982), Rocky IV (1985), Rocky V (1990), Rocky Balboa (2006)

Не прилича на: Transformers (2007), Transformers: Revenge of the Fallen (2009), Transformers: Dark of the Moon (2011)

Оценка: 8/10

Advertisements

~ от Blog of Idiots на октомври 14, 2011.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: