The Girl with The Dragon Tatoo (2011)

Автор: ThunderWolf

Ще има спойлери относно мощния секс, който се вихри наляво надясно.

The Girl with the Dragon Tattoo oт 2011-та е адаптация на едноименната книга от 2000 и някоя си и един вид е римейк на шведскодатския филм от 2009. Макар че оригиналът има много фенове и определено е добро произведение това не попречи на американските продуценти да искат тяхна си холивудска версия. Както винаги в такива случай хората възроптаха. Аз обаче бях айляк, защото оригиналът не ме впечатли особено и защото новата версия е режисирана от Дейвин Финчър, а той както знаете е пич. И макар че версията му не е особено по-различна от оригинала определено е по-яка.

Началните надписи бяха леко изненадващи. Immigrant Song кавъра сътворен от Трент Резнър и Karen O на фона на хора, които не съм сигурен какво правят, но ако трябва да предполагам ще кажа, че правят секс докато ги поливат с моторно масло и се въргалят в кабели и RJ-45 неща. Определено са различни от повечето ленти и се е получило нещо стилно, което директно вкарва зрителя директно в атмосферата.

The Girl with the Dragon Tattoo е задвижен изцяло от диалога си, така че се подгответе се за доста приказки. В това отношение прилича на Zodiac (втория филм на Финчър за сериен убиец), но като цяло е доста по-завладяващ тъй като тук събитията не са по истински случай и Финчър не се старае всичко да е мегареалистично. Въпреки че бях гледал оригинална и знаех повечето детайли събитията бяха поднесени по такъв начин, че отново ми бяха интересни. Дори и да сте от тези изцяло лоялни към шведския филм не може да не се признае, че версията на Финчър е по-добре изглеждащата визуално. Операторското майсторство е просто… майсторско. Сцените, които показваха шведската зима и тези как Лисбет кара мотора си бяха доста впечатляващи.

Музиката на Трент Резнър и Атикъс Рос не е толкова блестяща, както тази в The Social Network, но пак е много качествена, мрачна и доста на място. Особено в сцената, която е веднага след тази, в която Лисбет прави свирка на настойника си.

Noomi Rapace (никва идея как се произнася) от оригинала е изключително вписваща се като главната героиня Лисбет Саландър, но пък Руни Мара придава свой собствен стил в играта си. Целия каст си пасва на ролите. В изпълнението на Даниел Крейг няма и помен от badass-щината на Джеймс Бонд, а Стелан Скарсгард е перфектния извратен чичо. Има го и Yorick van Wageningen (дори и не искам да знам на него как му се произнася името) като настойника на Лисбет, който не пада по-ниско.

The Girl with the Dragon Tattoo очевидно няма да е за всички. Филмът разчита на изключително дългите дискусии и това може да отблъсне някои хора (макар че за разочарование на Тапата никой не напусна залата), но това не трябва да е така, защото през 160те си минути няма и едно скучно място. Освен може би малко края, който беше прекалено дълъг.

С две или повече думи оригиналът си го бива, но новата версия е с по-добра синематография, по-хубава музика и най-въздействащото изпълнение на Руни Мара (което не е трудно, защото тя има малко изпълнения).

Прилича на: The Girl with The Dragon Tatoo (2009)

Оценка: 8/10

Advertisements

~ от Blog of Idiots на януари 16, 2012.

4 Коментари to “The Girl with The Dragon Tatoo (2011)”

  1. „което директно вкарва зрителя директно в“ – на зрителят директно му е вкарано
    „така че се подгответе се“ – се е се.

  2. Добре, че поне ти ги четеш, Сашко.

  3. Но и ние трябва да се съобразяваме.. все пак замислете се в крайна сметка защо лепне пода, и ние сме виновни. И двете страни трябва да се постараят повечко, за да се разреши проблема. Самото кино на мене много ми харесва, въпреки че предпочитам Арените. Просто пропуснете факта, че коридора е малко мръсен и в тоалетната няма хартия и се опитайте да си прекарате добре в киното вместо през цялото време да се ядосвате колко не сме европейци и мозъка ви да бъде човъркан от мисълта за оная пуканка, там, долу на килима, дето е останала от миналата прожекция..няма смисъл. Това, което не ми харесва в мола е, че наистина има някои прожекции, на които субтитрите са преведени некачествено или има някакъв проблем с тях. Не си спомням кое 3 D гледах, но мисля че беше на Алиса – субтитрите не бяха 3D и за да ги прочетеш се изискваше да си свалиш очилата, което беше доста неприятно. Не ми се е случвало филм, на който съм била, да прекъсне или да изгасне, но явно има и се случват и такива неща :). И все пак колкото и филми да съм гледала в киното винаги ми е било приятно.

  4. lol

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: