Now You See Me

now-you-see-me-poster2Автор: ThunderWolf

Kолкото повече търсите СПОЙЛЕРИ, толкова повече няма да намерите СПОЙЛЕРИ.

С нетърпение очаквах Now You See Me, защото отдалече изглеждаше като този тип творби, които са скромни, непретенциозни, неангажиращи, но едновременно с това забавни и качествени. В крайна сметка наистина се оказа такъв и въпреки няколко дребни недостатъка ми остави наистина положително впечатление.

Луи Летрие (Transporter 1 & 2, Incredible Hulk и други произведения със съмнителни качества) не изглежда като най-очевидния избор за режисьор, но е успял да направи филмът свой и най-важното развлекателен. Точно като предните му неща има супер динамика. Екшън сцените са бързи, епични и в някои от тях има непрекъснати дълги кадри, които са айляк и направо ти завъртат главата, но по-добрия начин. Сцените без тупалки и преследвания също са интересни и камерата винаги акцентира върху малките детайли, за да може публиката да се опитва да отгатне какви са плановете на героите (и да познае).

Това, което ми хареса най-вече е финалът. При положение, че историята е за илюзионисти имаме задължителен plot twist. Tой е сравнително очевиден или по-скоро лесно разгадаем благодарение на няколко тактично сложени фрази. Не че без тях нямаше да е лесно да се сетите, но с тях е още по-лесно. Дали на вас ще ви хареса или не, зависи единствено от това колко смятате да се вманиачите в разкриването му. Аз лично му се изкефих, защото в него поне имаше някаква логика, която рядко се среща в другите продукции.

Сценарият е слабото звено. Най-вече, защото няма никакъв character development и баланс между героите. Всичко започва с четиримата илюзионисти, които уж ще са главните герои. Но това е само излюзия, защото в момента, в който се появява Ruffalo the Buffalo той се превръща в основната част от сюжета, а Айзенбърг и компания стават само някакъв plot advancium. Също така форматът е точно като в епизод на Leverage. Пичовете правят някакъв номер и след това чрез флашбеци се разкрива как точно става „магията”. Не е най-оригиналната идея, но изпълнението беше сносно. А, и по едно време се включват някакви тайни египетски общества, които спокойно можеше да ги няма.

Актьорският състав определено си го бива. „Основните” четири героя са изиграни от Джеси Айзенбърг, чиято кариера не тръгна нагоре след The Social Network, Aйла Фишър, чиято кариера не е мръднала от десет години, Дейв Франко, който има бая път да измине докато стигне брат си Джеймс Франко и Уди Харелсън, който всички познавате. И четиримата се спряват прекрасно, доколкото материалът им позволява. Жалко, че това е повече от малко. По-важни са Марк Ръфало и Mélanie Laurent. Те са ченгетата, които гонят илюзионистите и бързо стават главните герои. Техните персоналности са по-развити, но все пак можеше и още. И с тях е свързан големият plot twist накрая. Майкъл Кейн и Морган Фрийман също ги има, но те са безинтересни, но важни елементи от сюжета.

Накратко Now You See Me e нещо като sleeper hit на лятото, защото не мисля, че някой е очаквал да излезе нещо от него. Само дано да не направят някакви смотано продължение.

Оценка: 8/10

Прилича на: Ocean’s 11 meets Prestige meets Leverage

Advertisements

~ от Blog of Idiots на юни 24, 2013.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: