Skyfall

Автор: ThunderWolf

THERE WILL BE SPOILERS. MANY SPOILERS.

Bond. James Bo… Fuck that. Няма нужда да ви обяснявам кой е Джеймс Бонд затова минавам веднага на темата. Skyfall е третата продукция за 007 с Даниел Крейг за и е един от най-добрите. Със сигурност мога да кажа, че е по-добър от Quantum of Solace (предния). Не съм толкова сигурен обаче дали е по-як от Casino Royale.

Сам Мендес първоначално ми изглеждаше странен избор, защото никога не е режисирал подобен филм, а само драми и драмедии. Но като се замисли човек опита му с тежките драмички му помога да направи стабилен шпионски екшън трилър. Самият екшън не е толкова много за 143 минути и не е толкова мащабен колкото в предните, но пък за сметка на това е супер яко заснет. Има една яка сцена, в която Бонд и някъв наемник се бият и им се виждат само силуетите. Просто stunning. Заслугата е най-вече на Роджър Дийкинс, който е един от най-добрите оператори в днешно време.

Що се отнася до сценария той за пореден път не е типичният, който се очаква за Бонд. Предните части с Крейг на места граничеха със сатирата и се опитваха да създадат нов туист на класическите елементи от поредицата. И в Skyfall e така. Сюжетът повече акцентира върху взаимоотношенията между Бонд и М отколкото всеки друг. За пореден път почти липсват джаджи, а на малкото места, където се споменават има злостни шегички с предните части. Момичетата на Бонд също се различават. До толкова, че може да се каже, че основното момиче тук беше Джуди Денч като М. Тя имаше по-централна роля отколкото другите две моми.

Даниел Крейг влиза в ролята на Бонд само за 3ти път, но вече няма никакво съмнение, че той е един от най-добрите актьори играли персонажа. Наоми Харис (28 Days Later, театралната постановка Frankenstein) е едната от двете Бонд гърли. Ролята и е малка както споменах по-горе. Накрая има нещо като plot twist с нея, но ако сте следили новините около продукцията значи вече знаете за него. Bummer for me демек. Другата гърла е Bérénice Lim Marlohe и като повече такива си взима още по средата. Жалък край, защото беше от по-интересните персонажи и за малкото си екранно време вкара в малкия си джоб 99% процента от предните „момичета” на Бонд.

Джуди Денч за пореден и последен път играе шефчето на MI6 – M. Последен, защото накрая умира. Туист, който oчаквах, защото имаше слух преди около година, че това ще се случи. Bummer for me again. Ралф Файнс влиза в ролята на нейният заместник. Освен нов М, имаме и нов Q, който прилича на Мос IT crowd. Хавиер Бардем играе лошия и заслужава поне едно оскарче за ролята. Отдавна не е имало злодей, който да е толкова ужасяващ и заплашителен.

Стилните начални надписи, които са неизменна част от поредицата присъстват и тук. Доста са мрачни и мощно тийзват финала. Определено са едни от най-добрите, които съм виждал. А песента на Адел е странно зарибяваща. Тук са заложили на по-класическото звучене след като предните няколко песни бяха малко по-експериментални.

Еми това беше за новия Бонд. След няколко години отново.

Оценка: 8.5/10

Прилича на: всъщност не мога да определея на какво прилича, защото се различава от всички други филми за Джеймс Бонд. Дори и предните с Даниел Крейг.

Advertisements

~ от Blog of Idiots на ноември 10, 2012.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: