Brave

Автор: ThunderWolf

СПОЙЛЕРИ няма.

Brave е тринадесетият пълнометражен проект на Pixar и първият в седемнадесет годишната им история, където главния герой e жена. Не че това има някакво значение (всъщност има), но е добре да се знае за начало. След като миналата година ни „дариха” с Cars 2, който беше втория слаб филм на студиото (познайте кой е първия. Започва с Cars) всички тръпнеха в очакване дали новия оригинален проект ще ги върне към старите висоти. Pixar винаги са гарантирали неповторимо кино изживяване, където малки и големи (освен Тапата) се захласват по изумителните компютърни светове и емоционалните преживявания на главните герои, но в последните години хората ги критикуват, че са започнали да правят продължения и Cars 2 и сега това е опитът, с който смятат да отговорят на критиките (или поне на мен ми се иска да е така, защото на тях май не им пука особено).

Brave е добър, но попада в категорията “I’ve seen better”. Tова не е защото не е нищо особено, а защото Pixar вече са вдигнали летвата толкова високо, че очакванията за всяка една тяхна анимация от страна на публиката и критиката са тя да е огромен шедьовър. За жалост това не винаги става и тук получаваме просто един above average продукт. След редица проблеми, сред които смяна на режисьорката Бренда Чапман (не особено добрия The Prince of Egypt) поради „креативни различия” и замяната ѝ с Марк Андрюс, чиито режисьорски опит се изчерпва с работата по два шорта – One Man Band и Violet, само може да се радваме, че се е получило нещо толкова сносно.

Прекрасният компютърен свят, който е създаден от Pixar няма да изненада никой, защото те отдавна са станали известни с перфектните си технически умения. Това e един от малкото филми на студиото, където са търсили фотореализъм и се е получило quite good. Самата анимация е изпълнена с жизненост (особено що се отнася до косата на главната героиня). За съжаление светът на Brave е свит като декорите на 12 Angry Men. Действието се развива на три местности (замъка на шотландците, Стоунхедж (not really) и къщурката на бабката дърворезбарка). Получил се е един доста постен свят. 3Dто не мога да го коментирам, защото за щастие киното този път предлагаше и 2D прожекции и ние отидохме на такава. От това, което видях малко щяха да са сцените, в които 3D ефектите щяха да си заслужават.

В основата на историята са поставени отношенията между родителя/кралицата  и детето/принцесата. Този мотив го има в повечето пълнометражни произведения на Pixar, но тук е движеща сила докато в другите е само малко част от сюжета. Силата на традицията, нуждата децата да се отправят на собствени пътешествия в света и идеята, че родителите трябва да гледат на своите деца като индивидуалности са основните идеи на творбата. Oбщо взето нужните елементи, за да се разкаже една история за всички възрасти и полове. И макар че нещата изглеждат като да са насочени към женската аудитория, има достатъчно неща и за мъжкия пол.

Героите определени са нещото което блести най-много. Напръв поглед може да изглеждат клиширани, но всеки от тях е забавен по свой собствен начин. Най-добрите моменти са с участието на кралицата, бебетата тризнаци и тези с дърворезбарката. За жалост присъствието на последната е минимално (гледайте сцените с нея внимателно за да забележите редовния easter egg – the Pizza Planet truck, както и Съли от Monster Inc). Друг герой, който можеше да го има малко повече е синът на единият от вождовете, който има сполучлив български (всъщност македонски) дублаж.

Разочарование ми донесе музиката, защото Pixar винаги са имали талантливи музиканти на разположение. Ритмите на Патрик Дойл обаче бяха простички, а песните бяха прекалено разпръснати и без голямо значение. Надявах се да има по-запомнящи се теми или поне Michael Giacchino да е композитор както при The Incredibles, Ratatouille, Up и Cars 2, но уви. За щастие той е писал музиката на La luna – кратката бонус анимация към прожекцията (ако сте забелязали всички детски филми на Дисни имат такива).

Brave не е шедьовърът, който много хора искаха, но със сигурност не е по-лош от повечето анимации тази година и ще ви накара да се смеете искрено и даже може да пуснете някоя и друга сълза, което е гарантирано в почти всички продукции на Pixar.

Оценка: 7.5/10

Прилича на: Mulan, Tangled,  The Little Mermaid, Pocahontas и другите Disney Princess подобни

 

 

 

Advertisements

~ от Blog of Idiots на август 12, 2012.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: