Oblivion

oblivion-poster[1]Автор: ThunderWolf

Има СПОЙЛЕРИ. Мъничко.

Когато за първи път чух сюжета на Oblivion си помислих, че това ще е игрален римейк на Wall-E. В крайна сметка филмът се оказа, не просто подобен на Wall-E, а толкова същия, че няма да се изненадам от Дисни да си потърсят правата чрез адвокати. Буквално всеки аспект от историята си има свой еквивалент в пиксарското творение.

Това е втория пълнометражен проект на режисьора Джоузеф Козински (Tron: Legacy), а той вече се затвърждава като човек, който ще има повече успехи, ако прави само музикални клипове. Човекът определено притежава стил, но явно трябва да прекара повече време в четене на сценариите, които режисира. Затова Oblivion се е превърнал в доста модерен представител на фантастичния жанр. Демек не е особено добър. Единственото положително нещо, което бих казал е, че имаше няколко сцени, които бяха заснети интересно. Всичко останало беше от meh по-meh. Визуалните моменти сигурно щяха да изглеждат епично на IMAX, но на нормален екран пейзажите изглеждат така все едно разглеждате Baby’s first post-apocalyptic atlas. Също така са прекалено малко, за да имат някакъв ефект. За два часа няколко пъти показаха Empire State Building, а статуята на Свободата имаше само леко камео.

Сценарият естествено е голяма дупка. Нещо като късните неща на M. Найт Шаямаляналяняланан. Има няколко плот туиста, но никой от тях не е кой знае какво. Иначе сюжетът съмнително прилича на нещо писано от късния Артър Кларк. Освен паралелите с Wall.E могат да се направят няколко такива и с 2001: A Space Odyssey и Rendevouz with the Rama.

Актьорският състав е изключително малък. Но все пак е успяла да се намърда една акриса, за която не знам нищо. Тя се казва Andrea Riseborough и все още не е участвала в нищо по-комерсиално. За сметка на това пък нейното изпълнение беше най-доброто. Том Круз и Морган Фрийман бяха пълна трагедия. Особено Фрийман, който имаше не повече от три сцени и успяваше да е по-отегчен от Озимандас в Watchmen. Круз се опитваше да играе, но героят му просто беше прекалено скучен. За няколко сцени го имаше и Джейми Ланистър, който само се размотаваше с една голяма пушка и пак успяваше да покаже повече емоция от Фрийман. Мелиса Лео беше „злодея” или поне лицето му и успяваше да докара студеното звученето на Hal от 2001: A Space Odyssey и GLaDOS от Portal. A, и Олга Куриленко участваше, но само толкоз. Същото се отнася и за Зоуи Бел, но пък от нея никой не е очаквал да прави нищо, освен каскади.

Нямам какво повече да кажа. Следващия път повече, защото пристига Iron Man 3 в 3D и за него ще има какво да се пише.

Оценка: 6.5/10

Прилича на: Prometheus

Advertisements

~ от Blog of Idiots на април 24, 2013.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: