Star Trek into Darkness

startrek2poster-jpg_155636[1]Автор: ThunderWolf

СПОЙЛЕРИ ще има, така че hide your kids, hide your wife and hide your husband cuz I’m SPOILIN’ everybody out here.

Няма да започвам с увод, защото той така или иначе е излишен и минавам направо на бизнеса.

Star Trek Into Darkness (или Star Trek into Darkness) може да се раздели на две части. Първата е супер дупер яка, а втората е WHAT THE FUCK, JJ!? Какъв е този reverse shot for shot remake нa Wrath of Khan. Да, Khan e злодеят и финалът съмнително наподобява Wrath of Khаn, но вместо Спок умира Кърк. Това не е трагично, защото начина по който го съживяват е ясен още от началото.

Всичко започва с една сцена (тази, която я даваха преди IMAX прожекциите на Хобит), в която има около един 3D ефект и с това се изчерпва интересното около 3Dто. След това нещата се превръщат в стандартно блокбъстърче. Джей Джей знае как да прави епичност и тук се е справил добре. Има няколко момента, които направо са си mindmelting (pun intended). И този път е намалил lens flare манията и те почти не се забелязват. Друго за режисурата не се сещам.

За сценария обаче се сещам plenty. Сюжетът е стандартен. Ако сте гледали трейлърите сигурно сте забелязали колко си прилича с Avengers. Oт монолозчета на Кюкюмбербач до килията, в която го вкарват. Но за сметка на това хуморът е на светлинни години по-добре от първия. Плот туистът за жалост е ясен. „Джон Харисън” е KHAAAAAAAAAAAAAAN! (Да, и тази класическа сцена я има). Хубавото е, че рано го разкриват, а не като малоумния “reveal” в The Dark Knight Rises. Лошото е тотално очевидния финал. Всеки който е гледал Wrath of Khan може да разгадае абсолютна всяка минута от края, че даже и да рецитира някои реплики. Разликата е, че вместа Спок да спаси всички и Кърк да се напъва да крещи е обратното. Искаше ми се да са малко по-оригинални, а да не наблягат толкова на фенсървиса. Това ме кара да мисля, че Ейбрамс и компания са си блъскали бая време главите по сценария и то без успех. Иначе са успяли да вкарат мощно препратки към оригиналния сериал, което си е яко. Има клингонци, които бяха отрязани от предния филм. Дизайна на космическите им кораби е подобрен. Появяват се още няколко раси от класическия сериал и анимационния такъв, споменаване на Хари Мъд и сектор 31. Абе, препратки да искаш.

Актьорският състав по ред на важност… горе долу е: Крис Пайн (This Means War) e Кърк и успява в ролята точно там, където Шатнър се проваляше. Демек във всичко. Нито е дебел, когато трябва да е слаб. Нито е смешен, когато трябва да е драматичен и обратното. Закари Куинто (Сайлър от Heroes (някой спомня ли си го все още)) е Спок и тук му дават малко повече поле за изява. Куинтовския Спок е по-различен от този на Нимой (той има леко камео), но все пак е Спок. Бенедикт Къмбербач (The best Sherlock. ЕVER) като Khan. Добро изпълнение, но предимно му се налагаше да изглежда свиреп и подъл. Саймън Пег, който все още е най-известния актьор в тази поредица отново е Скоти. Забавен е и по-важното е, че прави някви неща и има някакъв характер за разлика от Сулу и Чеков. Карл Урбън (Dredd) oтново е перфектен Боунс, но ролята му е предимно comic relief. Джон Чо като Сулу дори и това не е, а Йелчин като Чеков са му подбрали реплики с прекале малко „в” и предимно казва „зе бридж”. Зоу Салдана я има за няма и толкоз, но поне говори клингонски. Брус Грийнууд се завръща като Пайк и умира, за да има драмичка. Алис Ийв (Men in Black 3) е мацката от Wrath of Khan, която имаше син от Кърк, a Питър Уелър е баща и. За феновете на Doctor Who Ноел Кларк го има в началото.

И заключения няма да пиша. Bazinga. Всъщност това е заключението. Леко съм разочарован, че Джей Джей Ейбрамс е решил да се връща назад към старите истории вместо boldly да върви напред, но това си е негово решение. Сега е време boldly да отиде in a galaxy far far away, че ми се гледа STAR WARS. Дано обаче да се върне и за следващоя Star Trek, защото и Star Trek ми се гледа.

Оценка: 8.5/10 за първата част

Оценка: 7/10 за финала

Oбща оценка около: 8/10 (не е средно аритметично)

Прилича на: Star Trek, Star Trek: Wrath of Khan in some Mirror Universe

Advertisements

~ от Blog of Idiots на май 19, 2013.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: