Iron Man 3

iron_man_3_poster_final[1]Автор: ThunderWolf

SPOILERS ABOUT EVERYTHING!!! Not really, but still.

Шейн Блек, you son of a bitch! You did. Успя да счупиш проклятието, което дебне всички супергеройски поредици вече 30 години и дори любимецът на всички Кристофър Нолан не успя да избяга от него. Не помня от кога не съм се чуствал толкова радостен излизайки от салона (всъщност помня, но това няма значение). Важното е, че Iron Man 3 е първата яка трета част от супергеройска поредица.

Та, филмът е супер дупер як на всички нива. Режисьорът Шейн Блек е успял да направи по-добро продължение oт предния режисьор Джон Фавро, по-коледен Die Hard от Die Hard 5, по-завъртян техно трилър от Том Кланси и всичко това с Мандарин по-терористски от всичките му появявания в комиксите и анимациите взети заедно. Времетраенето беше дълго и си личеше, но имаше достатъчно забавен диалог, за да компенсира. Екшънът на места беше хаотичен, но през цялото време беше разнообразен. Хубаво е, че Маrvel увеличиха бюджета от 140 на 200 милиона, за да може последната битка да е супер епична. Предполагам, че някоя компания ще се зарине в пачки след като направи играчки по всеки нов костюм. Мда, Тони имаше около 30 различни костюма, макар че константно ползваше най-некадърния и едновременно най-забавния. Останалите се появиха само накрая.

Сценарият на Дрю Пиърс и Шейн Блек също заслужава хвалби. Oт Spider-Man насам не е имало толкова задълбочено character study на някой супер герой. Сюжетът не само, че поставя Тони Старк в центъра на всичко (I am looking at you, Dark Knight Rises), ами и отговаря на въпроса на Капитан Америка какво е Тони без костюма. Също така имаше няколко наистина неочаквани плот туистa плюс няколко очевидни. Естествено има и сцена след надписите. За разлика от предните, където тези сцени промотират следващия филм на Marvel, тук сцената беше просто един дебилен момент, който се вписваше в атмосферата, но сам по себе беше безполезен.

Кастът беше голям, но всеки имаше нужното екранно време. Робърт Дауни младши както винаги беше перфектен. Той няма нужда от коментар. Гуинет Полтроу имаше малко по-динамична роля (особено накрая) от преди, което беше нужно разнообразие. Жалко само, че не носеше костюма, който има в комиксите. Дон Чийдъл почти го нямаше и постоянно се разкарваше с няква ризка все едно тъкмо се връща от игрищите за голф, но и той имаше своите моменти. Гай Пиърс и Бен Кингсли бяха злодейте и с тях бяха най-яките плот туистове. Единият беше доста смешен първоначално, а после стана супер крийпи. А с другия беше обратното. Няма да ви спойлвам кой кой е, защото това е може би най-смешния момент. Ребека Хол (Тhe Town) е играеше другата изгора на Тони, но за жалост тя е изтеглила късата роля и има само около три сцени. Джеймс Бадже Дейл (Rubicon) беше основия бабаит на Мандарина, а французойката Stephanie Szostak беше рандом мацка. И двата героя са от комиксите, но само най-хардкор феновете биха ги познали. Джон Фавро не се завърна на режисьорския стол, но успя да се завърне за малко като забавния Happy Hogan. Стан Лий естествено има камео, но то беше прекалено мигнеш губиш.

Лошата новина е, че Iron Man 4 може да не видим скоро или никога, защото краят беше доста краен. Никой не умира, но финалът леко наподобяваше този на Dark Knight Rises с единствената разлика, че беше як вместо рядко смотан. А Дауни младши започна да увърта дали му се играе още или не. Надявам всичко това да са слухове, защото все още ми се гледа забавен Iron Man. Дори и да е само в Avengers.

Оценка: 8.5/10

Прилича на: Die Hard, Die Hard 2, Lethal Weapon или просто random екшън от 90те писан от Шейн Блек

Не прилича на: Iron Man, Iron Man 2

Advertisements

~ от Blog of Idiots на април 28, 2013.

Един коментар to “Iron Man 3”

  1. Тука нещо интрото със счупеното проклятие не ми излиза. Точно тази трета част отнесе най-много хейт и критика от трите. Но да приемем, че въпреки това филмът не е зле – в такъв случай трябва да приемем, че и третият Ноланов Батман е счупил проклятието, защото той получи по-добри овации от Железния човек 3. Така че, и в двата случая не може този филм да се нарече първата яка трета част от супргеройска поредица.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: