The Bourne Legacy

Автор: ThunderWolf

СПОЙЛЕРИ определено ще има, но не са много.

The Bourne Legacy e номер четири в поредицата за Борн и първият, в който не участва Мат Деймън и героят му го няма въобще (освен на няколко снимки). Още когато разбрах, че Пол Грийнграс няма да режисира и Деймън се е отказал да участва, защото сценария не му е харесал усетих, че името Борн ще се използва в заглавието само за да се рекламира продукцията по-лесно. Макар да не съм фен на предишните три в тях имаше главозамайващи екшън сцени изпълнени с адреналин. Тук получаваме едно преследване с мотори и малко тупаници в няква къща.

За проекта отговаря Тони Гилрой, който е сценарист на предните три части и режисьор на тази. Пичът има опит с режисурата, но явно се нуждае от още, защото тук всичко куца мощно. Структурата, динамиката и темпото на The Bourne Legacy отстъпват сериозно и на трите предишни заглавия и като цяло на повечето шпионски екшън трилърчета. Филмът е дълъг и ненужно разтеглен, а екшънът се изчерпва само с няколко сцени, които не са особено заинтригуващи. Финалното преследване с моторите е яко, но е само около 10 минути от 135те. И на всичкото отгоре лошият изведнъж се спъна в невидим пън и се разби.

Сюжетът се върти около друг агент на ЦРУ, който е като Борн, а действието се развива по същото време като The Bourne Ultimatum. Демек The Bourne Legacy e паралелен midquel. Първоначално историята e объркваща и прави впечатление, че ако не сте гледали първите три части няма да разберете какво точно се случва, но всъщност е простичко и след първия половин час (може и да е един час (времето все едно беше спряло)) всички връзки с тях изчезват. Очевидно е, че Тони Гилрой е искал да наблегне на героите и техните драми, но това не е оправдание да слага десетки сцени, в които има само разговори и/или ЦРУ анализатори, които разглеждат снимки от канадски метереологични сателити.

Филмът може да се похвали, че реално добавя нови неща към митологията на франчайза. Показано ни е как агентите стават толкова добри убийци и през какви изпитания минават за да се подготвят. Тези сцени макар и ненужно дълги (като всичко друго) са интересни и някои от тях биха изглеждали впечатляващо на IMAX. Другият нов елемент е обяснението как агентите получават свръх силите си. На пръв поглед е просто. Пият сини и зелени хапченца. Но Гилрой е решил да се прави на умен и на няколко пъти подробно е обяснено с тежки научни термини и приказки за вируси и живи организми.

Главните роли са поверени на Джереми Ренер (The Hurt Locker, Avengers), Рейчъл Уайз и Джереми Нортън. И тримата не са сигурни какво правят, но като се има предвид накъде вървят кариерите на Уайз и Нортън трябва да се радват, че въобще участват някъде. Joan Allen, David Strathairn, Albert Finney и Scott Glenn се завръщат с малки и абсолютно ненужни роли, за да е по-ясна връзката с предния, но като цяло присъствието им само обърква.

The Bourne Legacy не е лош и си има своите моменти, но само толкова. Това е тъжно, защото поредицата има потенциал и може да се каже че предефинира шпионския екшън жанр. Надявам се за следващия (90% е сигурно, че ще има такъв) някой да си вземе поука и да не правят Тhe Bourne Milking (Сам го измислих. Genius, right?) ДЪЛЪГ 135 МИНУТИ, В КОИТО НИЩО НЕ СЕ СЛУЧВА.

Оценка: 6/10

Прилича на: The Bourne Identity (2002), The Bourne Supremacy (2004), The Bourne Ultimatum (2007)

 

 

 

~ от Blog of Idiots на септември 7, 2012.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: