The Cabin in the Woods

Автор: ThunderWolf

Спойлери ще има. Ще има даже и спойлери за Serenity. И честно казано по-добре е да знаете колкото се може по-малко, така че не четете тази статия, ако не сте го гледали. Все още не знам колко точно спойлери ще има, но ако реша да кажа нещо смислено значи ще има много. (Демек почти няма да има, защото рядко казвам нещо смислено) Филмът е добър и това е единственото нещо, което трябва да знаете.

The Cabin in the Woods e проект на Joss Whedon (Buffy The Vampire Slayer, Angel, Firefly, Serenity…трябва ли да споменаван още (да, трябва) Dollhouse, Dr. Horrible’s Sing-Along Blog, The Avengers, Toy Story, Buffy The Vampire Slayer Season 8.. ok, I think that’s enough) и Drew Goddard (Buffy The Vampire Slayer, Angel, LOST, Alias, Cloverfield) и само това трябва да ви покаже, че лентата ще е най-малкото супер дупер яка. А ако сте от хейтърите на Whedon мога да ви кажа само: Да го духате!!! (Аууууууууууууууууууууу – бел. v3x)

След като се видя колко голям фен съм на Whedon и компания нека да кажа нещо и за самата продукция. Ако си мислите, че това е обикновен хорър, спрете да мислите незабавно. Дори и ако сте гледали трейлъра и знаете, че сюжета няма да е просто: 5 колежанчета в хижа, които ще бъдат разфасовани от реднеци за 90 минути пак си нямате идея за какво става дума. Жанрът на филма може да се определи като „странен”, защото не е нито баш хорър, нито е хорър комедия. Ако има дума, която би определила The Cabin in the Woods то тя е сатира. Нещо подобно на поредицата Scream, но с по-голям размах. И с повече смях. Но без тъпи рими като тази тук. Практически всяка втора сцена беше няква критика, препратка (има няколко свързани с Evil Dead и даже няколко свързани с Firefly) или ебавка с хорър жанра, които, ако трябва да сме честни се е изчерпал след Abbott and Costello Meet Frankenstein. За щастие от време на време идват хора като, Whedon, Goddard и Сам Рейми, които вкарват малко свежи идеи.

Ако трябва да правя забележки за нещо то е, че концепцията, че главните герои не са такива за каквито ги мислим не беше развита напълно и някой може да не я схване. Ще си изнасиля ума и ще кажа, че финалната сцена приличаше на алтернативен край на Wrath of the Titans. Ако сте го гледали знаете за какво говоря. Ако не сте го гледайте недейте или пък дейте, защото е по-добър от Trash of the Titans, ама само малко.

Кастът е изпълнен с неизвестни актьори, но всеки от тях се спрява…положително. Тези, които заслужават да се споменят са Chris Hemsworth (защото е Thor от Thor и Avengers), Fran Kranz (защото е един от многото актьори от предишни продукции на Whedon и един от най-забавните герои), Richard Jenkins и Bradley Whitford (не защото са практически „известни, а защото всека сцена с тях беше супер забавна и смешна). Tom Lenk и Amy Acker, които също са актьори от предишни продукции на Whedon имат малки забавни роли. Има едно камео, което няма да спойлвам, защото е важно, макар може да се поспори дали актьора е подходящ. Даже и няколко пича от Stargate Universe и Silar от Stargate SG-1 (сигурно само аз знам кой е той) имат съвсем малки „роли” демек бият го на статисти.

За финал ще кажа, че си нямам никаква идея какво да ви кажа за финал освен да гледате The Cabin in the Woods, защото ще е най-добрата хорър сатира (най-вероятно и единствената) тази година, макар че е сниман през 2009. Поне не е 3D. Oще ли сте тук? GTFO да го гледате.

Оценка: 8/10

Прилича на: всички хорър филми ЕВЪР (but with a twist). Но най-вече тези на Sam Raimi като Evil Dead, Evil Dead 2 (but with a twist)

Advertisements

~ от Blog of Idiots на април 20, 2012.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: