The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn

Автор: ThunderWolf

Light spoilers ahead.

The Adventures of Tintin адаптира белгийския комикс на Herge (художника в началото е базиран на него), който е известен предимно във Франция …и в Белгия естествено. Не съм чел комиксите за Тинтин, защото тук ги няма и защото не ми остана време да ги разгледам преди прожекцията, така че като казвам, че филмът е верен на комиксите и други подобни неща се позовавам хората от imdb и други подобни сайтове.

Стивън Спилбърг отдавна не е този творец, който беше. Последните му няколко ленти определено не могат да се похвалят с положителни неща. Четвъртият Индиана Джоунс дори няма да го споменавам, защото там е замесен и Лукас и ще се отплесна. Aдаптацията на Тинтин е светлия лъч, който ни дава надежда, че Спилбърг все още има какво да покаже. Сега остава и War Horse да е добър и да вземе супер много оскари. Yeah, I wish.

Спилбърг определено е намерил врътката и е успял да се възползва изцяло от motin capture 3D CGI технологията. Има няколко сцени, които направо могат да ти вземат дъха. Имам предвид битката с корабите и преследването с мотора. Самото 3D не е oт in the face типа, така че не очаквайте бутилки да хвърчат към вас. Визията на комикса е запазена изцяло. Всички герои приличат на версията си от оригинала и едновременно изглеждат реалистично. Детайлите са дотолкова прецизно изпипани, че дори и най-background персонажите изглеждат една към едно с оригиналите си. Даже ако не бяха странните носове на някои пичове всички можеше да минат за истински хора. Това разбира се е благодарение на Питър Джаксън и компанията му WETA.

Сюжета е верен на комиксите и обединява няколко от историйте за Тинтин. Сценарият е дело на Стивън Мофат (Doctor Who) и Едгар Райт (Shawn of the Dead, Scott Pilgrim vs. The World) , които са мой доста любими сценаристи и досега не са ме разочаровали. Темпото е бързо. Всичко започва органично и няма никакъв излишен експозишън и обяснения кой е Тинтин.

Не знам защо са решили да правят филма с motion capture след като нито един от актьорите не прилича на себе си. Предполагам, че Спилбърг е искал да експериментира с технологията. Джейми Бел ( Billy Elliot, King Kong) си бива като Тинтин, но както в комиксите няма интересна персоналност и поддържащите персонажи определено му открадват шоуто. Истинската звезда е Анди Съркис като Капитан Хадок, който превръща алкохолизма на героя в нещо много забавно. Даниел Крейг е направо неразпозваем злодей, а двойката Ник Фрост и Саймън Пег като детективите Thompson & Thomson са второто забавно нещо след Хадок. Тони Къран (Ван Гог от Doctor Who) също го има, но за жалост с прекалено малка роля.

Джон Уилямс както всички произведения на Спилбърг пише музиката, но тя не е особено завладяваща освен една определена мелодийка, която я има понякога. В крайна сметка The Adventures of Tintin определено си заслужава и завършека обещава да има още приключения. Евентуалното продължение ще е режисирано от Питър Джаксън, което е хубаво и ако бокофиса говори наистина ще има, което е още по-хубаво.

Прилича на:  комиксите за Тинтин, Raiders of the Lost Ark (1981), Indiana Jones and the Temple of Doom (1984), Indiana Jones and the Last Crusade (1989)

Оценка:  8/10

Advertisements

~ от Blog of Idiots на ноември 23, 2011.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: