Кецове [2011]

Автор: v3x

May contain spoilers. Инак казано „ба ли го?“.

От както гледах „Подслон“ вече (отново) отивам на български филми с едно на ум. В случая беше така, на ниво трейлър се виждаше като да е филм за произволни хора, които си бичат айляка цяло лято на плажа. И филма наистина е това, но не само.

Всичко започва с това да се запознаем с главните герои, но с малката разлика, че те още не са на плажа, а в града, който можем да заключим, че е София. На кратко имаме мадама и пич, които бачкат на строеж. Майката на мацката си има проблеми, но това не е важно за филма. Имаме двама приятели единия от които имал написан сценарии за филм, а другия постоянно снима с камера. Другите двама главни герои пък са тип чиито баща е починал и приятеля му, познат като „Малкия” който се движи с него. След няколко конкретни случки всяка от гореспоменатите двойки се запътва към морето и още на първата вечер се събират около огъня, при все, че все още не се познават.

Основната част от филма ни запознава с всеки от героите, заснети пред камерата на единия от типовете, който всъщност снима филм. Всеки споделя вижданията си, мечтите си, какво мрази и какво обича. Образите им се изграждат напълно и малко или много ти стават интересни.

В общи линии живеят си свободно хората на плажам, към тях се присъединяват и други в местната плажна кръчма тип барачка (както отбелязах, бих работил на такова място). От рандом тъпа пача от Пловдив (вярвайте ми нямам нищо против момичетата от Пловдив… и аз съм от Пловдив ффс), рандом типове с китари и африканец свирещ на гайда. Единственият проблем, че има някакви полу-произволни типове с atv-та, които им казват да се разкарат от плажа понеже нямали право да стоят там с палатките си. Съвсем за кратко разбираме и за кого работят тея типове, но това отново не е кой-знае-колко важно.

Без да спойлвам особено ще спомена, че в общи линии не се случва нищо кой знае какво до последните 10-15 минути от филма, но за разлика от гореспоменатия друг филм тук ти е приятно (или поне на мен ми беше) да гледаш сцените в които си говорят, ловят риба и прекарват истинско айляк свободно лято. Трудно ми е да разкажа каквото и да било без да спойлвам, за това няма да разказвам особено. В общи линии свършва си като нормален български независим филм, а именно тегаво при все, че беше притъпено от баш последната сцена (което ми хареса).

Понеже ревюто отива към типичния за липсата ми на стил на писане рандомнес (прекрасна българска дума между другото) ще се опитам да го свърша набързо. Филмът ми хареса именно заради изграждането на героите и начина по който беше представено лятото, леката тегавина в историите им и другата тегавина в края на филма.

В заключение, ако ви се гледа български филм – идете и го изгледайте, дали ще ви повлияе, хареса или не е друг въпрос. Ако очаквате йекшън или тежка драма, това не е баш правилния филм, но все пак го изгледайте. Ако ви се гледа нещо по-независимо изгледайте го. Ако ми вярвате на рандом писанията също можете да го изгледате. И ако лятото ви липсва може би това е филма. Туй то. :Д Оценка отново няма, но настоявам да се разбере, че филма ми е харесал! Блека вечер.

Advertisements

~ от Blog of Idiots на ноември 11, 2011.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: