Oz the Great and Powerful

ozgreatandpowerful-thirdposter-full[1]Автор: ThunderWolf

SPOILERS!!! Джеймс Франко е Батман! Има и реални СПОЙЛЕРИ, така че ако не искате да знаете коя вещица бива смазана от къща и коя се превръща в грозната братовчедка на Hulk недейте да четете.

We’re off to see the wizard, The Wonderful Wizard of Oz. We hear he is a whiz of a wiz, if ever a wiz there was. Еми отидохме и го видяхме, и наистина беше wonderfull. Не беше магьосник, но всеки, който е гледал оригинала знае това.

Благодарение на Alice in Wonderland на Тим Бъртън от Дисни се сетиха, че може да спечелят пари от всички класически приказки и детски книжки, които са в публичния домейн. И сега дойде ред на prequel за магьосника от Оз. Алиса не беше нищо особено и си личеше, че Бъртън не се е старал достатъчно, но тук Дисни са хванали Сам Рейми да режисира и това е най-правилното им решение откакто купиха Marvel.

Рейми е възможно най-добрия избор, ако искаш да направиш campy fun 30’s style блокбъстър. Неговият стил перфектно приляга на забавноста на света на Оз. Точно преди да гледам Oz the Great and Powerful гледах The Wizard of Oz от 39та година и ужасното му продължение Return to Oz. Направо не можех да повярвам колко си приличат. Разликата не приличаше на 74годишна, а четиримесечна. Началото беше същото. Демек черно бяло и заснето в 4:3. Поданиците на Оз бяха със същите абсурдни прически и мустаци и Глинда отново пътуваше чрез мехурчета.

Специалните ефекти бяха прекрасни и на някои места си личеше, че са ги направили по-бутафорни, за да се впишат в оригинала. 3Dто беше доволно и постоянно имаше разни неща като маймуни, снежинки и огради, които летяха към екрана.

Естествено няма да минем и без камеота и препратки към Тhe Wizard of Oz. Страхливият лъв се появява за около две секунди. Но те пък са напълно достатъчни, за да се обясни защо е загубил куража си. Създателят на Тенекиеният човек помага на Оз да построи машината си за прожектиране. Плашилото го няма, но пък неговата рода играе важна роля във финалния сблъсък между Оз и вещиците. Също така е загатното коя е майката на Дороти. Невероятно са се сдържали да кажат „Toto, we are not in Kansas anymore.”, което си е постижение. Рубините пантофки ги няма, защото те са собственост на Warner Bros.

Ролята да се прави на магьосник се падна на Джеймс Франко след като и Джони Деп и Робърт Дауни младши се отказаха. Той е малко странен избор, защото не е голямо име и единствения подобен блокбъстър, който е оглавявал е Rise of The Planet of The Apes. (Надявам се да не стане практика успехите му да са само, когато си партнира с говорещи маймуни.) За щастие everything went better than expected и Франко показа, че може да играе и друго освен рандом напушленяци. Можеше малко да му оправят зализаната прическа, че изглеждаше все едно току що е излязал от банята. Трите вещици бяха от яки по-яки. Или поне Мила Кунис беше яка докато не се превърна в злата вещица и след това най-вече гримът ѝ беше як. Мишел Уилям и Рейчъл Уайз също си ги биваше, но от тях не се изискваше кой знае какво освен да изглеждат елегантно в рокли като за Оскарите. Зак Браф и Джоу Кинг озвучават маймуната Финли и порцелановото момиченце от China Town (get it?) и успяха да бъдат по-забавни персонажи от главните. Брус Кембъл естествено има камео, защото е четвъртия брат Рейми.

Музиката отново е на Дани Елфман и не е нищо особено, но все пак бива. The Wizard of Oz (1939) има яки песни и е хубаво, че не са се опитали да направят още един мюзикъл, защото така щяха да изглеждат като долнокачествено копие.

Продължение ще има, но то няма да е режисирано от Рейми, което е тъжно. Не знам кой друг режисьор ще успее да пресъздаде Оз по такъв начин отново. Но който и да е мога само да му пожелая успех, защото ще му е нужен.

Оценка: 8/10

Прилича на: The Wizard of Oz (1939), Return to Oz (1985), Alice in Wonderland (2010)

Не прилича на: The Muppets’ Wizard of Oz (2005)

Advertisements

~ от Blog of Idiots на март 19, 2013.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: