The Great Gatsby///Pain & Gain

new-great-gatsby-poster[1]Напоследък не ми остава време да пиша за блога и по случая ще прочетете две в едно статийка, която написах набързо докато си почивах и гледах Revenge.

Автор: ThunderWolf

The Great Gatsby

Режисьорът Баз Лурман винаги е бил style over substance пич. Тук нещата не са по-различни. Великият Гетсби е прекрасна, но кратка книга с редица идеи и послания. Лентата е дълга, мащабна, бляскави други светещи синоними. По-важното е, че идеите от книгата са успяти да бъдат вкарани без особени проблеми.

The Great Gatsby e в 3D и макар да има ефекти колкото искаш нито един от тях не е направен така, че да изглежда яко на 3D. Лурман е наблегнал на епичните декори и костюми за да създаде богаташката атмосфера на 20те години. За сметка на това е вкарал музика на Джей Зи и Бионсе, което караше гледам укорително всички сцени с партита в къщата на Гетсби. За щастие те бяха предимно в началото и после се акцентираше на по-важните неща като актьорите и диалога.

Актьорският състав е много тенкс. Леонардо Ди Каприо отдавна се превърна в must see актьор и всяка поредна роля се доближава до така желания Оскар. Кери Мълиган е Дейзи Бюканън е прекрасна в ролята на влюбена госпожица (всъщност госпожа) 20те. Тоби Магуайр е point of view героя Ник Карауей, който във филма дефакто е Ф. Скот Фитджералд.

Никога не съм харесвал Лурман, защото проиведенията му са прекалено театралния за моя вкус, но това му творение бих казал, че е едно от по-качествените му.

Оценка: 7.5/10
Прилича на: Romeo + Juliet (1996), Moulin Rouge! (2001), Australia (2008)
Не прилича на: предните адаптации на Великият Гетсби

pain-and-gain-poster[1]Pain & Gain

Никога не съм си мислел, че ще го кажа, но в този филм на Майкъл Бей има само една експлозия и тя е доста малка. След като няколко години Бей правеше само адаптации на Transformers най-накрая дойде времето да режисира „скромния” проект, за който все едно не му оставаше време. Чакането си заслужаваше, защото Pain & Gain e едно от тези произведения на Бей, които могат да се нарекат добри без уговорки.

Черна комедия по истински случай Pain & Gain разказва за трима глупаци запалени по фитнес и американската мечта, които са толкова тъпи, че накрая повечето ги осъждат на смърт. Смехът е гарантиран през цялото време (най-вече заради Скалата), но вие сами трябва да решите дали ще се смеете, защото се кефите на чуждата глупост или се радвате, че не сте толкова тъпи. Или пък може да не се смеете и да се депресирате докато си казвате “I don’t want to live on this planet anymore.”

По сценарият е можело да се поработи малко повече. Времетраенето в дълго, а събията с всяка сцена стават все анти-кулминационни. Константите гласове зад кадър, чрез които героите обясняваха мотивите на моменти също можеха да бъдат скъсени, защото още повече забавяха темпото. Иначе всичко друго си беше наред.

Марк Уолбърг е супер забавен като вярващия във фитнеса Даниел Луго, Антъни Маки (бъдещият Falcon в Captain America: Winter Soldier) играе неадекватния пич с малка пишка, а Скалата влиза в ролята на някъв затворник, който е амалгамен персонаж, но пък за сметка на това е най-смешният от всички. Отдавна не съм го виждал да играе толкова. За жалост не мога да кажа, че отдавна не съм го чувал да пее. Тримата определено правят филма да си заслужава гледането. Поддържащите актьори са Тони Шалуб (Монк) като мошеникът, който триото се опитва да обере, Ед Харис като пенсионирано ченге и австралийската комедиантка Ребел Родригез (Pitch Perfect) като съпругата на Маки. Сеньор Чанг също има малка роля.

Сега Бей отново се завръща към Transformers с Марки Марк под ръка. Дано вече да е за последно.

Оценка: 7 /10
Прилича на: всички други произведения на Майкъл Бей

The Great Gatsby

Advertisements

~ от Blog of Idiots на май 28, 2013.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: