Hansel and Gretel: Witch Hunters

8280812525_95b1f7aa93_o[1]Автор: ThunderWolf!!!

MTV започнаха да продуцират ФИЛМИ!? И то такива, които не са казват Justin Bieber: Never Say Never или Get Dead or Die Tryin’: The Life of 50 Cents. Отдавна се знае, че МТV вече не са музикална телевизия, но явно са започнали да се превръщат и в продуцентска къща.

Hansel and Gretel: Witch Hunters е една от многото продукции, които уж щяха да имат премиера миналата година, но поради една или друга причина бяха отложени. Jack The Giant Slayer и GI Joe: Retaliation са други такива. Предполагам, че голямата конгрегация на адаптации по класически приказки е изплашила някои продуценти и те са решили да не рискуват. Или са си мислили, че благодарение на Avengers и Bourne’s Legacy Джереми Ренер ще стане звезда и ще се възползват от известноста му. Важното е, че най-после видяхме приключенията на Hawkeye и Gemma Artenton и те хич не бяха лоши. No, seriously.

Режисьорът на Dead Snow, Tommy Wirkola се е справил повече от доволно с нужната атмосфера. Макар че действието се развива в средновековието има модерни неща като къртечници и болен от диабет Хензел със специален хронометър, който му казва кога да си бие инжекциите. Битките са стандартни, но са заснети ефектно и докарват стабилна доза адреналин. 3Dто е на изключително високо ниво, защото наистина са снимали в 3D. Похват, който трябва да се използва и от други продукции. През цялото време, когато има кютек към екрана хвърчат куршуми, глави, кръв, тухли и други строителни материали. Специалните ефекти също не са зле, защото са използвали CGI само, когато е нужно. Единствения недостатък, който проваля нещата е времетраенето, което е по-малко от час и половина. Поне за разлика от Underworld 4 се случиха разни неща.

Историята естествено е толкова клиширана, че абсолютна всяка сцена е ясна от километри. Но по-важното е, че не са се взели на сериозно и са акцентирали на екшъна. Единственото оригинално нещо, което забелязах беше трола Едуард, който се влюби (или нещо подобно) в Гретел (Ок, може да не е било толкова оригинално). Също така дизайнът му беше като нещо направено от Джак Кирби, но не толкова ръбато. Вещиците също изглеждаха интересно, но по-яките от тях ги имаше само в последната битка колкото да ги избият с голямата къртечница. На някои места неумело бяха вкарали псувни и думата fuck, но вместо да звучат badass героите изглеждаха все едно са се опитали да са “lol edgy stuff we Tarantino now”.

Актьорите са добри, но освен Джема Артентън никой не си прави труда да играе. Самата Джема прави толкова отегчена физиономия, че все едно са я задължили да участва в Прина на Персия 2. Никой не може да вкара такава отегченост без да е супер актьор. На Ренер дори не са му дали дори да е badass героят, а постоянно се държи като 11 годишен хлапак, който не е виждал жена. А Фамке Янсен е участвала само, защото е трябвало да си плати ипотеката. Поне за „автентичност” са избрали скандинавски актьори за поддържащите роли a.k.a. redshirts guys.

Hans Zimmer е executive music producer, което сигурно е първият път, в който са си признали, че някакво него протеже е писал музиката вместо него.

Като цяло бих казал, че трябва по-често да се правят такива old school екшънчета с простичък сюжет, а не такива като The Last Stand, които се опитват да са модерни, но не успяват.

Напълно несвързано с Hansel and Gretel: Witch Hunters ще кажа, че преди прожекцията имаше 4 минути от GI: Joe Retaliation, които изглеждаха супер яки и за пореден път се убеждавам, че ще видим як филм за GI: Joe. Надявам се този път наистина да го видим.

Оценка: 7/10

Прилича на: Brothers Grimm, ама не много

Advertisements

~ от Blog of Idiots на февруари 2, 2013.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: