Django Unchained

django-unchained-poster1[1]Автор: ThunderWolf

D’artagnan, motherfuckers! Also SPOILERS, motherfuckers!

Мине се не мине някоя друга годинка и Тарантино реши да се захване нов проект. След Inglourious Basterds, който беше спагети военен филм, сега Тарантино е решил да се завърне към класиките със спагети уестърн (или по точно саутърн). И прави всичко по своя типичен начин с дълги диалози и монолози, бързи престрелки и препратки към други произведения. Мислех, че ще ми е лесно да напиша тази статия и надълго и нашироко ще ви обяснявам колко е як, но това се оказа по-трудно отколкото си мислех.

Като повечето произведения на Тарантино и Django Unchained (The d is silent) не робува на стандартния ритъм и класическите структури на разказване. От това всички ние печелим, защото точно когато си мислех, че идва финала се оказа, че има още около половин час и той може би беше най-забавният половин час. Знаете на какво е способен Тарантино, затова няма да ви обяснявам колко добре е заснето всичко и как е използвал похвати от класическите уестърни and stuff.

Освен сценария, който е ключов (и се надявам да донесе още един Оскар на Тарантино), актьорите и персонажите са най-важната част. Естествено те са повече от велики. Джанго е като герой от немска легенда (wink, wink), а Jamie Foxx (The second x is silent) просто прави ролята своя. За Кристоф Валц пък направо няма думи. По-едно време си мислех дали героят ще се окажа роднина на Ланда от Inglourious Basterds, но това май ще си остане само моя теория. Леонардо Ди Каприо е единият основен злодей, а Самюел Джаксън другият. Джкасън е по-важен от героя на Ди Каприо, защото е единственият лош негър. Той е типичният „чичо Том” персонаж, който се счита едва ли не за бял. Направо ми се иска него да бяха номинирали за поддържаща роля при Оскарите, а не Валц, който вече спечели веднъж и като гледам ще спечели отново. Тарантино има своето малко камео разбира се. Тук обаче не е толкова малко и е бая експлозивно (wink, wink). Франко Неро също има камео, но то щеше да е по-смислено, ако бях гледал оригиналния Django. Другите актьори са сравнително незначителни. Kerry Washington (Scandal), която много ме кефи е жената на Джанго, а James Remar (два пъти), Don Johnson, Jonah Hill и Michael Parks имат епизодични роли.

Музиката също е ключова. Има няколко типични уестърн песнички, но на някои места почва мощен негърски рап, който се вписва странно изненадващо. В The Man with the Iron Fists също бяха използвали този похват, но там не им се получии (sorry, Бракалов (:C бел. Бракалов)).

Като споменах негърски рап, думата негър и нейни вариации се споменава около 4815162342 пъти, което е логично предвид сетинга, но най-вероятно е само с около 4815161942 пъти по-малко от другите произведения на Тарантино. Единственият човек, който има проблем с тази дума обаче е Спайл Ли, така че да го духа.

Еми това беше от мен. 2013та започва мощно с предложение от 2012. Сега остава само да чакаме след няколко години Таранино да направи онзи spin off, за който почна да говори. Yeah, riiiiight!

Оценка: 9/10

Прилича на: всички други филми на Тарантино и няколко спагети уестърна

Advertisements

~ от Blog of Idiots на януари 28, 2013.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: