John Carter

Автор: ThunderWolf

След като чух, че Андрю Стантън, режисьора на Finding Nemo и WALL-E и работил по повечето произведения на Пиксар, ще последва стъпките на колегата си Брад Бърд и ще режисира игрален филм се въодушевих значително. След като разбрах, че ще е фантастика бях още по-силно въодушевен, защото Стантън + Science Fiction = WALL-E, който е един от любимите ми анимации. Само логично е и новото му произведение да ми хареса. Дълго време се чудех дали ще е така. Всъщност въобще не се чудех. Още от първия трейлър ми стана ясно колко добър ще е. Краткият отговор е: много. Естествено няма да минем и без няколко забележки, но те са доста минорни.

Ако сте видяли трейлърите и сте си помислили, че това е просто поредната sci fi чикия, която е само ефекти с малоумна нелогична история, значи като повечето хора (и потребители на Forplay) сте доста далеч от истината, защото историята на Джон Картър, макар и не особено оригинална е увлекателно и добре разказана. И като цяло е 50% от удоволствието.

Стантън е изтънчен режисьор и разказвач, който знае как да изгради феноменален визуален свят и още по-важно знае как да изгради герои. За разлика от други творци, които се отплесват само със своите светове и правят всичко като космическо сафари (Cameron, Lucas, I am looking at you.) Стантън е взел основната история, обогатил я е и я е направил своя, за да я издигне над типичния pulp (книгите, от които е адаптиран са pulp fiction). Резултатът е богат филм, който бива движен от персонажите, а не от сюжета, но все пак притежава целия блокбъстърски екшън, който се очаква от жанра. Специалните ефекти и визията са супер изпипани. Марсианците са фантастични. Особено марсианското куче Ула, което е грозно, но очарователно. Сюжетът е изпълнен с драма и интересни обрати. Хуморът също е налице. И за щастие не е нагъз като в Transformers.

Кастът е предимно от неизвестни актьори, но те се спряват доволно като цяло. Тейлър Китч (X-Men Origins: Wolverine) e в ролята на главния герой Джон Картър. Пичът играе добре и макар че на моменти го раздава доста сериозен не си личи да преиграва. Лин Колинс (X-Men Origins: Wolverine (I sense a pattern here)) e принцесата на Марс, която е не по-малко сериозна от Китч, но също се спрява прилично в ролята. Както често се получава във филмите от последните няколко години, Марк Стронг (Green Lantern, Kick-Ass) играе злодея и както винаги го играе flawlessly. Dominic West (The Wire) е в ролята на другия не чак толкова интересен злодей, а Willem Dafoe, Samantha Morton и Thomas Haden Church са главните извънземни марсианци. Bryan Cranston и Daryl Sabara също имат малки, но интересни роли, a David Schwimmer и Jon Favreau имат камеота, като марсианци.

Задължително трябва да спомена и музиката на Майкъл Джакино, която е много джонуилямскова (ебати думата) и придава класическа атмосфера. John Carter е за всички, които харесват качествена научна фантастика. За всички, които искат да отидат на Марс за 2 часа и 10 минути (макар, че има и доста сцени, които са на земята, но те са също толкова добри (особено тези с Браян Кренстън)). Един вид филмът е яката работа.

Оценка: 8/10

Прилича на: Prince of Persia (but not really, cause it’s good), STAR WARS Episode II Attack of the Clones (but not really, cause it’s good)

~ от Blog of Idiots на март 20, 2012.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: