Ted

Автор: ThunderWolf 

There are SPOILERS…kinda… sorta…not really…

Ако само сте чули за Ted или само сте видяли плаката може да сте си помислили, че филмът е детски и е добро решение да заведете детето си на кино за едно приятно изкарване и смях. Не го правете. Заведете ги на Brave. Въпреки, че се разказва за говорещо плюшено мече комедията въобще не е за малки деца, а хуморът е груб, вулгарен, циничен и изпълнен с препратки свързани с популярни и не чак толкова популярни медийни личности. Сценарист, продуцент и режисьор на продукцията е Сет Макфарлан, който е известен със сериала Family Guy (и няколко други негови клонинга). Никога не съм бил фен на пича и когато разбрах, че това ще е неговия пълнометражен дебют не бях особено ентусиазиран. Гледал съм първите няколко сезона на Family Guy и някъде около трети осъзнах, че макар да има попадения, хумора в него просто не ми харесва.

За щастие Ted е изключително смешен и то през цялото време. Разбира се повечето от шегите са на случаен принцип (ако сте гледали South Park значи знаете за какво става въпрос), което е типично за творчеството на МакФарлан. Но като цяло нещата са се получили. Някои смешки съществуват в собствен вакуум, който няма нищо общо със сюжета, но пък други (като тези с Флаш Гордън и Том Скерит) са по-свързани отколкото изглеждат първоначално. Една от малкото критики, която имам е, че шегите на разказвача понякога имаха лош тайминг и на някой моменти пичът плямпаше глупости без да знае кога да спре. За пример ще дам споменаването на Брандън Рут към края, където щеше да е по-яко, ако не бяха тръгнали да обясняват кое е смешното и кой всъщност е Брандън Рут. Макар, че ако не бяха обяснили Тапата и Сашо нямаше да схванат за какво става въпрос (Сашко, това е споменаването в статията, което ти обещах).

Другото нещо, към което имам критика е озвучаването на Тед, което е дело на самия Сет МакФарлан. Той постоянно озвучава герои из сериалите си (и не само), а тук използва гласа на Питър Грифин (и на моменти Стюи Грифин) и това прави Ted да изглежда като епизод на Family Guy, в който Питър е преобразен в плюшена мечка. Определено се надявах да използва някакъв по-оригинален глас. Но това е бял кахър, защото след първите двайсетина минути спря да ми пука и приех факта. Актьорският състав в подобни комедии принципно е важен, но тук това няма значение. Марк Уолбърг и Мила Кунис, които са главните герои са способни актьори, но те както и всички други от каста са само, за да подхвърлят реплики на мечето. Макар че признавам, в сцената с лайното двамата бяха ужасно смешни.

Няма да се вписвам в обширни обяснения относно сюжета, режисурата и други подобни тривиалности, защото те не са най-важното в един такъв филм. Най-важното е хумора, а той в случая е на ниво много по-високо от типичното на МакФарлан и Ted определено е едно от комедийните попадения за 2012 (даже като се замисля може да е и единственото).

Оценка: 8/10

Прилича на: прилича на случаен епизод на Family Guy, American Dad, The Cleveland Show и Seth MacFarlane’s Cavalcade of Cartoon Comedy, но с основната разлика, че е смешен.

 

 

 

Advertisements

~ от Blog of Idiots на август 28, 2012.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: