The Dark Knight Rises

Автор: ThunderWolf

NANANANANNANANANAN SPOILERS!!!! ЩЕ ИМА СПОЙЛЕРИРАЗБИРА СЕ. И ТО МНОГО, ЗАЩОТО СМЯТАМ ДА ВИ РАЗКАЖА КЛЮЧОВИ МОМЕНТИ!!!!!!! ДОРИ И НЯКОИ МОМЕНТИ ОТ ФИНАЛА НА HOUSE.

Ще започнем ето така: Краят на една легенда. Легендата, че поредицата на Кристофър Нолан за Батман е най-добрата комиксова поредица евър, защото след The Dark Knight Rises спокойно може да кажем, че не е. The third movie curse (aко не сте забелязали трябва да знаете, че всеки трети филм, от която и да е поредица по комикси е в пъти по-слаб от предните) настигна Брус Уейн за втори път и го настигна мощно. След супер приетия Batman Begins и The Dark Knight, който едва ли не беше приет като второ пришествие, третата част просто се проваля по всички параграфи.

Подобно на предната част и тук Батман го има за около 4 сцени, а при положение, че времетраенето е 165 минути това е просто непростимо. Направо да го бяха преименували на The Dark Knight Makes a Cameo Appearance (powered by Shadowdance). Друг голям проблем беше екшънът. Нолан никога не е можел да режисира кютек, но тук се забелязва още повече. Първият бой между Батман и Бейн беше от класата Kirk versus Gorn (powered by Тапата), а вторият бой трудно може да се нарече бой.

Другата причина The Dark Knight Rises да е зле е сценария, който беше изпълнен с празни герои (като Батман и Бейн) и неща, които въобще не трябваше да ги има. Ето няколко примера: След края на Тhe Dark Knight са изминали 8 години. Какво допринася това за сюжета? Абсолютно нищо. Със същия успех можеше да са минали и 6 месеца и 3 дена и нямаше да има никаква разлика. Друга тъпотия е, че през тези години Брус Уейн не е бил Батман обаче е намерил времето да си счупи крака до толкова, че да ходи с бастунче. Това сигурно ще е важна част от сюжета мислите си вие. Nope. Пичът си стяга една наколенка и е like a boss. Няма да наблягам на другите простотии, защото те просто не си заслужават и ще се насоча направо към финала, където филмът издиша най-много. След десетките слухове, че Батман ще умре накрая и така трилогията наистина ще е завършена получаваме финалът на House. Брус Уейн умира, ама само за пред хората и отива да пие кафенце във Флоренция!? Не знам какви комикси за Батман е чел Нолан, но определено не са тези, които съм чел аз. Батман, който аз познавам няма да се пенсионира докато е жив, а ще се бори до края и няма да остави някъв пич, който едва познава да го замести. Трябва обаче да им се признае, че сюжета като цяло беше интересен и е обединил няколко истории от комиксите. В случая това бяха Knightfall и No Man’s Land. Имаше и няколко реплики, които бяха взети директно от някои комикси.

Кастът както винаги е епичен, но всъщнот какво от това. Christian Bale все още си го бива като Bruce Wayne, но това не е трудно и всеки средностатистически актьор може да го изиграе. Там където не го бива е да е Батман (за негово щастие в тази роля няма много екранно време), защото пак грухти като прасе с махмурлук. Том Харди като Бейн също има проблеми с говора, защото след като всички се оплакаха, че не разбират какво казва Бейн в трейлърите Нолан реши да го дублира и сега получаваме астматичния британски акцент на Харди. А тъпата маска, която са му сложили пречи толкова, че каквато и емоция да показва пича тя просто не се вижда. Със същия успех можеше да наемат някакъв кечист да играе Бейн и да вземат Джеймс Ърл Джоунс да го озвучава, защото единственото нещо, което е направил Харди е да се напомна като животно. Joseph Gordon-Levitt е другия актьор, на който трябва да се обърне специално внимание. Той играе Джон Блейк, който е рандом ченге от Готам и едва ли не е главния герой, защото съм сигурен, че има най-дълго екранно време от всички. Блейк е персонаж, който го няма в комиксите, но дефакто е амалгама от първите 3 Робина. Левит играе добре, но беше прекалено да има толкова огромна роля и разкритието, че всъщност се казва Робин беше ненужен easter egg. Anne Hathaway никога не съм я харесвал на външен вид, но актьорски талант определено си има. Играта й беше на високо ниво и щеше да е перфектната Catwoman (името Catwoman обаче не се споменава никъде), ако беше с къса коса и не носеше домино маската, която и седеше като черна дамска превръзка на лицето, а беше само с очилата. Марион Котилард пък играе Миранда Тейт а.k.a Талиа Ал Гул. Това трябваше да е големия плот туист, но всичко беше очевидно от момента, в който казаха, че Лигата на сенките ще са злодеите. Michael Caine отново е Alfred, но в тази част почти го нямаше. Morgan Freeman и Gary Oldman заформят останалата част от каста, но те не правят нищо съществено. Scarecrow има яко камео и Лиам Нийсън се мярка за малко, за да покаже, че е badass. Също така една камара телевизионни актьори участваха, което ме изкефи. Друго си е Тилк от Stargate SG-1 да се бие с Батман.

Музиката на Ханс Цимер този път се състои почти само от “башара башара бейн бейн” песнопението или както там беше всъщност. Доста еднообразно, но все пак подобрение, защото в предните части и толкова нямаше.

Не знам какво да кажа за заключение, освен че The Dark Knight Rises може да се нарече голямото разочарование на годината. Мда, това звучи добре. Стига толкова. Давайте ребута.

Оценка: 7/10

Прилича на: Batman Begins, The Dark Knight

Също така прилича на: Batman Forever, Superman 3, Spider-Man 3, Blade Trinity, X-Men Last Stand, Godfather 3 (get it? Third movie curse)

Advertisements

~ от Blog of Idiots на юли 28, 2012.

3 Коментари to “The Dark Knight Rises”

  1. Очаквах нещо такова да напишеш. :D Краят беше много прост, малко ми напомни на края на Mass Effect 3 in the sense, че ми се струваше сякаш тая последната сцена е сън. :D

  2. Оправете съобщението за продължаване на статията. Шрифтът и текстът трябва да са други.
    „Първият бой между Батман и Бейн беше от класата Kirk versus Gorn (powered by Тапата), а вторият бой трудно може да се нарече бой.“ – бой може да се замести със схватка, а повторението в подчиненото изречение е излишно.
    Във Флоренция, вместо в Флоренция моля.
    „за да покаже, че badass“ – изял си едно „е“.
    През онази работа ми е за филма. :D

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: