A Good Day to Die Hard

A-Good-Day-to-Die-Hard-Poster[1]Автор: ThunderWolf!!!

SPOILERS, motherfuckers. Всъщност почти няма.

It’s A Good Day to Die Hard, but it was not a good day to watch Die Hard. Определено не e добра година за членовете на The Expendables. Бате Арни се провали с The Last Stand. Сталоун си заби мощен хедшот с Bullet to the Head, a Джейсън Стейтъм дори не си направих труда да го гледам в Parker. И всичко това за по-малко от два месеца. Сега дойде и редът на Брус Уилис да направи някакъв тъп филм. Това е петата част на Die Hard поредицата и за щастие е с класи над гореизброените простотии. За нещастие това е най-тъпият Die Hard.

Колкото и да не ми се иска да го призная, след четири части време беше да направят и една тъпа. Сега поне Die Harder няма да е на последно място в класацията (и този с най-тъпо заглавие). Когато избраха Джон Мур (Max Payne, Behind Enemy Lines) за режисьор не бях впечатлен, но се надявах да са избарали един кадърен сценарий, който да оправи нещата. Silly me. Иронично сценарият е най-тъпото нещо в It’s a Good Day to Die Hard. Екшънът поне може да се каже, че си го биваше. То оставаше и да не го бива при положение, че има само това. За 90 минути (най-краткият в поредицата) имаме престрелка след престрелка след преследване след взривяване. После малко приказки и после пак престрелка и експлозии. След това още малко приказки и едно мощно взривяване в Чернобил. (Yup, they wеnt there.) Всичко беше от епично по-епично подобно на Die Hard 4.0. И тук Брус Уилис успя да убие хеликоптер с кола. Разликата е, че Уайзман (режисьорът на четворката) явно знае какво е свестен сценарии, а Джон Мур не.

Заслужава да се спомене сцената, в която Маклейн старши и младши скочиха от една сграда докато хеликоптер се разбиваше в нея и Брус Уилис показа среден пръст на пичовете в него. Кратък, но супер смешен момент.

Кастът няма какво да го обсъждаме. Брус Уилис си е Брус Уилис и макар че вече е на годинки те хич не му личат. Джей Кортни (Spartacus: Blood and Sand) играе синчето му. Джон Маклейн винаги е имало с кой да си бъбри докато трепе лошите, но трябваше ли да е някакъв държащ се като тинейджър с тъкмо разбушували хормони пич. Другите актьори са случайни руснаци говорещи лош английски или такива, които случайно играят руснаци и не се справят. Основният бабаит, по-известен като „танцьорчето“, беше най-зле, но пък се размазвах всеки път, когато Уилис казваше „танцьорчето“ (демек така пишеше в субтитрите). Мери Елизабет Уинстед имаше малко камео в началото и края, което спасяваше началото и края.

Yippee-ki-yay, motherfuckers. Няма какво друго да се каже. Да се надяваме, че след няколко годинки Die Hard 6 ще е по-качествен и няма да е crossover с RED, където Брус Уилис наистина играе пенсионер. И да има някакъв по-смислен сюжет. И Уинстед да я има през цялото време. И ако може да направят една режисьорска версия на It’ a Good Day to Die Hard, която прави всичко да е яко. Или най-добре нищо да не правят.

Оценка: 7/10
Прилича на: Die Hard, Die Hard 2: Die Harder, Die Hard with a Vengeance, Live Free or Die Hard, Die Hard 4.0, Die Hard of Natural Causes

Advertisements

~ от Blog of Idiots на февруари 25, 2013.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: