Chronicle

Автор: ThunderWolf

СПОЙЛЕРИ няма. Всъщност зависи до каква степен сте запознати с филма.

За разлика от повечето хора, които са погледнали на трейлърите с недоверчивост и са си казали: „Пфу, поредния супергеройски простотия” или „Поредната young adult бозичка написана от дебела мормонка” аз имах големи очаквания, защото ми бяха подшушнали, че това ще е sleeper хита на сезона. За мое щастие той наистина беше. Chronicle e от жанра „found footage”,който доби огромна популярност благодарение на успеха на Cloverfield, The Blair Witch Project и супер известната в момента поредица – Paranormal Activity. Идеята винаги е била праволинейна без много шансове за развитие и произведенията от този тип винаги са били 50/50 откъм качество, но за щастие този е един от положителните 50 процента.

Най-добрата част в Chronicle е историята. Сценарият на Макс Ландис (най-вероятно нищо, което сте гледали) е добре замислен и тримата главни герои са изградени качествено. В повечето подобни филми не се акцентира върху героите, а върху евтини трикове, с които да се привлекат зрители, но този не е един от тях. Пичовете са тинейджъри и се държат като истински такива. Boys will be boys както гласи таглайна. Голяма заслуга за това имат изпълненията на главните актьори Dane DeHaan, Alex Russell и Michael B. Jordan (никва връзка с Майкъл Джордан), които са истински и правят персонажите да излгеждат искрени. Всеки зрител ще може да се оприличи поне с един от героите или ще разпознае свой приятел/съученик сред тях. Освен, ако зрителя не е мацка, тогава ще му е значително по-трудно, защото има само една и тя не е типична тинейджърка.

Заслугата за качествения продукт естествено е и на режисьора Джош Транк, който прави своя пълнометражен дебют. „Found footage” подходът се е получила и факта, че кадрите не са само една камера, а с няколко прави всичко да изглежда доста по-епично и спасява филма от критикуващите хора, които ще кажат: „Хей, тая камера не може да няма Zod руна” (Или поне така разпряваше Бобо след като гледа Cloverfield). Макар че на някой места имаше прекалено удобно сложени камери, така че да се видят ключови сцени това не пречи.нещата да изглеждат правдопобно. Специалните ефекти са добри през по-голямата част. Като се има предвид ниския бюджет на лентата това си е постижение. Нещата можеше да излязат извън контрол, защото имаше места, които спокойно можеше да се улеят със CGI, a сега изглеждат реалистични. А летенето беше направено доволно добре.

Ако случайно не сте разбрали филмът е много добър. Общо взето един от най-добрите във вече мощно изчерпания „found footage” жанр веднага след Cloverfield. Fuck you, Paranormal Activity! Chroniclе забавен със проста, но въздействаща драма и история и добри изпълнения на каста.

Прилича на: Akira (заради сюжета), Cloverfield, The Troll Hunter, Apollo 18, Paranormal Activity и всичките му продължения и настоящия сериал The River.

Оценка: 8/10

Advertisements

~ от Blog of Idiots на февруари 14, 2012.

4 Коментари to “Chronicle”

  1. това определени предизвика интерс при мен, задължително ще гледам филма, поздрави и до скоро

  2. Поздравления за качествения продукт на режисьора Джош Транк, който прави своя пълнометражен дебют. „Found footage” подходът се е получила и факта, че кадрите не са само една камера, а с няколко прави всичко да изглежда доста по-епично и спасява филма от критикуващите хора.Или поне не чак толкова много.Сценарият е наистина идеален, заслугата е на Макс Ландис добре е замислен и тримата главни герои са изградени качествено. В повечето подобни филми не се акцентира върху героите, а върху евтини трикове, с които да се привлекат зрители, но този не е един от тях, за което съм много доволна.Филм, който си заслужава да се гледа.

  3. Съгласна съм, че идеята винаги е била праволинейна без много шансове за развитие и произведенията от този тип винаги са били 50/50 откъм качество, но за щастие този е един от положителните 50 процента както добре се изказвате.Наистина сценарият на Макс Ландис е добре замислен и тримата главни герои са изградени качествено, актъорите се представят чудесно.Обложката на филма също е хубава, представят нещо ново на зрителя.Има нещо като Akira (заради сюжета), Cloverfield, The Troll Hunter, Apollo 18, Paranormal Activity и всичките му продължения и настоящия сериал The River, така е.Благодаря за хубавата статия и дано по често споделяте с нас.

  4. Радвам се че попаднах на Chronicle ,който e от жанра „found footage”,който доби огромна популярност благодарение на успеха на Cloverfield, The Blair Witch Project и супер известната в момента поредица – Paranormal Activity. Идеята винаги е била праволинейна без много шансове за развитие и произведенията от този тип винаги са били 50/50 откъм качество, но за щастие този е един от положителните 50 процента.Гледка го веднъж и честно казано бих го изгледала отново, добре е направен героите или по скоро актъорите си играят качествено ролята, на моменти дори забравяш че гледаш филм.Дано по често се правят качествени филми а не типичните блудкави бози, в които още в самото начало знаеш какво ще се случи и по какъв начин.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: