Zero Dark Thirty

PrintАвтор: ThunderWolf!!!

SPOILERS!!! ТHOSE BASTERDS!!! THEY KILLED OSAMA!!! END OF SPOILERS!!!

Отличените с Оскар за The Hurt Locker, Катрин Бигълоу и Марк Боул отново се събират за да ни покажaт как е бил убит Осама Бин Ладен. Или по-точно как са го търсили 12 години и после за 20 минути са го опаткали. Продукцията беше сред основните претенденти за тазгодшния Оскар и имаше пет номинации (за най-добър филм, главна женска роля, оригинален сценарий и още две незначителни), но спечели само един мазен полов орган, защото никой не иска да гледа как американци изтезат мюсюлмани и после си говорят, че са видяли около стотина пишки.

Zero Dark Thirty щеше да е добър, ако беше успял да поддържа напрежението в историята, която е с очевиден край и ако беше успял да избегне чувствителната тема за мъченията на заподозрени терористи след 11 Септември. За жалост не успява да се справи с нито едната от двете задачи. 157те минути изглеждаха като 570 и когато наистина откриха Осама имах чувството, че съм изгледал всичките разширени версии на Властелина на Пръстените и съм стигнал точно до момента, в който Фродо хвърля пръстена. Демек оставаше още поне половин час до финала, аз вече исках да си ходя, защото щях да гледам Flight после. Що се отнася до темата с мъченията. Те са причината всички американци да намразят филма. Дори и семействата на загиналите в 9/11. Никой не иска да си признае какви извращения са причинявали САЩ на арабите за да се доберат до Осама. Сцените с мъчения са малко и са само в началото, докато действието се развива по времето на Буш, но пък са грубички. Джак Бауър направо ще му стане тъжно, че вече няма да е Torturer of the Millenium. Но това е тежката истина на шпионският занаят. Бая талибани трябва да полееш с вода или да разходиш като куче, за да намериш този, който ти трябва.

Звуча критично, макар че останах доволен. Единствената слабост наистина беше продължителноста. Тя нямаше да бъде проблем, ако не бяха мощното количество сцени, в които не се случва аболютно нищо. Не бях виждал толкова реализъм откакто гледах „insert random произведение на Содърбърг”. Това, което ме впечатли беше огромното количество актьори, които харесвам в от малки до рядко мизерни роли. Джесика Частейн (The Help, Tree of Life, Mama) е в основната роля и не случайно я номинираха за всички възможни награди. Тя успява да вдъхне живот на образа, който на пръв поглед е доста двуизмерен. Останалите герои са още по-двуизмерни, а някой даже и едноизмерни. Те са Джейсън Кларк (Дженек от Farscape), Джоел Едгертън (Uncle Owen от STAR WARS Episode II и III), Дженифър Илии (Contagion), Марк Стронг (Kick-Ass), Кайл Чандлър (Утрешен Вестник, Argo), Крис Прат (Parks and Recreation, Мovie 43), Джеймс Гандолфини, Джон Бароуман (Torchwood) и Mарк Вали (Human Target). Подобно на The Hurt Locker, колкото по-известен е актьора, толкова по-малка му е ролята.

Общо взето Zero Dark Thirty e под нивото на The Hurt Locker, защото му липсва нужната доза напрегнатост на типичните шпионски драми, но все пак си заслужава едно гледане.

Оценка: 7.5/10
Прилича на: The Hurt Locker, Argo

Advertisements

~ от Blog of Idiots на март 8, 2013.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: