Flight

flight-domestic-poster-1032012-122551[1]Автор: ThunderWolf

SPOILERS. Намират се, но не са много.

Ако сте възрастни като мен, може би помните един режисьор на име Робърт Земекис (или Земескис както го нарече един пич в залата), който правеше добри драмички с Том Ханкс и не само. Ако сте от по-младите най-вероятно свързвате името му с анимации като The Polar Express, Beowulf и A Christmas Carol. Е, тук ще става въпрос за предния Робърт Земекис, на който не са му нужни тонове специални ефекти за да направи качествен филм. Макар че при него колкото повече ефекти толкова по-добре. С изключение на анимациите разбира се.

Flight започва като история за тежка катастрофа (всъщност започва като евтино порно, защото в първия кадър има една цица, а после се появява и втора) и се превръща във всички възможни жанрове. От съдебна драмичка през човешка драмичка и даже се стига до религиозна пропаганда. Крайният резултат е среден, но все пак биващ.

Oще от самото начало си личи почерка на Земекис. Не частта с женските гърди, а другите по-впечатляващи кадри като момента, в който Дензъл смърка кока за първи път. Лесно се забелязва обаче, че тези яко заснети сцени са сравнително рядко за огромната продължителност. Може би Земекис е отвикнал от игралното кино и е направил Flight само защото анимационните му проекти започнаха да дават заето.

Най-големият проблем на творбата е сценария. Той е изпълнен с елементи, които бяха просто излишни. Цялата религиозна част, колкото и малка да беше, седеше като комикс на Браян Майкъл Бендис до комикси, на някой който става за писател. Останалите елементи като семейната драма и съдебния процес също бяха претупани, а на тях трябваше да им се отдели най-голямо внимание. Добре, че поне на алкохолизма му беше отделено нужното внимание.

В главната роля на алкохолика пилот е Дензъл Уошингтън. Той се справя безупречно както винаги. Но при положение, че ролята му е дълбоко клиширана, който и да е талантлив актьор може да я изиграе дори и насън. И при все цялата клишираност отдавна не съм виждал филм, който толкова добре да представя един алкохолик. Останалият актьорски състав се състои от рядко неизвестната Кели Райли (Sherlock Holmes и другия Sherlock Holmes) като дружката по чашка и магистралка на Дензъл. Дон Чидъл като адвокат, който щеше да е по-свестен персонаж, ако не разправяше през цялото време, че ще вкара делата на Господ като виновни за катастрофата в съда. Джон Гудман беше дилър на наркотици, но повече приличаше на дрогиран турист. Джеймс Бадж Дейл го имаше за една сцена, но пък тя беше най-яката.

Не знам какво повече да кажа. Сигурен съм, че след няколко години въобще няма да си спомням за Flight, но пък от друга страна се радвам, че Земекис намали темпото с анимациите. Дано в бъдеще да направи още подобни неща. Но по-добри.

Оценка: 7/10

Прилича на: Fearless с Джеф Бриджис, в който също имаше няк’ва самолетна катастрофа

Advertisements

~ от Blog of Idiots на март 13, 2013.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: