Argo

movies_argo_poster[1]Автор: ThunderWolf

“Бен Афлек режисира филми, които са яки. Again.” Все още не мога да свикна с тази мисъл, макар че пичът вече има три произведения зад гърба си като режисьор и това начинание определено му се отдава. Гледайки трейлъра хората (разбирайте Тапата) може да се объркат за какво точно става дума и какъв точно е жанра на Argo. Истината е, че той е седемтестарска шпионска драмичка базирана на истински събития, но едновременно с това е и политическа и холивудска сатира. На пръв погледа изглежда като комбинация между фасул и млечна салата, но всъщност всичко се е получило толкова добре, че поне няколко номинации за Оскар не му мърдат.

Споменах вече, че Афлек си го бива като режисьор и това може да се окаже най-сполучливия му филм за момента. Драматичните моменти и комедийните са преплетени умело. Също така реалистичния подход е сработил повече от обикновено и макар, че почти нищо динамично не се случва Argo създава и поддържа голяма доза напрежение. Монтажът също помага.

Като повечето филми базирани на истински събития и този си позволява да добавя измислици за по-драматичен ефект, защото иначе щяха да са два многооооо скучни часа. Но важното е, че няма промени, които да пренаписват space and time континиума A Beautiful Mind style. Даже накрая има няколко снимки, които показват, че е търсена прилика между актьорите и реалните действащи лица. Жалко, че с Джак Кирби не им се е получило.

Актьорският състав е рекламиран предимно с Бен Афлек, Браян Кранстън, Джон Гудман и Алан Аркин, но последните трима всъщност имат доста малки роли. По-важни са актьорите, които играят заложниците, защото най-драматичните моменти са с тях. Сигурен съм, че имената им няма да ви говорят нищо, но на някои от тях лицата им ще са ви познати (дори и с мустаците и прическите в стил 70те). Самият Афлек прави добра роля въпреки, че персонажът му е някак си двуизмерен. Но прическата и голямата брада му отиват. Направо да не ги маха и да остане с тях завинаги. Браян Кранстън от няколко години насам постоянно се прокрадва в случайни филми, но все още не е участвал в някаква главна роля. Надявам се това да се промени след като Breaking Bad завърши, че започва да ми писва да го гледам само за по 20 минути. Ролите на Алан Аркин и Джон Гудман също са малки, но пък всяка сцена с тях си заслужава заради хапливата сатира относно Холивуд, която вкарват.

Като цяло Бен Афлек като режисьор и актьор успява да създаде един Oscar bait (малко повече bait отколкото Oscar) трилър и за пореден път го затвърждава като една от надеждите на Холивуд вече на един фронт повече отпреди.

Оценка: 8/10

Прилича на: Munich (ама само малко)

Advertisements

~ от Blog of Idiots на декември 24, 2012.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: