Jack Reacher

tom-cruise-goes-badass-in-new-jack-reacher-poster-117953-00-1000-100[1]Автор: ThunderWolf

СПОЙЛЕРИ, но са незначителни.

Том Круз се е прочул с най-различни дейности. Например, че е джудже, което носи обувки със страшно високи токчета. Или че е лидер на секта, която вярва в някво извънземно наречени Xenu и има прави специални хора, които правят специален кастинг за новата му съпруга. Но най-важното е, че Том Круз е актьор, който знае в какво да се снима и за разлика от Никълъс Кейдж все още не е участвал в нещо, което да кара феновете му да искат да излетят в космоса и никога повече да не стъпят на планетата Земя.

Jack Reacher е поредният трилър, в който Круз е badass пич, който от нищо не го страх и размята лошите наляво, надясно, нагоре, надолу и настрани. Основната разлика е, че този път не е поредната част на Mission: Impossible, а е адаптация на криминалните романи на Лий Чайлд. Това е само вторият филм на Christopher McQuarrie (сценарист на The Usual Suspects, Valkyrie, The Tourist и Mission: Impossible – Ghost Protocol) като режисьор и той се спрява доволно. Дължината на лентата е 130 минути, но темпото е добро и не изглежда да е повече от 115 минути. Екшънът е реалистичен, но визуално интересен. Има едно преследване с коли, което не беше нищо особено, но като цяло биваше.

Сюжетът не е особено оригинален и е изпълнен с клишета, но всичко е в рамките на поносимото. Има и комедийни елементи, които в трейлъра изглеждаха странно, но всъщност си бяха на място и никога не преминаваха границата. Освен може би сцената, в която двама бабаита се опитват да пребият Круз в една тясна баня и хумористично не успяват. Това все едно беше от The Hangover Part III.

В книгите героят на Рийчър е висок и огромен, което е всичко друго, но не и описание на Том Круз. Въпреки това Круз няма никакви проблеми с изграванто на Рийчър. Репликите му се пестеливи почти толкова колкото емоциите, които показва. Най-лесната асоциация е тази с персонажа на Клинт Истууд от The Good, the Bad and the Ugly. Розамунд Пайк (Wrath of the Titans, Die Another Day) e женският образ. Тя играе повече от всички други актьори взети заедно. Двамата с Круз се допълват тъй като героите им са пълни противоположности. Задължителният уж романс обаче го няма и заменен с няколко забавни сцени, които карат зрителите да се подхилкват под мустак. Останалата част на актьорския състав се състои от немският режисьор Werner Herzog, който е злодей достоен за Джеймс Бонд поредицата, Jai Courtney (Spartacus: Blood and Sand), който явно прави суха тренировка за предстоящия It’s Good Day to Die Hard, Richard Jenkins, David Oyelowo, любимият ми Michael Raymond-James и Ричард Дювал в малка, но забавна роля. Лий Чайлд естествено има камео.

Не знам дали Jack Reacher ще спечели достатъчно пари за продължение или нещо подобно, но аз нямам против да видя Круз отново в ролята. Особено, ако и Розамунд Пайк се появи заедно с него.

Оценка: 7/10

Прилича на: интервю за позицията режисьор и сценарист на Mission Impossible 5: Ghost Protocol 2

Advertisements

~ от Blog of Idiots на януари 7, 2013.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: