Les Miserables

les_miserables_ver11[1]Автор: ThunderWolf

Винаги съм имал неутрално мнение за мюзикълите като формат, защото музиката никога не ме е интересувала колкото киното, комиксите и фантастиката например. Така че не очаквах с голямо нетърпение тази музикална версия на Клетниците. Когато гледах трейлъра обаче всичко се промени, защото на момента разбрах, че филмът ще е супер дупер як. (всъщност не беше точно така, ама звучи добре като за начало)

Том Хупър, режисьорът на King’s Speech, е дал всичко от себе си, че даже и от някои други хора, за да направи една творба, която си заслужава цялото внимание, което получава. За разлика от повечето мюзикъли тук всичко е изпято на снимачната площадка, а не в студио. Трудна работа, но са се справили. Още по-трудно става като се има предвид, че 99% от диалога се състои в песни и има само около десетина реплики, които не са изпяти. Получило се е едно оригинално и вдъхновящо произведение с емоционален заряд, което и за момент не губи форма. Друг похват, който Хупър е използвал е снимането на актьорите в толкова близък план, че направо може да им видиш порите на лицето. Така емоциите на героите се усещат още повече.

За актьорска игра мога да говоря само хубави неща (за пеенето не чак толкова). Хю Джакман винаги съм го харесвал и той заслужава най-много хвалби за изпълнението си. Образът на Жан Валжан постоянно се мени и Джакман се мени заедно с него. А Ан Хатауей е просто прекрасна като Фантин. Ролята ѝ е малка (всъщност всички женски персонажи имат минимално екранно време), но пък песните ѝ са едни от по-хубавите. Ръсел Кроу като Жаверт е единствения, който издиша откъм пеене, но пък компенсира със страхотно присъствие. На фона на целия драматизъм имаме комедийния елемент с Хелена Бонъм Картър и Саша Барон Коен като мошениците Тенардие. Всяка една сцена с тях е супер забавна. Еди Редмейн играе Мариус и честно казано няма какво толкова да кажа за него. Спрява се с ролята определено, но имаше само една по-интересна песен. Другото е размятане на знамена и мускети. Козет е изиграна от Аманда Сийфрид, но нейното екранно време и песни са обидно малко. Повече внимание заслужава Саманта Банкс като Епонин, която е актриса от оригиналната постановка и е очевидно, защото са я избрали и за филма. Хлапенцето, което играеше Гаврош също си го биваше.

Песните са разннобразни. Определено няма да сбъркате песен на Жаверт с песен на Козет. Най-голямо впечатление ми направиха One Day More и Do You Hear The People Sing, които са групови изпълнения и са супер въздействащи. Веднага като се прибрах от залата си свалих саундтрака и започнах да ги слушам.

Накратко, Клетниците е великолепен супер дупер як мюзикъл, който за 157 минути не ме накара да си погледна часовника нито веднъж. Всъщност погледнах си часовника един път, но това беше за да видя колко всъщност е голяма ролята на Ан Хатауей. Иначе през другото време си седях тихо и се наслаждавах.

Оценка: 9/10

Прилича на: Клетниците (no, duuuh)

Не прилича на: Hairspray, Glee и други гейски мюзикали

Advertisements

~ от Blog of Idiots на февруари 13, 2013.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: