The Amazing Spider-Man

Автор: ThunderWolf

СПОЙЛЕРИ ще има много за това BEWARE THE SPIDER AND THE SPOILERS.

The Amazing Spider-man е първата част от новата поредица на Sony за приключенията на Питър Паркър, който го ухапва паяк и всички знаете какво се случва после. Ако се чудите защо главния герой не е с грозната мутра на Тоби Магуайр и защо Мери Джейн е руса трябва да знаете, че това е reboot на франчайза и русата мацка не е Мери Джейн. Доста бях ядосан, че Sony спряха продукцията на Spider-man 4 няколко месеца преди да започнат снимките и така лишиха Сам Рейми да сложи правдоподобен финал на творението си след оплютия от почти всички Spider-man 3, но това вече е в миналото. Сега ще има нова трилогия за Spidey, която да пълни джобовете на продуцентските къщи.

За жалост обаче не бих казал, че новият е особено добър. При ребутите винаги има сравняване с предните части затова ще започна като кажа, че The Amazing Spider-man не може да стъпи и на малкия пръст на творенията на Рейми. След като изяснихме това е редно да се насоча към самия филм. The Amazing Spider-man e добър сам по себе си, но след толкова супергеройски продукции през последните 12 години той просто не доставя нищо ново на масата, под масата или където и да е другаде.

Режисьор е Марк Уеб, чиито единствена друга лента до този момент е (500) Days of Summer и беше избран поради незнайни причини или защото името му звучи подходящо. Пичът има талант, но мисля, че му липсва опит. Всяка бойна сцена беше добре направена, но докато ги гледах все ми струваше, че всичко е прекалено стандартно. Интересен подхват беше first person view моментите, но нито един от тях не допринасяше кой знае какво.

От сценарият също има какво да се желае. Премахнати са някои класически елементи (като Daily Bugle и всички герои свързани с него), някои са пренаписани (цялата идея с кеча и смърта на чичо Бен), други са напълно нови (всичките конспирации с баща му) и все пак нещата изглеждат прекалено познати. Получава се чувство, че това вече сме го гледали. Друго нещо, което трябва да се спомене е, че мощно си личи, че създателите са планували трилогия. Норман Озбърн е важна част от сюжета, но през цялото време има само една негова снимка, на която не се вижда лицето (защото още не са избрали актьор). Една специфична забележка, която имам е, че начина по който направиха смърта на чичо Бен прави Питър да изглежда kinda like a dick. Причината да го убият е още по-дребна от оригиналната, а Питър не показва дори и наполовината емоция, която трябва. Също така известното мото, което движи живота на Spider-man With great power comes great responsibility не се споменава никъде, но посланието му е го има. Естествено бяха вкарали и часта, в която гражданите на Ню Йорк се събират да помогнат на Spider-man, защот той е един от тях. Това ни дарява с може би най-добрия момент. Естествено, че има и сцена след надписите, но тя честно казано е постна и несъществена.

Що се отнася до актьорите, каста е изключително добър. За ролите им обаче не мога да кажа същото. Анди Гарфилд определено е по-красив от Тоби Магуайр и има талант, но сценария, с който работи просто не му позволява да влезе в ролята правдоподобно. Има три неща, които правят Питър Паркър Питър Паркър и те са драмата, хумора и науката. Тук науката е застъпена и това е единственото от трите неща, което работи на 100%. Драмата ми се стори, че беше прекалено малко, а хуморът ми се стори просто нетипичен за Spider-man. Всеки път, когато Spidey казваше шега ми струваше, че просто не е подходяща или е тъпа или не е поднесена добре или е смешка от анимационния сериал Ultimate Spider-man (който е създаден специално за 7 годишни ретарди). И в сцените в гимназията (преди да получи силите си) Питър показваше повече увереност отколкото трябва. Просто нещата не изглеждат органични. Романсът му с Гуен Стейси (вече русата Ема Стоун постоянно носеща яки ботушки и къси полички) ми се стори претупан и прекалено бързо развиващ се. Едвам се бяха запознали и той вече тръгна да и разкрива, че е Spider-man (той всъщност си показваше лицето на всеки човек, който види.)

Злодеят е The Lizard и неговата история е толкова подобна на тази на Ото Октавиъс от Spider-man 2, че направо може да му викаме Dr. Octopus 2.0. Rhys Ifans (никва идея как се произнася) не съм го гледал в много неща, но от това, което видях тук си го бива. Жалко,че в сценария няма нищо повече от поредния луд учен, който не е луд, но изобретенията му го правят луд и той не е всъщност виновен. Но поне за първи път злодеят отива в затвора, а не умира, което ме навежда на мисълта, че може да видим Sinister Six някъде в бъдещето, макар че  не мисля, че ще го докарат до повече от Sinister Four. Denis Leary играе бащата на Гуен Стейси и е нещо като посредствен заместител на J. Jonah Jameson. Martin Sheen e в ролята на чичо Бен, а Sally Field е леля Мей. И двамата са пренебрегнати откъм… смисъл (чичо Бен си има ролята в сюжета, но леля Мей не направи нищо съществено въобще). Стан Лий естествено има камео и то може би е най-якото от години насам.

Общо взето с това се изчерпват нещата. The Amazing Spider-Man e един ставащ филм, но можеше да е по-добър, ако беше Spider-man 4 или ако просто се бяха постарали повече.

Оценка: 7.5/10

Прилича на: Spider-man, предимно на Spider-man 2, Spider-man 3, Ultimate Spider-man (тъпия анимационен сериал, а не тъпия комикс)

Advertisements

~ от Blog of Idiots на юли 18, 2012.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: